Pátek 22. května 1998

 

(pokračuje Benda) 

Z toho důvodu došel mandátový a imunitní výbor k přesvědčení, že došlo ke spáchání přestupku podle § 30 přestupkového zákona na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi a vzhledem k osobě pachatele a vzhledem k závažnosti spáchání přestupku, který jsme pokládali právě proto, že se jedná o poslance Poslanecké sněmovny, a právě i kvůli celkovému dopadu na společnost a celkové společenské nebezpečnosti, která nám připadala vysoká. Mluví se o tom, poslanci jezdí opilí, snižuje to vážnost celého parlamentu, nebo přinejmenším poslanci jezdí tak, že odmítají poskytnout dechovou zkoušku, tak jsme se rozhodli přistoupit k horní hranici pokuty a udělili jsme panu poslanci Pěničkovi pokutu 15 000 Kč. Tolik k jednání mandátového a imunitního výboru.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Nyní prosím pana poslance Igora Němce, který byl přihlášen do rozpravy, aby se ujal slova.

 

Poslanec Igor Němec: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem se do této debaty přihlásil proto, že si myslím, že nejde tak o triviální případ, jak se nám na první pohled zdá.

Jsem přesvědčen, že nejde jen o jednoho poslance, že nejde ani o 15 000 Kč, ale dokonce jsem přesvědčen, že nejde v této chvíli ani o přestupek. Toto jednání se vede o imunitě poslance. Vím, že v této sněmovně je mnoho názorů na imunitu poslanců, že se v nich často lišíme, ale jsem hluboce přesvědčen, že se všichni shodneme na tom, že imunita je důležitá instituce hlavně z jednoho důvodu, a to z toho, aby výkonná moc nemohla zasahovat do moci zákonodárné, např. tím, že bude bezdůvodně zadržovat poslance nebo ho prostě šikanovat.

Jsem přesvědčen, že k tomu zde právě došlo. Pan poslanec Pěnička, aniž by byl podezřelý, aniž by spáchal nějaký přestupek, byl zadržen a držen nějakou chvíli. Přesně se porušilo to, k čemu vlastně imunita je. A když si vezmu výklad pana ministra vnitra, trochu mne mrzí, že právě při tomto projednávání, které já považuji za závažné, že tu není, který se domnívá, že imunita spočívá jen v tom, že poslance a senátory lze pouze postihnout pro přestupek ve správním řízení, nelze je tedy pokutovat - to potom se vás ptám, jestli toto myslíme vážně. Já bych se na to docela rád zeptal pana ministra vnitra zde přímo.

Proto bych vás prosil, abyste spolu se mnou hlasovali pro návrh pana kolegy Pěničky, ne kvůli tomu, že posuzujeme přestupek, ale kvůli tomu, že už policie, aniž by cokoli spáchal, ho zadržela, a tím se vlastně nabourala do té instituce, které říkáme imunita. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji a táži se, přeje-li si vystoupit někdo z dalších poslanců. Pan kolega Hofhanzl se hlásí, má slovo.

Prosím o klid, dámy a pánové.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedající, dámy a pánové, ze svých zkušeností, které jsem měl také při dopravní nehodě, a jak posléze byla věc vyšetřována a co se odehrálo potom, bych chtěl říci, že máme trvat na tom, aby šly přesně zákonné postupy a aby je dodržovala policie a abychom je dodržovali i my. O tom je asi tato věc.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Pan kolega Pěnička se přihlásil do diskuse? Pan kolega Matulka. Prosím, máte slovo, pane kolego.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Já jen drobnou opravu ke slovům pana kolegy Němce.

Chtěl bych to upřesnit. My to víme, ale možná na to i zapomínáme. Poslanci nemají žádnou přestupkovou imunitu. Poslanci jsou pochopitelně odpovědni za páchání přestupků. Rozdíl je jen v tom, že sankce za přestupky vyměřuje mandátový a imunitní výbor, ale přestupková imunita neexistuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Kolega Tyl. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Tyl: Pane předsedající, dámy a pánové, ještě jednu drobnou poznámku k tomu, co říkal kolega Igor Němec.

Je to dokonce ještě širší, než on formuloval. Mně se zdá urážející, že bezdůvodně nejen poslance, ale kohokoli může policie šikanovat a zadržovat. To jde na každého občana. A jestli toto necháváme v právním řádu, a vím, že to tam tak je, pak je to důvod, abychom se nad tím zamysleli, a prosím, abyste to také spoluposuzovali z tohoto hlediska. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Je někdo další? Nevidím nikoho dalšího přihlášeného. Pan kolega Pěnička byl přihlášen do diskuse.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Já jen na závěr, aby bylo jasné, o čem budeme hlasovat.

Navrhuji usnesení, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky jako orgán odvolací postupem podle ustanovení § 16 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb. disciplinární opatření uložené poslanci panu Stanislavu Pěničkovi usnesením mandátového a imunitního výboru č. 96 ze dne 4. března 1998 zrušila a řízení zastavila. Zároveň děkuji všem, kteří vystoupili v můj prospěch.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Protože nikdo další do diskuse přihlášen není, prosím pana poslance Marka Bendu, aby se ujal slova jako zpravodaj k této věci.

 

Poslanec Marek Benda: Myslím, že v podstatě můžeme přistoupit k hlasování. Máme tu jeden návrh, který podal pan poslanec Pěnička, který navrhuje, aby Poslanecká sněmovna disciplinární opatření uložené mandátovým a imunitním výborem zrušila a řízení zastavila.

O tomto návrhu můžeme zřejmě hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Stanovisko zpravodaje?

 

Poslanec Marek Benda: Já jsem sdělil, jakým způsobem dospěl mandátový a imunitní výbor ke svému závěru, a myslím, že je zcela na sněmovně, aby rozhodla.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dovolte, abych současně konstatoval, že kolega Nájemník má náhradní hlasovací kartu č. 1 a kolega Severa náhradní hlasovací kartu č. 29.

Současně dovolte, abych vás odhlásil, prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami, protože za chvíli budeme hlasovat o předneseném usnesení.

 

Zahajuji tedy hlasování. Kdo podporuje návrh usnesení, které bylo přečteno, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto usnesení? (Protesty v sále.)

 

Omlouvám se, ale měl jsem za to, že víme všichni, o čem hlasujeme.

Takže toto hlasování (č. 362) bylo tedy neplatné.

Prosím pana zpravodaje, aby znovu přednesl usnesení, aby bylo jasné, o čem hlasujeme. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Návrh usnesení, který přednesl pan poslanec Pěnička, zní, že Poslanecká sněmovna disciplinární opatření uložené mandátovým a imunitním výborem zrušuje a řízení zastavuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje toto usnesení - hlasování číslo 363 - nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto usnesení?

Konstatuji, že návrh byl přijat, když pro hlasovalo 83 a proti bylo 28 poslanců.

 

Dámy a pánové, končím projednávání bodu č. 65.

Současně mi dovolte konstatovat, že... Pan kolega Dostál se přihlásil. Prosím o klid, dámy a pánové.

 

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane místopředsedo, promiňte, že poněkud zdržuji další jednání, ale vaše řízení schůze mezi minulým a předminulým bodem bylo tak rychlé, že jsem nestačil zareagovat. Vy jste nám prostě oznámil, že se bod událostí týkající se 16. 5. nebude probírat v důsledku nepřítomnosti pana ministra vnitra, který je ve Slovinsku. Rozuměl jsem tomu tak dobře?

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP