Úterý 12. května 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Dále má slovo pan poslanec Langer.

 

Poslanec Ivan Langer: Vážený pane předsedo, pane premiére, vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi stručnou repliku k vystoupení pana ministra vnitra. Najde se samozřejmě mnoho věcí, se kterými s ním souhlasím, bojím se však, že jeho vystoupení, jak uvedl předmětný bod programu, by se dalo charakterizovat úslovím "Když se kácí les, létají třísky".

Obávám se, že tímto způsobem nelze k tomuto problému přistupovat, neboť létající třísky mohou a podle mého názoru také zraní ty, kteří stojí vedle a přihlížejí kácení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Langrovi a ptám se, zdali si někdo přeje v diskusi vystoupit. Hlásí se pan poslanec Hofhanzl.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedo, dámy a pánové, myslím, že jde o velmi závažnou materii a u takovéto materie jde ve sněmovně vždy o přesnost a jasnost formulací. Myslím si, že všem lidem dobré vůle v této sněmovně je jasné, že ve společnosti, která nemá v sobě vnitřní regulační mechanismy nepsaných zákonů, kde nefunguje právo, policie, nepostihovat důsledně jak prodej drog, tak užívání drog, znamená, že otevíráme cestu ohromnému zneužití. A v tomto případě jde o to, vždy přesně definovat problém. Pan ministr ho přesně nedefinoval a myslím, že ho přesně nedefinoval ani kolega Mašek.

Chtěl bych říci pouze to, že když prezident republiky v tomto případě projeví osobní názor, tak si myslím, že je to špatně. Prezident republiky je instituce a jako instituce, která funguje v daném lidském prostředí, by měl především jednat jako prezident, který je institucí, a být si vědom nebezpečí drog v této společnosti.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Přeje si ještě někdo vystoupit? (Nikdo se nehlásí.) Protože tomu tak není, rozpravu uzavírám.

Kolegyně a kolegové, vzhledem k závažnosti následujícího hlasování, budeme hlasovat za dvě minuty, tj. v 15.34 hodin. Svolávám vás gongem, prosím, aby bylo nastaveno kvorum 101 hlasů, které jsou zapotřebí k případnému přehlasování prezidentova veta. Za dvě minuty vás zároveň seznámím s návrhem usnesení.

Kolegyně a kolegové, seznámím vás nyní s návrhem usnesení:

"Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění a doplňuje zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon ve znění pozdějších předpisů, a zákon České národní rady č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, přijatém Parlamentem dne 18. března 1998 a vráceném prezidentem republiky dne 6. dubna 1998."

Před hlasováním se táži, zda si někdo přeje, abych vás odhlásil. Myslím, že u kvora je to zbytečné, takže přání nebylo vysloveno.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 26 byl návrh usnesení přijat, když se pro vyslovilo 128 ze 188 přítomných, proti bylo 43 a 17 nehlasovalo. Tím, že naše usnesení bylo přijato, bude citovaný zákon vyhlášen.

 

Dovolte mi, abych uzavřel tento bod a přešel k dalšímu bodu našeho schváleného programu, což je návrh zákona o loteriích a jiných podobných hrách.

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb.,
a o změně a doplnění dalších zákonů
/sněmovní tisky 300/5 a 300/6/ - zamítnutý Senátem

 

Tento návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 300/5, usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, bylo rozdáno jako sněmovní tisk 300/6. Poprosím nyní pana poslance Jiřího Hofmana, jako jednoho z navrhovatelů, aby se k usnesení Senátu o zamítnutí tohoto návrhu vyjádřil. Pane poslanče, máte slovo.

(Hluk v sále.) Promiňte, pane poslanče, kolegyně a kolegové, ti z vás, které nezajímají loterie mají možnost opustit zasedací síň. Zbytek prosím o klid. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, na svém dubnovém zasedání Senát Parlamentu České republiky zamítl novelu zákona 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Tím pádem se nám tato novela dostala zpět na projednání parlamentu.

Chtěl bych k tomuto zamítnutí a k argumentům, které zazněly v Senátu České republiky, říci několik slov.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte pane poslanče, ale chtěl bych upozornit kolegu Tlustého, že za chvíli bude na řadě jako zpravodaj rozpočtového výboru. Chápu, že se na to připravuje diskusí s půvabnou kolegyní, ale to není jediná cesta, jak se připravit na své vystoupení. Pane poslanče, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Hofman: Zde je tento zákon na trhu loterií a jiných podobných her velmi potřebný, protože zákon 202/1990 Sb. je už přežitý a tento trh potřebuje regulaci. Jako předkladatel jsem k tomu přistoupil v kodexu i z pohledu k ostatním sousedním státům, jak mají tento trh a tuto komoditu podnikání legislativně upravenou.

V Senátu České republiky zazněly velké výhrady k tomu, že se vytěsňuje v podnikání zahraniční účast, a to ve všech podnikáních, včetně kasin, loterií a dalších podobných her.

Legislativa Evropské unie toto dovoluje, nikde není zakázáno, že by si stát nemohl upravit svým vlastním zákonem tento druh podnikání. Zaznělo tam také jedno, že zákon omezuje reklamu firem k pořádání tzv. spotřebitelských soutěží.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP