Pátek 22. května 1998

 

(pokračuje Exner) 

Domnívám se, že jsme se všichni mohli z přímých záběrů z televize přesvědčit o tom, že docházelo jak k ničení majetku, tak k nepřiměřenému a protiprávnímu počínání policejních složek, které je také dále zdokumentováno.

Myslím si, že si nelze na takovou situaci v naší zemi v současné době zvykat a že ji také není možné nechat bez odsouzení a stanoviska Poslaneckou sněmovnou.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Do diskuse se hlásí pan kolega Sládek. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, podle předchozích příspěvků je zcela jasné, že mnozí poslanci vůbec nepochopili příčiny a následky v této kauze. To, co se odehrálo - bohužel odehrálo - na Václavském náměstí, není totiž žádná ojedinělá věc, není to žádná náhoda a není to dokonce věc, která by se odehrávala poprvé. Je to totiž mimo jiné přímý důsledek předchozí letité vládní a hradní politiky.

Když Ministerstvo vnitra sestavovalo jakýsi seznam extremistických skupin, tak mělo samozřejmě velkou péči, aby na jedné straně extremismus anarchisticko-ekologický vyvážilo tím, že do té zprávy zařadí samozřejmě i zcela legálně a velmi seriózně působící politické hnutí republikánů. Za to, že byli republikáni do tohoto seznamu zařazeni, sklidilo Ministerstvo vnitra pochvalu. Ovšem za to, že do tohoto seznamu zařadilo hnutí ekologicko-anarchistická, snesla se tehdy na ně obrovská kritika a mnozí vládní činitelé, poslanci, houfně podporovaní sdělovacími prostředky, trvali na tom, aby ekologicko-anarchistické skupiny byly z takovéhoto seznamu vyřazeny.

Nejprve bych se zmínil o charakteristickém rysu těchto anarchisticko-ekologických hnutí: Naprostá negace všeho, nadměrné užívání drog a trvalé výtržnosti spojené s ohrožováním spoluobčanů, se zraňováním policistů a s ničením majetku.

Myslím si, že mnozí třeba z protivníků republikánů jásali, když tam viděli zfetovaný dav, jak ničí billboard s předvolební agitací republikánů. Ano, jistě mnozí zajásali, ale neuvědomili si v té chvíli, že vlastně teď se ničí billboard s republikány, příště se bude ničit cokoli jiného. A ono to vlastně následovalo jenom pár minut poté.

Zajímavé také je, že když republikáni oznámí nějaké setkání, tak o policejní jednotky v dostatečné síle a dostatečném vybavení není nouze. Vždyť při našich 28. říjnech na Václavském náměstí asistovala dokonce vodní děla a policisté měli jak štíty, tak přilby, tak i tu výbavu z minula, které se říkalo "vulkanizovaní učitelé marxismu-leninismu". Neodpustím si samozřejmě tu trochu úsměvu do toho, ale to je prostě konstatování faktu.

Dostatečné policejní síly tedy byly k dispozici. A přitom právě republikánské demonstrace, třeba konkrétně na Václavském náměstí, se vyznačovaly tím, že si je občané ještě náramně pochvalovali, protože v době, kdy byla oznámena republikánská demonstrace na Václavském náměstí, tak se tam, na tomto srdci hlavního města, nevyskytovali žádní feťáci, žádní drogoví dealeři, žádní pasáci a žádné prostitutky. Bylo tam naprosto čisto a občané si pochvalovali Václavské náměstí, že konečně mohou jít na Václavské náměstí na procházku s dětmi, s kočárky atd., protože tam to bylo konečně centrum hlavního města, tak jak má být.

Ano, byli to přímo Pražané, kteří si takovouto očistu srdce hlavního města pochvalovali.

Na druhou stranu, když je nějaká anarchisticko-ekologická demonstrace, tak policejní síly nikde, přitom ale už z minulých takovýchto setkání je zcela jasné, k čemu může dojít. Zmínil bych zde třeba jenom události z roku 1994, kdy ekologicko-anarchistické skupiny, podobně rozdivočené a nejspíš i podobně zfetované, musely být drženy v uličkách kolem Staroměstského náměstí hradbou policistů na koních a kdy tito anarchisté házeli kameny, házeli podomácku vyrobené výbušniny, takže došlo ke krvavým zraněním policistů.

Jediné štěstí tehdy bylo, že toto setkání organizovali republikáni, tím pádem tam bylo dostatečné množství policistů, takže mohli včas zamezit řádění zfetovaných anarchistů.

Není tedy možné říci, že je to první akce, překvapivá akce nebo nová akce, protože takto se zfetované anarchisticko-ekologické skupiny chovají už celá dlouhá léta.

Vážení, musím zde konstatovat, že jedinou snad výtku, kterou bych měl na adresu policie, je to, že byla příliš mírná. Je zcela jednoznačné, že všichni nezúčastnění mohli včas odejít a mohlo se to obejít bez jakýchkoliv dalších problémů.

Obávám se také, aby tato kauza nedopadla jako mnohé v minulosti, že budou potrestáni řadoví policisté, a vedení policie, které zodpovídá i za tuto událost, nakonec si ještě vyslouží pochvalu.

Musím se zastat policistů i z toho důvodu, že bych rozhodně věřil více výpovědím policistů než zfetovaných anarchistů, kteří jako zvěř rozbíjeli výkladní skříně a před očima celého národa kradli. Dokonce ještě vykládali, že se za to ani nestydí, že vlastně kvůli tomu tam přišli a že by to klidně udělali znovu.

Mrzí mne, že policie nezasáhla razantněji, a doufám, že poučena touto poslední událostí se na příští podobné anarchisticko-narkomanské akce připraví a zasáhne tak, abychom mohli konečně říci, že jsme demokratickou svobodnou zemí, která je určena pro její řádné občany. Děkuji. (Potlesk.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP