Čtvrtek 18. června 1998

 

Poslanec Josef Borák: Pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, na této půdě již byly zmíněny veškeré argumenty proti vstupu zahraničního kapitálu do všech forem loterijního a sázkového průmyslu. Loterijní podnikání patří bezesporu k velmi lukrativním záležitostem a dá se na něm velmi snadno vydělat. Novela zákona přináší v mnoha směrech zlepšení současného stavu a přibližuje Českou republiku k civilizovaným zemím, ve kterých jsou veškeré hazardní hry povolovány za velmi přísných pravidel. Dovolte mi však, abych předtím, než budeme hlasovat a definitivně rozhodneme o osudu této novely, jen stručně zacitoval z monitoringu zpráv.

Před třemi týdny došlo k únosu dvojice britských občanů, hlavních manažerů společnosti LMJ Casino Rozvadov, a. s. Únosci požadovali za vydání rukojmí výkupné ve výši 350 tisíc marek. Akce se jim však vymkla z rukou, a tak únosci oba muže, které předtím fyzicky týrali, propustili a utekli.

Dále 10. června tohoto roku byl v garážích pražského hotelu Hilton zastřelen francouzský podnikatel Georges Jablan, bývalý švagr někdejšího nechvalně proslulého ministra a pařížského policejního prefekta Maurice Papona. Zavražděný byl majitelem sítě kasin v České republice a stal se tak třetí obětí kriminality související s kasiny za dobu posledních tří týdnů!

Aby toho nebylo málo, policie zlikvidovala minulý týden další drogový gang, který se do České republiky pokoušel zavést novou kokainovou cestu. V pražském penzionu Perun byl policií zadržen 42letý nezaměstnaný německý občan, který v České republice pobýval větší část roku na falešné doklady. Muž o sobě tvrdil, že vlastní kasina.

Nezdá se vám, dámy a pánové, že je to na uvedenou dobu příliš vysoký počet podobných zpráv? Je zcela evidentní, že vstup zahraničního kapitálu do oblasti hazardu s sebou více než kde jinde nese provázanost s dalšími negativními jevy. Kriminalitu, drogy, prostituci a tzv. obchod s bílým masem. Domnívám se, že státní správa také ohlídá různé aktivity českých subjektů, které se snaží ukrýt tuto formu podnikání pod neexistující právní pojmy, jako je např. nadační loterie Bezva Šance, kterou začala minulý týden provozovat Nadace Happy line, aniž by měla na tuto loterii příslušnou licenci, a kterou musela tato nadace po následném mediálním skandálu zase zastavit.

Loterie a jiné podobné hry jsou vysoce citlivou oblastí, kterou si každý stát bedlivě hlídá a v níž si musí zajistit průhlednost jednotlivých subjektů a dohled nad zisky, které z této oblasti plynou. I stanovisko Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky hovoří jasnou řečí.

Vážené kolegyně a kolegové, závěrem chci odmítnout obvinění z diskriminace, kterým zahraniční firmy prostřednictvím některých médií a politiků prosazují své čistě ekonomické zájmy a přitom ve vlastních zemích respektují daleko přísnější normy. Pokud jde o spotřebitelské soutěže, je třeba znovu opakovat, že mají v řadě států mnohem větší omezení, jsou-li vůbec povoleny.

S ohledem na tato a již dříve mnohokrát zmíněná fakta si na vás dovoluji apelovat, abyste tuto novelu opět podpořili. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Borákovi. Nyní o slovo požádal pan ministr financí Ivan Pilip. Za ním se připraví pan poslanec Jiří Payne.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych také krátce vystoupil k projednávanému bodu. Vzhledem k tomu, že jsem svůj názor na celou problematiku ve svém vystoupení již jednou tlumočil, tak vás asi nepřekvapí, že budu doporučovat jednoznačně, aby bylo potvrzeno zamítnutí tohoto zákona Poslaneckou sněmovnou. Přesto považuji za nutné alespoň zhruba připomenout hlavní důvody, které mne k tomuto názoru vedou. Mluvím tím nejen za sebe, ale i za vládu České republiky.

Úvodem k novému argumentu, který si přinesl pan poslanec Hofman, musím říci, že nerozebírá hlavní problém, který tady zdůrazňujeme, to znamená narušení našich mezinárodněprávních závazků. Rozebírá to velmi okrajově a více se věnuje otázce toho, jestli je porušena ústava a svoboda podnikání či cokoliv podobného. Samozřejmě že ústava tím porušena rozhodně není a svoboda podnikání je tímto návrhem porušena sice v rovině určitých liberálních představ, ale nikoliv absolutně. Na to může mít samozřejmě každý názor jiný.

Podstatné proto je, že nejvíce problematickým je zákaz zahraniční majetkové účasti na provozování všech sázkových her a loterií, ale především to, co tam je nově, tedy i spotřebitelských soutěží. Mohu vás ujistit, že toto opatření bude vnímáno mezinárodními institucemi i některými českých obchodními partnery jako diskriminující, bude činit problémy v úsilí postupně dosáhnout kompatibility tuzemských právních předpisů s předpisy Evropské unie. Byli jsme na to jako vláda upozorněni jak dopisem velvyslance Evropské unie, který upozorňoval na princip rovnosti článku 45 - 46 Evropské dohody, jsme na to opakovaně upozorňováni zástupci USA a jednoznačným rozborem týkajícím se dohody o podpoře investic s touto zemí z roku 1993. Tady jde o to, že mezinárodní dohoda je součástí právního pořádku a tímto je podle mnohých výkladů porušována.

Krátce připomenu další připomínky. Nepovažujeme jako regulující orgán - teď myslím Ministerstvo financí - loterií za vhodné zařadit spotřebitelské soutěže do zákona o loteriích. Považujeme návrh tak, jak je formulován, za centralistický, protože bude znamenat koncentraci do rukou podnikatelů s větším kapitálem a velmi ohrozí provozovatele některých her vůbec, např. sázek na koně, pro kterýžto druh sázení je navrhováno nesmyslně vysoké základní jmění a některé další principy.

To jsou moje hlavní výhrady. Opakuji, že doporučuji sněmovně, aby potvrdila zamítnutí tohoto návrhu zákona, a těm optimistům, kteří si myslí, že se to při mezinárodních jednáních dokáže v plné výši podpořit, připomínám, že v případě jablek jsme si to mysleli také.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministru Pilipovi, uděluji slovo panu poslanci Jiřímu Paynovi, připraví se paní ministryně Vlasta Parkanová.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, vážená sněmovno, musím říci, že stanovisko Ústavu státu a práva, které nám bylo rozdáno na lavice, mě velmi pohoršilo. Toto není odborné vědecké stanovisko. Nechápu, jak tento ústav může patřit pod Akademii věd.

Za prvé Akademie se sama vlastně účastní politického lobbingu, což je samo o sobě pozoruhodné. Vyplývá to ze závěrečného bodu VII, kde se dokonce pokouší nám dávat jakési politické doporučení, které shodou okolností má přesně stejnou dikci, jako najdeme ještě v materiálech z doby komunistického režimu. Nevím tedy, jak se mohl ředitel tohoto ústavu pod danou věc podepsat.

Za druhé po odborné stránce autor tohoto pamfletu neuvádí ani zdroje, ze kterých cituje, např. v bodu II.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP