Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Lobkowicz) 

To znamená, že armáda provede výběr 426 padáků VTP 100 pro Armádu České republiky. Tímto rozhodnutím se vlastně resort vrátil k původnímu záměru odebrat padáky pouze pro potřeby jednotek speciálního a hloubkového průzkumu. Kupní smlouva, o které mluvil pan poslanec, byla uzavřena na 430 padáků. Z toho vyplývá, že Ministerstvo obrany smlouvu s výrobcem odebráním těchto padáků naplní.

Faktem ovšem také je, že s firmou, která vyhrála výběrové řízení, byla uzavřena smlouva o uzavření smlouvy budoucí. V té době se hovořilo - není to součástí smlouvy - o 2300 soupravách pro celou Armádu ČR. O této smlouvě o smlouvě budoucí v této době vedeme jednání, přičemž smlouvu lze měnit po dohodě obou stran. Věřím, že k dohodě dojdeme. Samozřejmě od této dohody se bude odvíjet míra možných dodatečných nákladů pro Ministerstvo obrany. Musím říci, že mě velmi překvapuje sdělení pana poslance, že nároky firmy budou činit 100 mil. Kč. Já tento nárok neznám, slyším ho poprvé a předpokládám, že má-li pan poslanec nějaké větší informace od firmy ANEX CIRUS, že mi je případně dodá.

V těchto měsících probíhají jednání o dokončení zavádění padáků VTP 100 do výzbroje, přičemž armáda vznesla některé připomínky. Probíhá tzv. změnové řízení, kdy výrobce na základě těchto připomínek upraví některé parametry padáků. Ve druhé polovině května by měl proběhnout přezkum technických parametrů. Pravdou je, že při tomto procesu došlo k velkému zpoždění. Zpoždění začalo už v minulém roce, nicméně je třeba také připomenout, že toto zpoždění bylo do značné míry způsobeno faktem, že v minulém roce došlo k tragické události, o které jsem mluvil a kterou posléze šetřila jak vojenská policie, tak Policie ČR, tak Inspekce ministra obrany, a bylo pochopitelně složité ze strany odběratele pokračovat v plnění smlouvy, pokud nebude celá mimořádná událost vyjasněna.

Rád bych se v této souvislosti zmínil o některých aspektech, o kterých jsem mluvil na začátku. Při mnou nařízené kontrole Inspekce ministra obrany, ale také při kontrole, kterou prováděla komise náčelníka generálního štábu, byla zjištěna mnohá pochybení v celém procesu, od výběrového řízení až po zavádění do výzbroje. Nechci se znovu vracet nebo rekriminovat to, co bylo v minulosti, ale pro mě osobně je to především příkladem, že v resortu v minulosti neexistovala koordinovanost při zavádění do výzbroje. Existovaly spory o platnosti některých předpisů, kompetence nebyly jasné, přičemž mým hlavním cílem je - jak jsem říkal - využít poznatků z šetření případů zavádění padáků pro zavedení takových systémových opatření, která by zamezila opakování takovýchto situací.

Co se týče budoucnosti, proběhne nová obchodní veřejná soutěž na padáky pro Armádu ČR k zajištění výsadkové přípravy ostatních součástí Armády ČR a vojáků základní služby, přičemž specifikaci požadavků provádí v současné době generální štáb. Osobně jsem rozhodnut a odhodlán zajistit, aby toto nové výběrové řízení a posléze zavádění padáků do výzbroje naší armády proběhlo korektně, aby nemohlo být v žádném případě zpochybněno, protože je fakt - a v tom souhlasím s panem poslancem - že situace v oblasti padáků pro naši armádu není zdaleka taková, jak bychom si přáli.

Na závěr bych chtěl ještě jednou zopakovat, že celý proces a průběh výběrového řízení na padák VTP 100 a celý proces jeho zavádění do výzbroje skutečně byl příkladem nedostatečné koordinovanosti v rámci resortu Ministerstva obrany. Byl také příkladem chyb. Já jsem právě z tohoto důvodu rozhodl, jak jsem rozhodl, tj., že budou padáky používány pouze pro specialisty, že bude pouze naplněna smlouva na tento rok a bude jednáno s firmou o vypovězení smlouvy o smlouvě budoucí. Myslím, že s ohledem na to, o čem jste mluvil, s ohledem na to, že je naším prioritním zájmem, aby armáda měla odpovídající prestiž a aby nebyly pochybnosti o tom, že všechna výběrová řízení v resortu probíhají korektně, a také s ohledem na to, že je naším bytostným zájmem, aby naši vojáci měli co nejlepší výzbroj, výzbroj odpovídající jejich potřebám, tak myslím, že jsem rozhodl správně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane ministře. Přeje si pan kolega doplňující otázku? Přeje. Takže opět pan kolega Titz.

 

Poslanec Miloš Titz: Dámy a pánové, nebude to doplňující otázka. Je to určitý paradox, že já se musím v první záležitosti vejít do 120 sekund a teď do 60 sekund. mezi tím je značná disproporce.

Chtěl bych říci, že jsem v první větě řekl, že úsilí pana ministra je chvályhodné. To jste tady nebyl. Za druhé bych chtěl říci, že hrdost na armádu první republiky, ať už u občanů, nebo u samotných příslušníků armády, byla z velké části v tom - i když si uvědomuji, že jsme na konci 20. století a že situace není stejná - že převážná většina výzbroje byla z domácí výroby. Myslím, že to bychom měli mít na paměti zvláště při vypsání např. nového výběrového řízení.

A ještě jedna věc. Generální štáb a Ministerstvo obrany musejí mít v zadání naprosté jasno. Jestliže nebude jasno, špatně do dopadne.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane poslanče. Přeje si pan ministr reagovat? Takže opět pan ministr obrany.

 

Ministr obrany ČR Michal Lobkowicz: Chtěl bych poděkovat za tato slova. Souhlasím s tím, že naším prioritním zájmem má být, abychom byli schopni do naší armády zavádět výzbroj z našich prostředků, tedy české výroby. Chtěl bych jen věcně uvést, že výroba padáků VTP 100 představuje 35 - 40 % objemu základního materiálu, který je od zahraničních firem. Jsou to ty materiály, které je nezbytně nutné dodávat z ciziny, přičemž zapojení zahraničních firem do nové soutěže, která nyní bude vyhlášena, je samozřejmě právně možné, ale rozhodujícím kritériem pro výběr bude pochopitelně kvalita a cena, která, jak je známo, u padáků nahrává spíše českým výrobkům. Můžeme předpokládat, že české výrobky v tomto ohledu budou patřit mezi ty firmy, které budou mít úspěch ve výběrovém řízení.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane ministře. V pořadí šestý v interpelacích je kolega Jindřich Nehera. Interpeluje pana ministra vnitra Cyrila Svobodu ve věci dnes již několikrát zmiňovaných mítinků dr. Sládka a jejich narušování.

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane předsedající, pane ministře, zkušenosti z posledních týdnů, kdy narůstají cikánské teroristické útoky na ústavní činitele a účastníky předvolebních shromáždění pořádaných SPR-RSČ, mě donutily položit vám tuto interpelaci.

Poslední cikánský útok, který se odehrál v Novém Boru, a potvrdilo se, že se jednalo o útok objednaný, kdy hlava státu udělila cikánským teroristům milost, a tím byl dán cikánům nepřímý pokyn k dalším fyzickým útokům proti osobě dr. Miroslava Sládka a členům a příznivcům SPR-RSČ, se vás ptám, pane ministře, jaká jste učinil opatření, aby k dalším takovýmto teroristickým útokům nedošlo.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP