Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Krampera) 

Např. ve spolupráci s policií Slovenské republiky došlo k vypátrání několika odcizených vozů Tatra a navrácení jejich majiteli do České republiky.

Při své rozsáhlé vyšetřovací činnosti se dopátral mjr. Kolínský poznatku, že dva poslanci Parlamentu České republiky, Ivan Langer a Robert Kolář, prosazovali přidělení veřejné zakázky 20 mil. Kč pro nemocnici v Motole s výhradou, že tato zakázka bude přidělena výlučně firmě Ericson, když tento projekt navýší o 1 mil. Kč, který pak obdrží oba poslanci. Krátce po tomto zjištění, kdy mjr. Kolínský informoval nadřízená místa, byl od své práce odvolán, posléze převelen do Teplic, posléze sám obviněn z korupce a vzat do vazby.

Podobným způsobem dopadli i další poctiví policisté, kteří se při svém pátrání dopátrali dalších velice závažných zjištění a propojení i na politické kruhy České republiky.

Mohu zmínit i další zjištění jiného vyšetřovacího týmu pro odhalování organizovaného zločinu, který se dopátral k závažnému zjištění o podezření z účasti pana Miroslava Macka v podvodech s drahými kameny a další hospodářské trestné činnosti, viz případ Knižní velkoobchod. I v tomto případě vysoký důstojník Policie České republiky, který byl v souvislosti s olomouckou kauzou také obviněn z korupce, ba co více, z přípravy vraždy svého kolegy policisty, byl natolik skandalizován, že skončil v současné době na referentském místě. Naštěstí obvinění z přípravy vraždy jeho kolegy bylo vyvráceno. Toto obvinění z přípravy vraždy zosnoval olomoucký velkopodnikatel ve spolupráci s důstojníkem BIS.

Takovýmito hrůznými příběhy je celá tato rozsáhlá trestná činnost přímo nabita. Proto se ptám, jak je vůbec něco takového možné, když celá záležitost probíhá již po mnoho let a dnes téměř každý důchodce v Olomouci ví v podstatě totéž.

Zdají-li se vám normální únosy lidí a jejich následné zakopávání po hlavu do země s tím, že nezaplatí-li požadovanou částku, budou v zemi ponecháni tak dlouho, dokud nezaplatí, pak tedy jsme prováděli naše šetření zbytečně.

Zdají se vám normální okolnosti, kdy major Policie České republiky veze přísně tajné dokumenty do Ostravy, cestou havaruje, protože prý při velké rychlosti jedl jablko, což se může stát, ale zarážející na celé skutečnosti je to, že aktovka s tajnými dokumenty pochopitelně zmizela.

Zdají-li se vám normální únosy vězně z vazební věznice prováděné vrtulníkem na zámeček Ministerstva vnitra u Prahy, kde unesený pobýval několik dnů a poté zcela změnil výpověď, pak skutečně nemáme o čem mluvit.

Pakliže se vám zdá normální, že důstojníci Policie České republiky prodávají Semtex a padělané ceniny a v mnoha případech jsou přímo v protokolech vedeni jako osoby, které se spolu s mafiány podílejí na trestné činnosti, pak opět mluvím zbytečně.

Pakliže se vám zdá normální nezákonné instalování zpravodajské techniky a její nezákonné nasazování jak na civilní, tak necivilní osoby, pak opět mluvím zbytečně.

Pakliže se vám zdá normální podezření z ilegálního obchodu se zbraněmi, a to i přes embargo OSN či podezření z organizování a vylákání podnikatelů do Nigérie za účelem vysokého zisku, kde posléze nacházejí smrt, pak skutečně není o čem dále hovořit.

Nebudu vám zde již v této chvíli vyjmenovávat a popisovat onu českou obrovitou "chobotnici", protože tak, jak jsem zjistil - zvláště v pořadu, který v neděli vysílala TV Nova "7 čili 7 dní v týdnu", kdy osoba paní poslankyně Buzkové, která vůbec, ale zhola vůbec o celé "chobotnici" nic neví, se mou osobu snažila maximálně očernit, a není to pouze případ paní poslankyně Buzkové - považuji v této chvíli toto přiblížení dané skutečnosti za dostatečné.

Vláda České republiky a Poslanecká sněmovna České republiky by se skutečně měly zasadit o to, aby vše bylo velmi rázně vyšetřeno a hlavně aby podobné hrůzy byly ze života obyvatel České republiky zcela vykořeněny. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kramperovi. Slovo má pan poslanec Gongol, ale vidím, že ještě předtím se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Langer. Faktická poznámka má přednost. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Pro pořádek a pro stenozáznam, který bude zřejmě navěky uchován v archivech této Poslanecké sněmovny, chci podat prostřednictvím technické poznámky jasné, výstižné a přesto důrazné vyjádření k tomu, co zde zaznělo.

Ústy pana předsedy vyšetřovací komise hovořil jím hodnocený čestný, slušný, poctivý policista, z jehož úst však na mne a na všechny, kteří ho znají, páchne smrdutý dech bývalé Státní bezpečnosti. A těmito ústy bylo zmiňováno také mé jméno v souvislosti s jakousi blíže neidentifikovatelnou zakázkou ve prospěch nějaké nemocnice.

Prosím, aby tento stenozáznam jednou provždy zaznamenal, že to je lež, nic jiného než lež, a chce se říci přímo sprostá lež!

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Langrovi. Slovo má pan poslanec Gongol, ale vidím, že s další faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kolář.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, využívám toho, že promluvil pan kolega Langer, a musím sdělit, že dnes poprvé na rozpočtovém výboru v televizi jsem se doslechl, že jsem měl nějakým způsobem mít nějakou souvislost či zájem na nějaké zakázce za 20 mil. Kč pro nemocnici v Motole.

Já jsem prostě v žádné takové kauze nikdy v životě nefiguroval, a jestliže já jsem měl nějakou souvislost s nemocnicí v Motole, tak pouze tu, že jako poslanec rozpočtového výboru jsem opakovaně v předchozích letech upozorňoval na to, že tam tečou ze státního rozpočtu naprosto zbytečné prostředky, že kapacity nebudou využity, a také mé návrhy v minulém volebním období směřovaly k odejmutí stamilionových částek jako dotace pro tuto nemocnici. Já jsem pro tuto nemocnici působil přesně v opačném gardu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Pokud není další faktická poznámka, uděluji slovo panu poslanci Gongolovi. Připraví se pan ministr Cyril Svoboda.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedo, dámy a pánové, chápu, že v této sněmovně již panuje předvolební napětí, že řada poslanců myslí na to, aby jejich návrh zákona byl ještě touto sněmovnou ve třetím čtení projednán. Dle mého názoru bychom se však ale měli vypořádat s tím, co jsme uložili námi vytvořeným poslaneckým komisím. Je škoda, že jsme nepřistoupili na upřednostnění zprávy komise Poldi Kladno.

Jednou z těchto komisí je právě projednávaný závěr - zkráceně řečeno - komise olomoucká kauza. Jako člen této komise bych zde chtěl říci alespoň -

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, prosím konkrétně kolegu Kapouna, ale i další, kteří diskutují, aby tak nečinili v této síni. Kuloáry jsou poměrně příjemným místem pro diskuse. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji, pane předsedo. Jako člen této komise bych zde chtěl říci alespoň dva postřehy. Za prvé - byl jsem nemile překvapen vyjádřením paní ministryně spravedlnosti Parkanové v pořadu "Sedm dní", kdy se vyjádřila ještě před projednáváním závěrů v Poslanecké sněmovně, že tato komise svým složením a se zvoleným předsedou vlastně ani nemohla přijít k nějakým závěrům.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP