Čtvrtek 18. června 1998

 

(pokračuje M. Zeman) 

Sněmovna tím dá najevo, zda považuje nebo nepovažuje za vhodné konání ústních interpelací jak vzhledem k zítřejšímu termínu voleb do Poslanecké sněmovny, tak vzhledem k faktu, že vláda v pondělí podává demisi.

Jak víte, o procedurálním návrhu se hlasuje podle jednacího řádu bez rozpravy. Zahajuji tedy hlasování o tomto návrhu.

 

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 12 byl tento procedurální návrh přijat, když se pro něj ze 192 poslanců vyslovilo 125, proti bylo 40.

 

Naše jednání tedy ukončíme úderem 16. hodiny.

 

Nyní mi dovolte, abych přešel k poslednímu bodu. Tímto bodem jsou nesouhlasy poslanců s písemnými odpověďmi členů vlády.

 

3.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace poslanců

 

Jako první začneme odpovědí předsedy vlády Josefa Tošovského, který odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci nepravdivých údajů, které sdělil ministr zemědělství Josef Lux Poslanecké sněmovně v odpovědi na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci podezření na poškození zájmů státu a zneužití postavení a funkcí ze strany bývalého prvního náměstka ministra zemědělství a místopředsedy prezidia Pozemkového fondu ing. Karla Burdy. Interpelace se spolu s odpovědí a novou odpovědí, kterou pan předseda vlády vypracoval poté, co Poslanecká sněmovna na své 25. schůzi s odpovědí na interpelaci vyslovila nesouhlas, předkládá jako tisk 461.

Za obecného zájmu otevírám rozpravu a předpokládám, že v ní budou chtít vystoupit jak kolega Grebeníček, tak pan předseda vlády Tošovský. Předseda vlády zatím gestem nedal najevo, že si přeje vystoupit, dávám tedy slovo panu poslanci Grebeníčkovi. Všechny ostatní kolegy prosím o klid.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, naposledy sněmovna vyjádřila nespokojenost s odpovědí předsedy vlády ing. Josefa Tošovského - pane předsedající, prosím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, sahám po zvonci. Kolegyně a kolegové, prosím kolegu Maška, Rumla, ostatní stojící, na druhé straně kolegu Dostála a Prokopa: probůh, kolegové, opusťte nás a zanechte nás naší práci!

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Připomínám, že tehdy premiér popíral osobní odpovědnost ministra ing. Josefa Luxe za výsledek podezřelé transakce spojené s prodejem pozemku v Praze-Modřanech, prosazovaným bývalým prvním náměstkem ministra zemědělství a místopředsedou prezidia Pozemkového fondu senátorem ing. Karlem Burdou.

Vážené dámy a pánové, obdržel jsem… (Hluk a hovor v sále.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, tentokrát z mého hlediska na pravé straně zasedací síně, prosím, abyste byli tak laskavi a odešli, protože nás pouze vyrušujete a nepřispíváte k práci naší sněmovny.

Prosím pana poslance, aby pokračoval.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Obdržel jsem - jak se zmínil pan předseda sněmovny - novou odpověď předsedy vlády, datovanou 4. červnem letošního roku. V této odpovědi se objevují některé nové informace z průběhu transakce v orgánech Pozemkového fondu. Na rozdíl od předsedy vlády, který z nich dovozuje, že jak výkonný výbor Pozemkového fondu, tak i prezidium Pozemkového fondu byly pouze oklamány ing. Karlem Burdou a že nikdo další nenese osobní odpovědnost, mám na věc přece jenom jiný názor.

Dámy a pánové, ani ministr Josef Lux, ani premiér Tošovský nikdy neodpověděli na můj dotaz, zda předali tento případ orgánům činným v trestním řízení. To rovněž považuji za podivné. Jak dozorčí rada Pozemkového fondu dne 23. října 1997, tak i prezidium Pozemkového fondu na jednání 19. prosince minulého roku shodně konstatovaly nestandardní postup. Prezidium pak dokonce otevřeně prohlásilo, že bylo ing. Karlem Burdou oklamáno. Vznikla-li za těchto okolností státu škoda v řádu milionu korun, pak fakt, že věc není řešena podáním trestního oznámení, je více než podivný.

Navrhuji tedy sněmovně, aby i druhou odpověď předsedy vlády na mou interpelaci odmítla jako nedostatečnou. Nadále jsem na základě dostupných údajů přesvědčen, že na poškození státu se podílel svým postupem i tehdejší předseda výkonného výboru Pozemkového fondu poslanec ing. Karel Mach a vedle něho i předseda prezidia Pozemkového fondu ministr ing. Josef Lux. První proto, že přistoupil na nestandardní postup navržený mu ing. Burdou, druhý nese osobní odpovědnost jako předseda prezidia, který měl zajistit a nezajistil řádné fungování této instituce a kontrolu. V případě Josefa Luxe je třeba vzít v úvahu i skutečnost, že od počátku řešení případu reagoval na mou interpelaci v této věci s průtahy a poskytoval informace buď nedostatečné, nebo jen dílčí. I to je důvod, proč znovu navrhuji sněmovně, aby i druhou odpověď předsedy vlády na posuzovanou interpelaci odmítla jako nedostatečnou.

Dámy a pánové, pane předsedající, děkuji za pozornost. Z mé strany zatím vše.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grebeníčkovi, který přednesl i návrh usnesení v této věci. Táži se, kdo si přeje vystoupit v rozpravě.

Jelikož si nikdo v rozpravě vystoupit nepřeje, rozpravu uzavírám. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které navrhl pan poslanec Grebeníček.

Přeje si někdo, abych vás odhlásil? Přeje. Činím tak, odhlašuji vás. Prosím, abyste se laskavě znovu zaregistrovali. Ponechám vám určitý čas na tuto registraci, protože zatím je zaregistrováno pouze 44 přítomných. Prosím tedy ostatní, aby tak učinili.

Kolegyně a kolegové, rád bych nechal hlasovat, ale upozorňuji, že podle jednacího řádu nás musí být minimálně 67, abychom byli usnášeníschopní. Samozřejmě zvoním, seč mohu. V případě, že se do jedné, maximálně do dvou minut nedostaví poslanci k hlasování, tento bod přeruším, to znamená neuzavřu. Budeme pokračovat další odpovědí na písemnou interpelaci a nechám hlasovat v okamžiku, kdy kvorum dosáhne alespoň 67.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP