Pátek 15. května 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

15. května 1998 v 9.06 hodin

 

Přítomno: 177 poslanců

 

(Schůze byla zahájena v 9.06 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 9.06 hodin, doufám, že šestiminutové zpoždění nahradíme svou pílí a iniciativou. Pan poslanec Matulka kýve, takže to je záruka toho, že i on se zaslouží o to, aby dnešní den byl opravdu pracovní.

Všechny vás srdečně vítám na pokračování 25. schůze Poslanecké sněmovny a prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami.

Podle schváleného pořadu schůze prvním bodem dnešního jednání by měl být bod 26 a poté bod 22. Bodem, který bychom nyní měli projednávat, je

 

26.
Stanovisko předsedy vlády ke garancím poskytnutým bývalým ministrem financí
Ivanem Kočárníkem České pojišťovně a České spořitelně

 

Prosím pana premiéra Josefa Tošovského, aby se ujal slova, ostatní prosím o klid.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych vzhledem k tomu, že vláda na svém pondělním zasedání, tj. 18. května 1998, bude mít na svém programu jako bod č. 2 jednání vlády návrh na řešení záruky Ministerstva financí z 22. 12. 1995 za úhradu ztrát, které vzniknou České spořitelně, a.s., z pohledávek za AB bankou Mladá Boleslav, požádat vás o přesunutí tohoto bodu pořadu schůze sněmovny na dobu po projednání a zaujetí stanoviska vládou, nejlépe na úterý 19. května.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády Josefu Tošovskému. O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny pan Karel Ledvinka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste návrh pana premiéra. Dovolte, abych si tento návrh osvojil s tím, že navrhuji, abychom procedurálně hlasovali, aby tento bod byl pevně zařazen na úterý 19. 5. 1998 na 16.00 hodin, abychom se na něj mohli připravit.

A dále předkládám druhý procedurální návrh, abychom nyní, pokud projde procedurální návrh č. 1, dokončili projednávání bodu 21, a pak se teprve vrátili k dalším bodům. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Ledvinkovi. Myslím si, že bude třeba o obou jeho návrzích hlasovat odděleně. V 9.10 hodin začne hlasování o jeho návrzích.

Dámy a pánové, v tuto chvíli dám hlasovat o návrhu, který si osvojil na popud pana premiéra místopředseda sněmovny pan Karel Ledvinka, a to, abychom přesunuli projednávání přerušeného bodu č. 26, to znamená stanovisko předsedy vlády ke garancím poskytnutým bývalým ministrem financí Ivanem Kočárníkem České pojišťovně a České spořitelně, do úterý 19. května 1998 v 16.00 hodin.

Nyní nechám určitou licenci tomu, kdo bude v úterý odpoledne předsedat, aby se s tím, samozřejmě s vaším souhlasem, vyrovnal.

 

Dám o tom teď hlasovat. Čili v hlasování číslo 73 se táži, kdo souhlasí s procedurálním návrhem místopředsedy Karla Ledvinky? Děkuji. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat, protože se pro něj vyslovilo 92 poslanců a nikdo nebyl proti.

 

/Pokračování v projednávání bodu 26 viz turn 173./

 

Druhým procedurálním návrhem pana místopředsedy Ledvinky bylo, že bod 21, tzn. "vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty (sněmovní tisk 380) - druhé čtení", by měl být projednáván teď hned.

 

I o tom rozhodneme v hlasování č. 74, které jsem zahájil a táži se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti?

I tento návrh byl přijat, protože se pro něj vyslovilo 96 poslanců, nikdo nebyl proti.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP