Středa 13. května 1998

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Musím říci, že bych uvítal pregnantněji formulovaný návrh než formou otázky, zdali by to bylo možné. Samozřejmě to bude možné, pokud sněmovna se k vašemu návrhu vysloví příznivě.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Já jsem ten dotaz dával tak, aby mohl odpovědět pan předseda rozpočtového výboru. Pokud mám formulovat, tak dávám procedurální návrh. Před skončením podrobné rozpravy přerušení tohoto bodu a pokračování v pátek ráno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, to už je řeč jasná. Pan poslanec Maixner má náhradní kartu č. 3. Prosím pana poslance Švrčka.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Dámy a pánové, hlásím se v obecné rozpravě s příspěvkem proto, abych dosti výrazně podpořil uvolnění oněch peněz na pomoc postiženým obcím. Sám bydlím v obci, která byla postižena jako jedna z nejvíce, a proto bych řekl, že se mě tato problematika dotýká až tak, že by bylo možno prohlásit ten zájem za konflikt zájmů.

Dovolím si sdělit několik malých údajů. Například okresu Bruntál, a tudíž všem postiženým obcím tohoto okresu byla přidělena pro rekonstrukci místních komunikací částka ve výši 154 mil. Kč. To představuje 35 % z celkově odhadnutých škod na opravy místních komunikací. Tudíž pokud byl ctěn onen podíl 60 % státní dotace, zbývá k dokrytí pořád ještě 24,5 %. K dnešnímu dni však tyto obce z toho zbývajícího podílu, který měl stát uvolnit, neviděly ani korunu, a přitom od března je možno rekonstrukční práce provádět. Nejhorší na celé věci je skutečnost, že slibované peníze nemá dodnes ani Povodí Odry, což jsem si ověřil v Krnově, a tudíž nelze provádět rozhodující rekonstrukční a opravné práce na tocích ani řeky Opavice, ani řeky Opavy. Podobná situace je u Správy a údržby silnic Bruntál. Tam je kasa prázdná, provádí se pouze běžná údržba silnic a na větší akce peníze nejsou.

Málokdo si možná také uvědomuje, že povodně vyvolaly kromě přímých škod, a tudíž nároků na rekonstrukční práce, i nové investice, které musejí obce zabezpečovat z vlastního rozpočtu. Pro příklad lze uvést nutnou výstavbu v Hynčicích, která přijde obec Albrechtice kromě státní dotace na 6 mil. Kč z vlastních zdrojů, byť je to rozloženo do tří let. Výstavba nových rodinných domků, kdy tyto stavby musejí proběhnout díky tomu, že staré domy byly zničeny nebo poškozeny, s sebou nese zákonitě povinnost obce vybudovat infrastrukturu a připravit takové věci, jako např. komunikace, vodu, plyn, elektřinu, kanalizaci. Zde od státu asi nebude peněz mnoho, protože Ministerstvo pro místní rozvoj nemá pro letošní rok peníze a navíc dotace 50 tisíc na infrastrukturu pro jeden byt je částka celkem mizivá. Proto je pochopitelné, že se postiženým obcím nedostává financí v potřebné míře.

Na konec této podpůrné řeči musím dodat: kdo rychle dává, dvakrát dává. Jestliže si toto uvědomíme, že už nyní bylo v podstatě promarněno několik měsíců z doby, kdy je možno efektivně pracovat. Musíme si rovněž uvědomit, že např. horské okresy, které zde již byly zmíněny - tzn. Jeseník, Šumperk a Bruntál - se vyznačují tím, že je tam zima, a tudíž nepříznivé podmínky trvají skoro 5 měsíců v roce, někde i šest, v některých vyšších polohách je to ještě horší. Musíme si uvědomit rovněž to, že naše další požadavky na obsáhlé seznamy, záruky a další věci mohou promarnit další cenné měsíce a může se stát, že peníze, i když budou uvolněny někdy v půlce tohoto roku, mohou doputovat do správných míst až ke konci roku a pak už nebudou moci být použity. To znamená, že hrozí nebezpečí promarnění celého tohoto roku. Proto se přimlouvám za to, abychom tuto věc rozhodli nyní na tomto zasedání Poslanecké sněmovny a už to dále neprotahovali. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Švrčkovi a obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Přihlášeni jsou pan poslanec Vymětal a pan poslanec Brožík, ale ještě předtím připomínám to, co zde ocitoval zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Grůza a co se zcela nepochybně stává jedním z návrhů, které v podrobné rozpravě nahrazuje písemný materiál z hospodářského výboru, takže berme usnesení hospodářského výboru jako jeden z návrhů, které byly předneseny v podrobné rozpravě. Prosím v tuto chvíli pana poslance Karla Vymětala a prosím také, aby se připravil pan poslanec Brožík.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, vláda použila na sněmovnu již opakovaný trik, aby ji dostala do pasti, kdy předložila návrh novely zákona, ve kterém žádá uvolnění 15 mld. Kč na řešení následků restitucí a dodatečně prostřednictvím jednoho poslance se přilepí požadavek na uvolnění dalších 4 mld. Kč na řešení následků povodní.

Samozřejmě, když se tak dívám na rozpravu, tak většina poslanců v obecné rozpravě mluvila k povodním. Prostě prostřednictvím 4 miliard je třeba se dostat k 15 miliardám. Taková je pravda.

Já jsem měl původně záměr, tak jak jsem to navrhoval i v obecné rozpravě ve druhém čtení, návrh novely tohoto zákona zamítnout. Samozřejmě za tohoto stavu to nelze, a to je to, co chtěla dosáhnout vláda. Nebudu už opakovat důvody, které jsem uvedl v obecné rozpravě ve druhém čtení, a předložím proto rovnou pozměňovací návrh, aby z vládního návrhu v § 15 odst. 2 bylo vypuštěno písm. m) - jako Marie - a ostatní přeznačit. Tedy jde o těch inkriminovaných 15 miliard na odstranění následků restitucí.

Protože jsem přesvědčen, že je nebezpečné, aby Poslanecká sněmovna požádala vládu o předkládání zpráv o čerpání uvolněných prostředků pouze usnesením - koneckonců Poslanecká sněmovna má dostatek zkušeností s tím, jak se chová vláda k usnesením Poslanecké sněmovny - a protože jsem přesvědčen o tom, že Poslanecká sněmovna musí mít kontrolu nad skutečným použitím uvolněných prostředků, předkládám pozměňovací návrh, aby v § 15 za odst. 3 byl vložen nový odstavec - a ostatní odstavce přečíslovat. Ten odstavec bude mít číslo 4 a bude znít: "Vláda České republiky o použití prostředků včetně skutečných nákladů na konkrétní akce podle odstavce 2 písmeno l) - n) informuje Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR nejméně jedenkrát ročně, poprvé za rok 1998."

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP