Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje C. Svoboda) 

Jeho zranění bylo označeno jako lehké a věc zpracovává oddělení dopravních nehod Správy hl. m. Prahy.

Na straně policistů Správy hl. m. Prahy došlo ke zranění celkem 17 policistů, kteří jsou v pracovní neschopnosti. Bylo rovněž zraněno 5 strážníků Městské policie, vznikly značné materiální škody poškozením 4 služebních vozidel Policie ČR v hodnotě asi 270 tisíc Kč. Dále na výstrojních součástkách policistů vznikla škoda asi 130 tisíc Kč. Rovněž došlo k poškození 5 služebních vozidel Městské policie bez vyčíslení škody.

Samotné oznámení shromáždění v Praze 2, Náměstí Míru, nebylo svým charakterem porušení klidu a veřejného pořádku, a proto nebyl důvod k provedení jakéhokoli zákroku. Navíc na místě byla přítomna pracovnice Obvodního úřadu Praha 2, která měla dohlížet na dodržování stanovených podmínek.

Poté co se všichni účastníci dali na pochod ulicemi Prahy a narušovali veřejný pořádek, silniční dopravu, poškozovali cizí věci a napadali policisty, nebylo v silách policistů vejít ve styk s pořadateli a upozorňovat je na tyto skutečnosti. Vzhledem k tomu, že pořadatelská služba evidentně akci nezvládla, zejména při cestě účastníků, a jelikož hrozilo nebezpečí ohrožení života a zdraví přítomných osob včetně policistů, vzniku velkých materiálních škod, bylo rozhodnuto shromáždit zakročující policisty tak, aby bylo možno účinně a adekvátně zakročit. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o provedení zákroku pod jednotným velením až v době, kdy to podmínky a nasazené síly policie dovolovaly.

Při samotném zákroku byly splněny všechny podmínky, tedy odpovídající výzvy s upozorněním na použití donucovacích prostředků a výzvy k opuštění vymezeného prostoru nezúčastněnými osobami.

Na oddělení stížností a kontroly Správy hl. m. Prahy je v současné době evidováno oznámení směřující proti policistům Správy hl. m. Prahy Policie ČR, kteří provedli zákrok ve večerních hodinách ve Vodičkově ulici a na Václavském náměstí v Praze 1 a v prostorách před budovou Hlavního nádraží v Praze 2, a to od pana Marka Hnízdila, narozeného v roce 1979, bytem Praha, který poukazuje na skutečnost, že policisté měli bezdůvodně fyzicky napadnout ve Vodičkově ulici v Praze 1 dosud neidentifikovanou starší paní. Dále oddělení stížností a kontroly eviduje oznámení od pana Ivana Fialy, narozeného v roce 1945, bytem v Praze, který poukazuje, že policie zabránila vjezdu sanitního vozidla ke zraněné starší ženě ve Vodičkově ulici v Praze 1.

Pan Marek Hnízdil byl vyslechnut na oddělení stížností a kontroly Správy hl. m. Prahy Policie ČR v Praze v 00.30 hodin 17. května 1998. Spolu s Markem Hnízdilem se na zdejší součást dostavilo dalších 16 osob. Pro pokročilou dobu bylo s těmito lidmi dohodnuto, že budou vyslechnuti dodatečně, a to v co nejkratší době. V současné době jsou všechny osoby předvolány, u mimopražských je vyžádán jejich výslech v místě na příslušných útvarech Policie ČR.

Oznámení pana Ivana Fialy nám bylo postoupeno z místního oddělení policie v Bartolomějské, obvodní ředitelství Praha 1 Policie ČR.

Jiná oznámení, která byla směřována proti policistům, nejsou evidována, a to jak v rámci Správy hl. m. Prahy Policie ČR, tak ani v rámci Policejního prezidia ČR.

Je nutno podotknout, že celá akce - předvolební shromáždění mladých - byla s největší pravděpodobností organizována ze zahraničí, měla mezinárodní charakter, vzhledem ke skutečnosti, že se obdobné akce konaly ve stejný den a ve stejném časovém rozmezí i v jiných zemích.

Z tohoto důvodu policie vyhodnocuje tuto událost takto:

Za prvé - je nutno konstatovat, že policie neměla dostatek informací o chystané protestní akci, nepřišly žádné informace ze zahraničí, stejně tak málo informací měly operativní složky policie i zpravodajských služeb. To je zatím zaviněno nedostatečným monitorováním těchto radikálních ekologických skupin. Uložil jsem proto policejnímu prezidentovi přijmout opatření ke zlepšení situace.

Za druhé - ukázalo se jako zcela nezbytné mít k dispozici policejní útvar disponující dostatečnou silou k okamžitému nasazení, složený ze speciálně vycvičených a vybavených policistů, tak jak je to běžné ve všech evropských zemích. V současné době policejní prezident předkládá návrh na jeho zřízení resp. posílení stávající stálé pořádkové jednotky.

Za třetí - celý případ je důsledně vyšetřován s cílem postihnout maximum těch, kteří porušili zákon, speciální tým policistů s využitím videozáznamů uvádí další podezřelé.

Za čtvrté - zatím je na postup policie 18 stížností a 2 trestní oznámení. Tato podání budou pečlivě prošetřena po zhlédnutí existujících videozáznamů. Zatím není patrno porušení povinností ze strany policie. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi za úvodní slovo k tomuto bodu. Chci se zeptat, zda se někdo chystá přihlásit se do rozpravy. Písemnou přihlášku nemám. Myslím, že je korektní požádat vás v tomto okamžiku, abyste se přihlásili písemně, příp. si vás poznamenám.

Nicméně v tomto okamžiku si dovolím přerušit tento bod ve smyslu našeho předešlého rozhodnutí a vrátit se k hlasováním, o kterých jsme hovořili, minimálně k hlasování o jediné a poslední mezinárodní smlouvě.

Pan kolega Tlustý jako předseda klubu se hlásí o slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chci požádat o přestávku na jednání klubu před oním hlasováním, ke kterému má v tuto chvíli dojít, a to do 16.00 hodin. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, omlouvám se vám, tady však hovoří větší počet poslanců poměrně nahlas, že jsem vám špatně rozuměl. Vy navrhujete, aby nyní proběhlo pouze hlasování o mezinárodní smlouvě, ke kterému je třeba vyššího kvora, a před novým hlasováním o návrhu zákona požadujete, aby byla vyhlášena přestávka?

Děkuji panu kolegovi Filipovi za doručení písemné přihlášky. Eviduji, že se dále hlásí k právě rozjednanému bodu i kolega Klas a pravděpodobně i další.

Dámy a pánové, dovolím si vám předložit k hlasování návrh, ke kterému je třípětinový souhlas sněmovny. Hlásí se pan kolega Exner jako předseda klubu s námitkou proti tomuto postupu.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedající, domnívám se, že jste nyní změnil pořadí bodů, které byly původně ohlášeny jinak. To není ve vaší kompetenci, a je tedy nutné, aby případně o tom rozhodla sněmovna. Bylo ohlášeno nejdříve hlasování o zákonu, potom hlasování o smlouvě. Pokud chcete toto pořadí změnit, je třeba to předložit sněmovně k rozhodnutí, pokud někdo něco namítá, což je můj případ.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Já to samozřejmě předložím k rozhodnutí. Vsadil bych se však o docela drahou sklenku, že jsem řekl: Hlasovat budeme o návrhu zákona v 15.45 hodin.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP