Čtvrtek 18. června 1998

 

(pokračuje Zeman M.) 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 8 ze 193 přítomných bylo 37 pro, 60 proti. Ani tento návrh tedy nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy k programu. Můžeme nyní hlasovat o programu jako celku, to znamená o programu, který vám byl předložen na pozvánce. Zahájil jsem hlasování.

 

Kdo je pro schválení našeho programu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 9 se pro schválení programu ze 193 přítomných vyjádřilo 150, proti bylo 7, zbytek nehlasoval. Tím jsme program naší poslední schůze v tomto funkčním období schválili.

 

Nyní můžeme přistoupit k prvnímu bodu schváleného programu, kterým je

 

1.
Zákon, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb.,
a o změně a doplnění dalších zákonů
/sněmovní tisky 300/5, 300/7/ - vrácený prezidentem republiky

 

Připomínám, že tento návrh zákona vám byl rozdán na 25. schůzi jako sněmovní tisk 300/5 při projednávání jeho zamítnutí Senátem. Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 300/7.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Otevírám rozpravu a všem diskutujícím chci sdělit, že pozměňovací návrhy nejsou v této rozpravě přípustné. Jako první - protože písemné přihlášky nemám - se do rozpravy přihlásil pan poslanec Jiří Hofman. Uděluji mu tedy slovo.

 

Poslanec Jiří Hofman: Dobrý den. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dnes se scházíme na tomto místě již potřetí k hlasování o přijetí či nepřijetí zákona 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Vzhledem k tomu, že o podobě zákona se stále vedou spory a řada jeho ustanovení je podrobována kritice především ze strany některých lobbistických skupin, dovolte mi přednést část stanoviska Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky k inkriminovanému návrhu.

Kritici navrhované novelizace povětšinou poukazují na její údajnou diskriminaci vůči zahraničním osobám a podnikatelům, které novela v této oblasti podnikání nepřipouští.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte. Kolegyně a kolegové, jsou mezi námi někteří poslanci, kteří sami sebe označují jako divoké víno. Prosím tedy toto divoké víno i kohokoli dalšího, aby vykvasili a buď přestali nahlas diskutovat, nebo pokračovali v diskutování v kuloárech.

Máte dále slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Hofman: Podle zveřejněného stanoviska je však zcela v kompetenci České republiky, zda a jak bude upravovat regulaci v loteriích. Jedinou podmínkou v souladu se zákonodárstvím zemí Evropské unie však je, aby tato regulace neměla diskriminační charakter. Diskriminace je v této souvislosti chápána jako zvýhodňování pořadatelů loterií určitého státu na úkor pořadatelů loterií ze států jiných. V žádném případě se však za diskriminaci nepovažuje, zakáže-li vnitrostátní úprava příslušníkům cizích států provozování loterie vůbec.

Podle stanoviska Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky navrhovaná regulace této problematiky neodporuje ani zásadám ústavního pořádku České republiky. V tomto případě se jedná o článek 26 Listiny základních práv a svobod, který v odstavci 1 garantuje svobodu podnikání, svobodný provoz hospodářských činností. Listina však v odstavci 2 tohoto článku může stanovit zákonné podmínky a omezení pro výkon určitých činností. Navrhovaný zákon nezakazuje zahraničním fyzickým ani právnickým osobám na našem území podnikat, ale zakazuje jim určitým způsobem lákat spotřebitele, a to ve formě spotřebitelských soutěží.

Podle názoru Ústavního soudu České republiky nelze zásadu rovnosti pojímat absolutně jako abstraktní kategorii. Návrh regulace spotřebitelských loterií podle stanoviska neodporuje ani principu svobody podnikání, ani zásadě rovnosti. V tomto konkrétním případě spíše brání jejímu zneužívání.

Z hlediska obchodního zákoníku - konkrétně jeho ustanovení o hospodářské soutěži a garanci pro zahraniční osoby při podnikání v České republice - navrhovaná novela neodporuje, naopak odpovídá tomu, co obchodní zákoník sám předvídá.

Podle stanoviska je rovněž nemístná argumentace o údajné kolizi návrhu zákona se zásadou svobody konkurence. Stát má totiž pravomoc stanovit na úrovni zákona regulaci konkurenční volnosti soutěžitelů a stanovit meze spotřebitelských zájmů.

Z legislativy a jurisdikce členských států Evropské unie vyplývá, že oblast provozování loterií je považována za speciální a zcela specifickou formu podnikání a poskytování služeb.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, musím to vzít zleva doprava. Prosím paní místopředsedkyni Buzkovou, pana poslance Prokopa, pana poslance Kudláčka, jakož i všechny stojící - kolegové, odpočiňte svým unaveným nohám, usedněte do pohodlných lenošek kuloárů a nerušte nás, aby pan poslanec mohl dokončit.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Hofman: Podřízení této problematiky do jurisdikce jednotlivých členských států a zvýšený státní protekcionismus v této sféře je i pak zdůvodněn především sociálními ohledy a obavami před možnými podvody, pokud by tato oblast nebyla dostatečně právem upravena. Toto chápání se opírá o výrok Evropského soudního dvora v kauze Schindler z 24. března 1994.

Jeden z posledních případů, které se udály v naší republice s možným obcházením zákona 202/1990 Sb. nebo zneužitím některých jeho paragrafů, byl nedávný případ tzv. nadační loterie Nadace Happy Line, který nakonec byl pozastaven Ministerstvem financí, kterému vlastně nebyl ani oznámen. Bylo na toto podáno trestní oznámení.

Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, jsem potěšen, že spolu s právními autoritami našeho státu mohu prohlásit, že předpokládaná novela je nesporně krokem, který povede k zabezpečení zájmů státu, a to jak v ochraně sázejících před nekalými praktikami, tak i některých rádoby provozovatelů.

Už potřetí vás žádám, abyste novelu zákona 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, podpořili. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Jiřímu Hofmanovi. Jako další a zatím poslední písemně přihlášený vystoupí pan poslanec Josef Borák.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP