Čtvrtek 14. května 1998

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane premiére, v poslední době se množí útoky anarchistů a cikánů na účastníky shromáždění pořádaných SPR-RSČ. Dochází dokonce i k fyzickému napadání ústavních činitelů s jasně rasovým podtextem, kdy cikáni při fyzických rasistických útocích používají termín "ty bílá svině" apod.

Když došlo k napadení cikánů, a to se ještě nevědělo, zda šlo o útok rasistický, přispěchala vláda s prohlášením o bujení a odsouzení rasismu a vy osobně jste poslal ministra Mlynáře s dvacetitisícovým odškodněním pro cikánskou rodinu za rasově motivovaný útok. V opačném případě dává hlava státu cikánským teroristům milost a vláda mlčí.

Zajímá mě, pane premiére, nejen vaše stanovisko k těmto událostem, ale i stanovisko celé vlády. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Slovo má pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, vzhledem k tomu, že před zhruba hodinou skončila poměrně rozsáhlá debata na toto téma, dovolte mi, abych se omezil pouze na velmi stručnou odpověď.

Chtěl bych říci, že osobně se mi nelíbí, co se děje při mítincích některých politických stran, a zároveň chci říci, že násilí obecně i v tomto případě, který se stal v Novém Boru, neschvaluji.

Zároveň bych chtěl říci, že vláda nedává úkoly ministru vnitra, a tedy nepřímo i policii, aby jakýmkoli způsobem sledovala a monitorovala mítinky jednotlivých politických stran, a musím říci, že incidenty, které byly doposud nahlášeny na policii, jsou ne tak závažné, aby bylo nutno udělat nějakou speciální akci ze strany vlády.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si pan kolega doplňující otázku? Nepřeje.

Pátým vylosovaným je kolega Loukota Milan, který interpeluje pana premiéra ve věci narušování mítinků SPR-RSČ. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Milan Loukota: Pane premiére, události posledních dnů, mám na mysli napadení předsedy SPR-RSČ poslance Miroslava Sládka a dalších republikánů v sobotu v Novém Boru a následné udělení prezidentské milosti dvěma útočníkům, nepochybně zasáhly vědomí občanů tohoto státu a rozdělily je minimálně na dva tábory.

Nechci se nyní zabývat jen tímto, bezesporu ostudným, případem, ale chci vás informovat o tom, že mítinky a shromáždění konané SPR-RSČ jsou již zhruba po dobu dvou týdnů systematicky narušovány, kdy nejsou výjimky ani fyzické útoky.

Jako velice stručný příklad mohu uvést: Mítink 27. 4. v Odrách byl soustavně narušován asi stočlennou skupinou cikánů, kteří vyhrožovali účastníkům fyzickou likvidací. Dále - dne 4. 5. došlo k útoku na mítincích ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí ze strany prapodivných skupin feťáků, dle vyjádření místních občanů anarchistů. Zde již dokonce došlo k poranění několika osob.

Pane premiére, musím dodat, že se vše výše uvedené dělo za přítomnosti policistů, ať už městských, či příslušníků Policie České republiky. Tito byli ve všech příkladech pořadateli žádáni o pomoc, bohužel marně. Dokonce je možno říci, že všechno napovídalo tomu, že tito policisté nejenom nečinně přihlíželi, ale dokonce v některých případech snad i dohlíželi, aby se vše odehrálo tak, jak bylo kýmsi naplánováno.

Proto se vás, pane premiére, táži: Má vláda vůbec ponětí, co se nyní odehrává na různých politických mítincích, a zabývá se tím, aby se různá předvolební shromáždění nezměnila v sérii krvavých útoků? Pokud ne, moc vás žádám, abyste se i vy zasadil o to, aby předvolební klání probíhalo poklidně a v mezích zákona.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane kolego. Prosím pana premiéra o odpověď na interpelaci.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, vzhledem k tomu, že jde prakticky o totožnou otázku s předchozí otázkou interpelace a debatou, která před cca hodinou skončila, bych pouze zopakoval, že vláda opravdu nemonitoruje, co se děje na mítincích jednotlivých politických stran. Domnívám se, že je dobře, že to nedělá.

Jinak pochopitelně bych si přál, aby předvolební kampaň byla vedena rozvážně, poklidně a aby nedestabilizovala, pokud možno, naši politickou scénu a zemi jako celek.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Doplňující otázku si přejete, pane kolego?

 

Poslanec Milan Loukota: Pane premiére, nevím, jak vláda, ale my republikáni máme značné obavy z toho, že na jedné straně budou pokračovat útoky dnes sebevědomých a beztrestně útočících cikánů a na straně druhé budou nedobré situace zaviněné zejména Václavem Havlem zneužívat k bojůvkám různé skupiny tzv. skinheads, kteří budou brát věci do svých rukou, což je to poslední, co si může rozumný člověk přát.

Pane premiére, již dnes se objevují informace o tom, že skupiny tzv. skinheads chystají pochod na Nový Bor, a podobné nesmyslné akce budou možná i jinde. Žádám vás, aby vláda přijala k této situaci účinná opatření.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si pan předseda vlády odpovědět?

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, o tom, že se může připravovat eventuální revanš, informace nemám, ale pokud mi tuto informaci dáváte, pochopitelně požádám ministra vnitra, aby se touto otázkou zabýval.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. V další interpelaci, pořadové č. 6, kolega Šmucr Rudolf interpeluje pana premiéra ve věci vstupu České republiky do Evropské unie. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Šmucr: Pane předsedající, dámy a pánové, pane premiére, vstup České republiky do Evropské unie je masmédii prezentován tak, jako by nebyla jiná možnost než právě tato.

Českým občanům je podsouvána lež, že Evropská unie je pro Českou republiku to nejlepší. V posledních dnech zažíváme rozčarování nad odvetnými útoky Evropské unie, které učinila na základě omezování dovozu konzumních jablek z Evropské unie do České republiky. Jak je vidět, tak EU není tím nejlepším, jak je nám médii neustále vštěpováno.

Ptám se vás, pane premiére, zda vstup do EU je pro Českou republiku opravdu to nejlepší, i když občané ČR neměli zatím možnost formou referenda se k této věci, pro náš národ tak důležité věci, vyjádřit. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Prosím pana předsedu vlády o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, tato otázka je závažná, dovolte mi tedy trochu obšírnější odpověď.

Řeknu nejprve svůj osobní názor a vyjádřím ho velmi jasně. Když bych si představil, že jedeme po dálnici a je křižovatka, na jednu stranu je nápis Evropská unie, na druhou stranu v tom případě vidím jediný druhý možný nápis, a to je Periferie Evropy.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP