Čtvrtek 18. června 1998

 

(pokračuje Zeman M.) 

Předpokládal bych poněkud větší disciplínu, kolegyně a kolegové, je to naše poslední zasedání. Mnoho lidí je v kuloárech.

Prosím poslance, aby usedli do svých lavic. Můžeme zahájit hlasování o návrhu předneseném poslancem Grebeníčkem.

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že tento návrh usnesení byl přijat, když z 88 přítomných pro bylo 63 a proti bylo 17. (Hlasování číslo 13.)

 

Nyní přejdeme na další interpelaci, která je na pana ministra kultury Martina Stropnického. Předem upozorňuji pana ministra financí Ivana Pilipa, že za chvíli bude na řadě on. Vraťme se ale k panu ministru Stropnickému. Odpověděl na interpelaci pana poslance Vojtěch Filipa ve věci působení bratří Domu Panny Marie v Jeruzalémě v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí a novou odpovědí, kterou pan ministr Martin Stropnický vypracoval poté, co s původní odpovědí Poslanecká sněmovna na své 23. schůzi vyslovila nesouhlas, předkládá jako tisk 458.

Otevírám rozpravu. Téměř tuším, že v ní jako první bude chtít vystoupit pan poslanec Filip. Tuším správně, pane poslanče? Ano.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, dovolte mi, abych stručně odpověděl na to, proč jsem nesouhlasil s novou odpovědí pana ministra Stropnického. Nebudu rozebírat ty důvody proto, protože jsem je řekl již minule.

Chápu, že proti původním otázkám jsem interpelaci při svém nesouhlasu na posledním zasedání sněmovny rozšířil, to je pravda, tím se netajím, a také jsem požadoval odpověď, která podle mého soudu mi náležela.

Podstatou sporu totiž je, jestli správní orgán ve správním řízení, které nebylo dokončeno, rozhodne. Jde o to, který orgán to bude a do jaké doby. Na tuto otázku jsem samozřejmě od pana ministra odpověď nedostal. Proto nesouhlasím s odpovědí a jsem přesvědčen, že tuto poměrně jednoduchou věc je možné odpovědět jiným způsobem. I když vím, že se podle jednacího řádu tomu tak nestane, přesto jsem přesvědčen, že je lépe nepsat novou interpelaci, ale podržet se původního textu. Rozšíření je podle jednacího řádu přípustné.

Na odpovědi mi vadilo, že pan ministr pravděpodobně na základě rozboru, který mu předložili jeho pracovníci na ministerstvu, nepřípustným způsobem komentoval rozhodnutí soudu, které vnímám podle autentického textu rozsudku jiným způsobem. Jinak bych svůj nesouhlas na minulé schůzi nevyjádřil. O nic jiného mi ani jít nemohlo než o to, který orgán a do kdy rozhodne o této věci.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik, pane poslanče. Protože vidím, že sál je poněkud rozptýlen, žádám vás, zda byste mohl přednést návrh usnesení, které v této věci předkládáte.

 

Poslanec Vojtěch Filip: V tuto chvíli nepředkládám jiný návrh, než který připadá v úvahu podle jednacího řádu, i když chápu omezenost možnosti, jak se dopátrat jiné odpovědi, protože pravděpodobně dnešním dnem, respektive zítřejším dnem skončí podle jednacího řádu tento dokument, jako kdyby usnesení přijato nebylo. Jde o formální akt.

Navrhuji, aby nová odpověď pana ministra Stropnického byla zamítnuta.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, návrh je nyní jasný. Otevírám rozpravu. Kdo si přeje vystoupit? Vidím, že pan ministr Stropnický si nepřeje vystoupit. Přeje si snad někdo jiný vystoupit? Přeje si snad vystoupit například pan poslanec Karas, který tam tak živě diskutuje s krásnou ženou v červeném kostýmku? Nepřejete pane poslanče?

Konstatuji, že rozprava je uzavřena, protože nikdo nemá zájem vystoupit. Pan poslanec Filip přednesl návrh usnesení. Než o něm nechám hlasovat, táži se, zda si někdo přeje, abych vás přihlásil nebo odhlásil. Ale pane místopředsedo, zase sem budeme nahánět lidi. Zatím je na displeji potěšující číslo 83. Opravdu trváte na svém návrhu? Trváte, co mám s vámi dělat, pane místopředsedo Ledvinko. Odhlašuji vás tedy a prosím, abyste se znovu přihlásili. Jsem opravdu zvědavý, jestli těch 67 dáme dohromady. Zatím je nás 54. V britském parlamentu mají muže s příznačným názvem whip neboli bič, který nahání poslance jednotlivých klubů do sněmovny, když probíhá hlasování. Prosím místní dobrovolné biče, aby nahnali ještě něco málo poslaneckého materiálu do této sněmovny. Ještě nám zbývají tři. Už mohu nechat hlasovat.

 

Hlasujeme o návrhu usnesení pana poslance Filipa. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování, které mělo pořadové číslo 14, byl tento návrh přijat, když z 91 přítomných bylo 67 pro a 23 proti.

Tím jsme vyřídili další subbod tohoto třetího bodu.

 

Nyní pouze měníme jedno písmeno a od pana poslance Filipa přecházíme k panu ministru Pilipovi, který odpověděl na interpelaci pana poslance Karla Vymětala ve věci Kanceláře prezidenta republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 460.

Otevírám rozpravu. Kdo si přeje vystoupit? Vystoupit si přeje pan poslance Karel Vymětal. Ujměte se slova, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, ve své písemné interpelaci na ministra financí pana Pilipa jsem žádal o odpověď na dvě otázky, které vyplývají ze zveřejněných informací o tom, že byla zřízena nová funkce vicekancléře Kanceláře prezidenta republiky, do které byl jmenován pan Mathé, a že manželka prezidenta paní Havlová vyměnila tajemníka.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Upozorňuji všechny poslance, že platí usnesení Poslanecké sněmovny o zákazu používání mobilních telefonů. Vyzývám pana poslance Chobota, který telefonuje.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP