Pátek 22. května 1998

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Slyšeli jste, o čem budeme hlasovat.

 

Kdo podporuje tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 366. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat, když pro hlasovalo 83 a proti bylo 18 poslanců.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Třetí návrh: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby na základě vyhodnocení událostí přijala opatření a vyvodila závěry, včetně personálních.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Kdo podporuje tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 367. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat, když pro hlasovalo 55 a proti bylo 29 poslanců.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Poslední návrh: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá ministra vnitra, aby zvážil odvolání policejního prezidenta Oldřicha Tomáška.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Kdo podporuje tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 368. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat, když pro hlasovalo 35 a proti bylo 53 poslanců.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Konstatuji, že byl přijat jenom jeden návrh, není tedy třeba hlasovat o návrzích jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji panu zpravodajovi, děkuji panu ministrovi. Konstatuji, že jsme projednali bod 104.

 

Nyní, protože máme před sebou jedenáctou hodinu, na kterou jsme si schválili projednávání bodu 106, zahajuji tento bod.

 

106.
Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 500/90 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů vlastnictví státu k některým věcem
na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 260/ - třetí čtení

 

Jsme ve třetím čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů kromě pana ministra financí Ivana Pilipa zaujal také zpravodaj rozpočtového výboru pan kolega Jozef Wagner. Místo kolegy Wagnera pan kolega Grůza.

Prosím pana zpravodaje, aby spolu se mnou sledoval rozpravu. Do rozpravy k tomuto bodu nemám v tuto chvíli žádné přihlášky, takže ji končím a prosím pana zpravodaje o závěrečné slovo.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v opakovaném druhém čtení zazněl návrh poslance Brožíka, který chápu jako pozměňovací návrh k návrhu rozpočtového výboru, a proto bych doporučil takovýto postup. Nejprve bychom hlasovali o prvním návrhu usnesení hospodářského výboru pod bodem A, pak bychom hlasovali o návrhu pana poslance Brožíka. Při jeho přijetí by byl vyloučen jak pozměňovací návrh rozpočtového výboru, tak i návrh kolegy Vymětala.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Nevidím žádné námitky, jen konstatuji, že pozměňovací návrhy k projednávanému bodu jste dostali jako tisk č. 260/6.

Máme tady kolegu Wagnera, který se ujme slova jako zpravodaj rozpočtového výboru.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, v návrhu pana poslance Brožíka je jeden problém. Ten problém je v tom, že návrh nespecifikuje, zdali se míní u ústředních orgánů státní správy název ústředního orgánu a jeho kompetence, nebo zdali se míní rozpočtová kapitola. Pokud se míní rozpočtová kapitola, pak je to špatně, a to se musí předem vyjasnit, protože Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako ústřední orgán státní správy má samozřejmě odpovědnost za Akademii věd, ale pokud se míní jen rozpočtová kapitola, pak je to špatně, protože by se nesplnilo to, kvůli čemu vlastně se tady mnohokráte přerušovalo a jednalo, to je, aby Akademie věd měla onu šanci. Tady je třeba technicky někde dát do závorky, že se míní rozpočtové kapitoly, které spravují příslušné resorty. Pokud bude toto vysvětlení dáno, pak nelze mít námitky z důvodů kompetencí.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Nezbývá než požádat o slovo pana poslance Brožíka, aby upřesnil svůj návrh.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedající, pane ministře, myslím si, že požadavek pana poslance Wagnera je oprávněný a šel by doplnit pouze tím, že já mohu dát přesnou specifikaci akcí, se kterými došlo k dohodě, ať přes Ministerstvo práce a sociálních věcí, přes Ministerstvo školství, Ministerstvo kultury nebo přes Ministerstvo zdravotnictví, a jsou tam konkrétně vyjmenovány akce, na které se tyto prostředky uvolňují. Tím pádem nemůže dojít k záměně z hlediska použití těchto prostředků.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si pan poslanec Wagner něco říci?

 

Poslanec Jozef Wagner: Domnívám se, že se to musí zcela jednoznačně definovat kdekoliv v návrhu. Sněmovna by to musela vzít jako technickou úpravu, místo "v tomto členění", "členění pro rozpočtové kapitoly příslušející Ministerstvu práce a sociálních věcí 2,75, Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy 2,29, Ministerstvu kultury 0,324 a Ministerstvu zdravotnictví 0,113" a vztahovalo by se to na celý resort, na všechny rozpočtové kapitoly, které jsou v působnosti toho resortu, tedy konkrétně ve školství na kapitolu Akademie věd.

A u Akademie věd je onen základní problém, kvůli kterému sněmovna chtěla - proto to tehdy vrátila výboru - aby se výslovně uvedlo, že se bude jednat o náhradu pro objekty, které v rámci restitucí Akademie věd ztratí.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Ano. Byl přednesen návrh na technickou úpravu pozměňovacího návrhu. Pan ministr si přeje slovo?

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Pane předsedající, jakkoliv je snaha to upřesnit věcně chvályhodná , tak tento návrh to neupřesňuje, protože rozpočtová kapitola Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je kapitola 333 a rozpočtová kapitola Akademie věc je kapitola jiná. Toto by bohužel řešením nebylo. Obávám se, že technickou změnou se to neučiní a že by bylo možno to řešit exekutivním rozhodnutím.

Nevím, o jakou částku pro akademii jde, neznám tak přesně tuto položku v členění, ale domnívám se, že by bylo možné to učinit nějakou dohodou správců kapitol. Předpokládám, že jde spíše o částku v řádu milionů. Domnívám se, že bude možné to udělat nějakou dohodou v rámci přesunu správců kapitol.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Pan kolega Wagner má slovo.

 

Poslanec Jozef Wagner: Já se na rozdíl od pana ministra domnívám, že upřesnění je jednoduché. Přece z kompetenčního zákona jasně plyne, které instituce jsou v působnosti kterého ústředního orgánu státní správy, a my to upřesníme takto: v členění pro rozpočtové kapitoly příslušející vyjmenovaným ústředním orgánům státní správy.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP