Středa 13. května 1998

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Michalu Prokopovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Zdeněk Škromach, připraví se pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych navrhnout krátkou úpravu. Týká se tisku 377/2 - usnesení ústavně právního výboru, které bylo vzato za základ.

V § 17 odst. 30 doplnit za slova "zákoník práce" znění:

a) V § 19

Za prvé - stávající znění odst. 1 a 2 se nahrazuje zněním:

1. příslušný odborový orgán spolurozhoduje se zaměstnavatelem o stanovení přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb, sociálního nebo obdobného fondu (odvolávka 13) a o jeho čerpání.

Druhý odstavec: zaměstnavatel poskytuje bezplatně pro nezbytnou provozní činnost odborové organizaci v přiměřeném rozsahu místnost (místnosti) s přiměřeným vybavením a službami.

Odvolávka pod čarou - 13: § 9 zákona č. 11/1990 Sb., o státním podniku, vyhláška Federálního ministerstva financí č. 310/1995 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, § 6 odst. 9 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

b) V § 60 a)

Za prvé - stávající znění odst. 1 se nahrazuje zněním: Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 46 odst. 1 písm. a) - c) nebo dohodou z týchž důvodů, náleží při skončení pracovního poměru odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.

Za druhé - za odst. 1 se vkládá nový odst. 2, který zní:

Odst. 2: V kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu lze odstupné podle odst. 1 zvýšit nad hranici stanovenou v předchozím odstavci, popř. stanovit podmínky, za kterých zvýšené odstupné přísluší.

Za třetí - v souvislosti s novým odst. 2 se ostatní odstavce § 60a) přečíslují: Stávající odst. 2 se označuje jako odst. 3 a stávající odst. 3 se označují jako odst. 4.

Za čtvrté:

a) stávající § 60b) se vypouští.

V případě, že tento návrh nebude schválen a bude schválena změna odst. 1 v § 60a), se odst. 1 v § 60b) nahrazuje novým textem, který zní:

Odst. 1: Pokud zaměstnanec po skončení pracovního poměru nastoupí opět do zaměstnání u dosavadního zaměstnavatele před uplynutím doby 3 měsíců, je povinen tomuto zaměstnavateli vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část.

Jako bod c) se zařadí stávající znění odst. 30 za slovy: Zákoník práce, čili se v § 30, tak jak je v návrhu výboru, a za d) v § 102 za prvé se odst. 1 a 2 nahrazují zněním: Základní výměra dovolené činí 4 týdny.

Odst. 2: Dovolená o výměře 5 týdnů přísluší zaměstnanci, který do konce kalendářního roku dovrší alespoň 15 let pracovního poměru po 18. roce věku.

Za druhé odst. 5 se nahrazuje zněním: odst. 5: Dovolená učitelů, včetně ředitelů škol a jejich zástupců (odvolávka 17), učitelů mateřských škol včetně ředitelů těchto škol a jejich zástupců, vychovatelů i mistrů odborné výchovy činí 8 týdnů v kalendářním roce.

Pod čarou - 17: § 2 odst. 1 zákona č. 29/1984 Sb., o soustavě základních a středních škol (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 172/1990 Sb., o vysokých školách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi, prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jičínský, připraví se pan poslanec Matulka.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP