Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Vymětal) 

V tomto pozměňovacím návrhu samozřejmě budou uvedena pouze ta písmena, která sněmovna schválí. Jak jste si jistě všimli, tak jsem tento odstavec rozšířil na písmena l) až n), to znamená, že navrhuji, aby vláda předložila tuto zprávu i za čerpání prostředků, které byly uvolněny na následky povodní v loňském roce ve výši 5 mld. Kč, a samozřejmě také uvolněné prostředky ve výši 4 mld. Kč, o které v současné době jde.

Vzhledem k tomu, že při jednání v hospodářském výboru zástupci Ministerstva financí prohlásili, že takový úkol není problém zajistit, domnívám se, že je přijatelné, aby tento pozměňovací návrh sněmovna schválila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vymětalovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedající, chci se omluvit této sněmovně i resortům, že jsem v obecné rozpravě vystoupil a sdělil jsem, že materiály, které požadoval klub, jsem dostal pouze od Ministerstva práce a sociálních věcí. Moji kolegové v našem poslaneckém klubu mě sledovali a před malou chvílí mi bylo sděleno, že další materiály od dalších tří resortů přišly v průběhu včerejška a dnešního dopoledne, takže mi je sem v současné době budou dopravovat. Nechtěl bych těmto resortům ukřivdit, a proto bych chtěl požádat sněmovnu o přerušení projednávání tohoto bodu do úterý příštího týdne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Hlásí se pan ministr Pilip. Váš procedurální návrh registruji, pane poslanče.

 

Poslanec František Brožík: Já si myslím, že to je korektnější než přijmout, že "zabijeme" celých 15 mld. Kč, než když pustíme to, co resorty považují za důležité, tak jak to za důležité považuje resort Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Slovo má pan ministr Ivan Pilip. Prosím, aby si poslanci vyměňovali názory mým prostřednictvím, alespoň zde v této síni.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Chtěl bych říci drobnou poznámku k tomu, co říkal pan poslanec Brožík. Pokud je mi známo, náš úřad - nemaje nároky z restitucí - tento dopis nedostal. Šlo o dopis předsedy poslaneckého klubu jednotlivým ministrům. Já teď skutečně zcela bez ohledu na to, že šlo o poslanecký klub sociální demokracie, mluvím o určitých zvyklostech obecně. Nejsem si jist, jestli toto je forma komunikace, která je funkční, že se na konci minulého týdne předseda poslaneckého klubu jménem svého poslaneckého klubu obrátí na konkrétního ministra, konkrétního člena vlády se žádostí o nějaký materiál, s tím, že na základě toho se bude rozhodovat i poslanecký klub. Není to kritika klubu sociální demokracie, spíše uvažuji obecně. Tento mechanismus se mi prostě nezdá dobrý.

Zdálo by se mi daleko vhodnější, aby už při dřívějším projednávání ti zástupci dané strany, která ten zájem má, ve výboru navrhli podrobnější členění, podrobnější strukturu informací, případně kdyby tato podrobnější struktura informací byla navržena na plénu pro všechny členy Poslanecké sněmovny. Dokumenty by tu v takovém případě prostě byly, a nebyly by tu diskuse o tom, jestli je poslanecký klub dostal včera nebo až dnes a jestli se to předkladatel návrhu dověděl teď nebo s dostatečným předstihem. Možná by to věci usnadnilo.

Mně se zdá problematické, že kvůli tomuto problematickému mechanismu se oddálí o další týden věc, na kterou čekají starostové a představitelé míst s velkou naléhavostí. Nevím, jestli by nebylo alternativou hledat ještě nějaké řešení, které by třeba bylo určitým kompromisem a které by se vyřešilo kratším přerušením, řekněme uvolněním určité částky ze zbytku, alespoň zálohově nebo podobným způsobem, abychom o tom ještě diskutovali a zvážili možnost kratšího přerušení než o celý týden. Já nemohu nic navrhovat v tomto smyslu, ale domnívám se, že kdyby se pokračovalo zítra, snad by bylo možné některé věci doprojednat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Připomínám, že zazněly dva návrhy. Zazněl návrh na přerušení od pana poslance Filipa. Nemýlím-li se, ten navrhoval, aby po projednání v rozpočtovém výboru přišel tento bod na pořad v pátek. Pan poslanec Brožík navrhuje přerušení do úterý příštího týdne.

Dám o tom hlasovat. Myslím, že je korektní, abych o návrhu pana poslance Brožíka dal hlasovat před ukončením podrobné rozpravy, stejně jako o návrhu pana poslance Filipa. Paní a pánové, je 15.25 hodin. (S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Grulich.)

 

Poslanec Václav Grulich: Pane předsedající, jménem poslaneckého klubu sociální demokracie žádám o 10 minut na poradu klubu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. V 15.35 hodin dám hlasovat o těchto dvou procedurálních návrzích.

 

(Schůze byla přerušena v 15.27 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP