Úterý 12. května 1998

 

(pokračuje Hofman)

Zákon ale zakazuje jenom ve spotřebitelských soutěžích spotřebitelské soutěže, které mají formu loterie a splňují takřka všechny znaky loterijní hry. Zákon ničím nezakazuje žádné firmě, ani zahraniční, prodej a propagaci jejich produktů na trhu České republiky. Zákon žádné firmě, ani zahraniční, nezakazuje reklamní kampaň k propagaci svých produktů na trhu České republiky. Zákon nebrání žádné společnosti, ani zahraniční firmě, v organizování výherních soutěží na podporu prodeje zboží a produktů v případě, kdy spotřebitel řeší nějaký úkol, prokazuje svůj um, vědomosti, popř. se účastní soutěže na základě určitých konkrétních podmínek, které nemají klamavý charakter. Zákon ale zakazuje provozování spotřebitelských her ve formě náhody a ve formě klamavé soutěže. Znamená to, že klamavou soutěží se rozumí ta, že vám přijde domů dopis, ve kterém je napsáno: Toto je vaše šťastné číslo, vyhráváte milion, když si koupíte ode mě jeden rezavý hrnec. Nakonec to dopadne tak, jak to dopadlo, a několik pořadů v televizi bylo ohledně těchto klamavých soutěží a zklamaných občanů, kteří ztrácejí potom jakoukoli víru v poctivost tohoto trhu hazardu.

To, co proběhlo v Senátu České republiky, bylo mírně řečeno zarážející. Zarážející byly i některé články, ve kterých přiznávala určitá nejmenovaná firma, že vedla aktivní kampaň za zamítnutí novely v českém Senátu, že zastává názor, že novela porušuje české zákony a českou politiku, že zákon porušuje smlouvu mezi Spojenými státy a Českou republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic a asociační smlouvu České republiky s Evropskou unií.

Firma řekla, že úzce spolupracovala s českými poradci a kontaktovala řadu českých senátorů, Ministerstvo financí, členy určitých politických stran a členy administrativy. Kampaň této firmy podpořilo i velvyslanectví Spojených států a Americká obchodní komora. Obě tyto instituce apelovaly na Senát, aby novelu zamítl.

Je to z internetové zprávy této společnosti ze středy 22. dubna 1998.

Já se jenom ptám, zdali je možné, aby v Senátu amerického Kongresu lobbovali čeští poradci za neschválení nějakého zákona anebo nějakého opatření, které Senát amerického Kongresu by náhodou schvaloval. Řekl bych, že to není možné, a toto považuji za velmi vážné narušení vůbec suverenity českého státu.

Požádal bych tímto Parlament České republiky, aby vyslovil souhlas s novelou zákona č. 202/1990 Sb., protože v rámci regulace trhu s loteriemi a jinými podobnými hrami je velmi potřebná a nutná. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Jiřímu Hofmanovi. A nyní prosím pana poslance Vlastimila Tlustého, aby se ujal slova jako zpravodaj rozpočtového výboru.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych se jako zpravodaj vyjádřil k tomuto tématu.

Chtěl bych uvést argumenty, pro které doporučuji sněmovně, aby hlasovala pro tuto novelu zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Důvod je následující:

Kampaň, která probíhá ve sdělovacích prostředcích, vytváří dojem že tato novela řeší jako hlavní problém problém účasti či neúčasti zahraničních investorů na trhu těchto her v České republice. Kdyby toto byla pravda, bylo by možné se jednoznačně pozitivně či negativně k této novele vyjádřit. Tato novela ale řeší desítky jiných problémů, neboť současný stav těchto typů her v České republice je neupraven, neexistuje pro tuto sféru uspokojivý zákon a odvažuji se použít termín, že na českém trhu hazardních her vládne totální chaos.

Novela, kterou tento parlament projednal, přináší desítky zlepšení současného stavu a přibližuje Českou republiku k civilizovaným zemím, ve kterých jsou hazardní hry povolovány za přísných pravidel a ve kterých jsou také jednotným systémem zpoplatňovány, tzn. jsou z nich odváděny prostředky na veřejně prospěšné účely.

To, jaký je současný stav tohoto trhu v České republice, nejvíce charakterizují čísla. 95 % odvodů na veřejně prospěšné účely v ČR odvádí jeden účastník tohoto trhu, který obratem reprezentuje 10 % tohoto trhu. Řečeno jinými slovy: Reprezentanti zbylých 90 % tohoto trhu přispívají na veřejně prospěšné účely jenom 5 %. Je tedy vidět, že nejsou splněny v této chvíli elementární požadavky na organizování tohoto typu her v ČR.

Sněmovně doporučuji tento text potvrdit také proto, že sněmovna potvrdila procedurální návrh paní kolegyně Röschové, aby v pátek ráno byl projednán její tisk, který se týká téže materie, a aby v rámci druhého a třetího čtení proběhla v této sněmovně zásadní diskuse o otázce, zda chcete či nechcete otevřít trh hazardních her v ČR zahraničním investorům.

Odpověď na tuto otázku není snadná, a ukazují to i dosavadní jednání, která tento parlament vedl.

Usnesení rozpočtového výboru, které bylo přijato většinou jeho členů a které jsem mj. jako zpravodaj doporučil, totiž navrhovalo, aby sféra hazardních her byla zcela otevřena zahraničním investorům. Jistě si vzpomenete, jaká následovala kampaň, po které se mnoho z vás předbíhalo v pozměňovacích návrzích, kterými naopak byl celý tento trh pro zahraniční investory uzavřen.

Pokud dnes pod tlakem - a použiji jasný přívlastek, jasným lobbistickým tlakem - části zahraničních firem, které se nechtějí smířit s tím, že by nemohly provozovat ty spotřebitelské soutěže, které mají charakter loterií, ve kterých se uplatňuje stejný princip jako v jakékoli standardní loterii, pokud by dnes jenom kvůli tomu sněmovna tuto novelu zamítla, zbavila by se, podle mého názoru, možnosti uskutečnit zásadní diskusi, kterou doporučuji, aby proběhla v rámci druhého a třetího čtení předlohy paní kolegyně Röschové.

Může se některým z vás zdát zvláštní, a zvláštní to určitě je, aby po projednání jedné novely následovala novela další. Ale je-li problém účasti zahraničních investorů vnímán tak zásadně, doporučuji následující postup: Teď hlasováním potvrdit platnost novely, která řeší, jak jsem uvedl, desítky jiných problémů, a v novele následující, v rámci druhého a třetího čtení paní kolegyně Röschové, odpovědět kvalitně na otázku účasti či neúčasti zahraničních investorů.

A jeden argument navíc.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP