Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Gongol) 

Rozumím-li tomu dobře, tak je nespokojena s volbou zástupců své strany, či lépe řečeno, svých stran, neboť změnila dres z ODA na KDU-ČSL. To by si měla vyřešit v těchto svých klubech a nedezinformovat diváky televize Nova.

Proč však nepřímo napadla předsedu pana Kramperu, již nechápu vůbec. Pokud vím, ani jeden z členů komise na závěrečném jednání s takovým kritickým hodnocením práce předsedy nevystoupil. Domnívám se, že hodnocení by příslušelo právě této komisi nebo Poslanecké sněmovně při projednávání závěrečné zprávy.

Jako ministryně spravedlnosti by se dle mého názoru měla vystříhat předpojatosti. Dokonce si myslím, že má šanci to napravit dnes ve sněmovně. Bohužel zde není.

Druhou poznámkou je závěrečná zpráva komise, lépe řečeno návrh usnesení, který je předložen této sněmovně. Mohu říci, že závěr komise, ve kterém se konstatuje, že za tak krátkou dobu nemohla dojít k objektivním závěrům, ale její výsledky potvrzují, že bude účelné obnovení její činnosti v následujícím období, byl přijat v podstatě jednomyslně. Toto doporučení komise opírá o svůj nález, že tzv. olomoucká kauza je velmi závažný a společensky nebezpečný případ, který si zasluhuje nejvyšší pozornost nejen orgánů činných v trestním řízení, ale i vlády České republiky a Parlamentu České republiky.

Pro vaši informaci musím říci, že původně byl v návrhu usnesení v části "konstatuje" zařazen další bod tohoto znění: "Rozřešení tohoto případu i přes předpokládanou časovou náročnost je nejen pro uklidnění společenského klimatu ve státě, ale i z pohledu prevence žádoucí." Zřejmě místo pasáže o potřebě uklidnění společenského klimatu ve státě byl zařazen nový bod II, kde se konstatuje, že komise v daných časových možnostech nezjistila fakta potvrzující vztah organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze.

Hlavním argumentem některých členů bylo, že pojem organizovaný zločin má přesně vymezená kritéria, která musí naplňovat. Protože nejsem právník, tak jsem požadoval, aby se tito oponenti vyjádřili přesně. Odpověď jsem od nich nedostal a bohužel ani v odborné literatuře jsem nenašel přesnou specifikaci "organizovaný zločin". Proto jsem požádal některé odborníky, aby se pokusili to konkretizovat. Nabízím vám jeden výklad. Ten zní:

Organizovaná trestná činnost je protizákonnou činností více pachatelů, kteří jsou vzájemně propojeni svým podílem na páchání trestné činnosti s vědomím, že do trestné činnosti je zapojeno více osob. Podíl na trestné činnosti nemusí být stejný. Není nutné ani to, aby se všechny osoby podílející se na trestné činnosti účastnily stejnou formou, ba ani byly všechny ve vzájemném kontaktu. Obecně lze takovouto trestnou činnost pokládat za vysoce společensky nebezpečnou.

Pokud se shodneme na tomto výkladu, tak musím říci, že z výslechu svědků vyplynulo, že tyto znaky naplněny v olomoucké kauze byly, a to říkám zodpovědně. Pokud ale bude přijato usnesení o pokračování v šetření, tak bude dána odpověď i na tuto otázku a v této chvíli by asi bylo kontraproduktivní se tím dále zabývat.

Protože však odsouhlasená zpráva komise alespoň konstatuje, že komise dospěla k názoru, že došlo k prorůstání zločinů do některých součástí Policie České republiky, Inspekce ministra vnitra České republiky a BIS České republiky, dávám návrh na doplnění usnesení sněmovny, a to takto:

V bodu II se doplňuje bod 3 tohoto znění: "Došlo k prorůstání zločinu do některých součástí Policie České republiky, Inspekce ministra vnitra České republiky a BIS České republiky."

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Gongolovi, který na konci věty neklesl hlasem, takže jsem si nebyl jist, zda už skončil. Prosím, aby tento návrh předal zpravodaji, což se zřejmě již stalo.

Kolegyně a kolegové, v době, kdy pan poslanec Gongol mluvil, byl posledním přihlášeným. Chtěl jsem proto na jeho žádost udělit slovo panu Cyrilu Svobodovi, ministru vnitra. Nyní se přihlásil písemně ještě pan poslanec Šnajdauf. Táži se proto pana ministra, zda si přeje vystoupit nyní, na což má podle jednacího řádu právo, nebo zda si přeje vystoupit až po panu poslanci Šnajdaufovi. Pan ministr říká, že na závěr, takže nyní má slovo pan poslanec Šnajdauf.

 

Poslanec František Šnajdauf: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, obávám se, že průběh rozpravy se dostal někam, kam se dostat neměl. Domnívám se, že komise předložila zprávu a předložila návrh na usnesení a za zněním návrhu stáli všichni členové komise nebo většina z nich. Myslím si, že znění návrhu na usnesení i znění zprávy je vyvážené a že objektivně vypovídá o tom, co se dalo v tak krátkém časovém období, kdy měla tato vyšetřovací komise mandát, zjistit.

Dovolím si sdělit vám několik poznatků z průběhu působení této parlamentní vyšetřovací komise. Dospěl jsem totiž k několika závěrům, které chci této sněmovně v této souvislosti sdělit.

Ačkoliv nejsem osobou, která by spatřovala v parlamentních vyšetřovacích komisích obecně nějaký širší význam, spíše naopak, v tomto konkrétním případě může parlamentní vyšetřovací komise přispět k efektivitě vyšetřování, a to poměrně významně, za předpokladu, že bude mít podporu parlamentu a dostatečný časový mandát v dalším volebním období, že v ní budou zastoupeni lidé, kteří nebudou tzv. politikařit, ale kterým půjde o princip a o věcné šetření tohoto problému, že její výkonný aparát bude doplněn stejně kvalifikovaným profesionálním vyšetřovatelem, jaký byl doposud, a že bude existovat mj. širší politická vůle skutečně vyšetřit a pojmenovat to, co se stalo, a vyvodit z toho závěry.

Trochu mě mrzí, že obviňování nebo jmenování konkrétních osob zde v této sněmovně v situaci, kdy komise měla tak krátký mandát, tady zaznělo, a že to celkově snižuje serióznost a odhodlání členů komise předložit kvalifikovanou zprávu a zájem o to, celou situaci šetřit. Tzv. olomoucká kauza je skutečně velmi závažný, složitý a komplikovaný policejní případ, který by měl být co nejrychleji vyšetřen. Mohu s klidným svědomím konstatovat, že předkládaná zpráva této komise, tak jak byla předložena, je zpracována zodpovědně a že byl vykonán poměrně velký kus práce. Mohu konstatovat, že není možné v situaci, kdy komise neměla časový prostor k tomu, aby vyslechla dalších možná třicet aktérů a svědků, kteří chtěli vypovídat před vyšetřovací komisí, kdy neměla čas na to, aby vyslechla kohokoli z vedení Ministerstva vnitra, není možné za této situace obviňovat konkrétní osoby a mrzí mne, že pan předseda komise k této situaci přispěl.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP