Úterý 12. května 1998

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, navrhuji následující změnu pořadu programu 25. schůze Poslanecké sněmovny, která bude znít: Bod č. 96, "Zpráva o výsledku šetření vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze", navrhuji přesunout na středu 20. května jako první bod ranního zasedání. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan poslanec Vrzáň, připraví se pan poslanec Kočárník.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu na pořad 25.schůze Poslanecké sněmovny, s názvem "Zpráva vlády České republiky o postupu nucené správy Agrobanky Praha, a.s."

Odůvodňuji to následujícím způsobem. Někdejší pátý největší peněžní ústav v bankovním systému České republiky, Agrobanka Praha, a.s., se stal dvanáctou komerční bankou, která zkrachovala. Ve srovnání s předešlými 11 peněžními ústavy je její osud poněkud specifický. Od 17. 9. 1996 je v nucené správě, jejímž smyslem mělo být její oživení. Všechny skutečnosti však nasvědčují tomu, že byla záměrně zlikvidována, a to bohužel bez zřetele na její menšinové akcionáře. Tito se nemohou a nemohli proti krokům centrální banky žádným způsobem bránit. Přednedávnem Česká finanční, stoprocentní dceřiná společnost České národní banky, kapitalizovala část pohledávky vůči bance a částku 9 mld. Kč použila k posílení kapitálu v Agrobance, čímž ji zcela ovládla. Agrobanka je tedy první z komerčních bank České republiky v tržním prostředí, která byla zestátněna.

Domnívám se, že je bezpodmínečně nutné zde na parlamentní půdě celou záležitost projednat a vyvodit z ní patřičné závěry a že je třeba vysvětlit přinejmenším tyto otázky:

- proč došlo k uvalení nucené správy, když existovala jiná a levnější řešení,

- na základě jakých skutečností uvedl guvernér České národní banky pět dní před uvalením nucené správy, že všechny banky jsou zdravé,

- proč nebyla nucená správa ukončena po obnovení likvidity,

- proč došlo k takovým ztrátám v bance, jestliže byla tři roky v konsolidačním programu a pod bankovním dohledem,

- jak reagovala vláda, pokud vůbec byla ze strany guvernéra informována, když jejími akcionáři byly ministerstvo zemědělství a státem kontrolované podniky, např. Česká spořitelna, OKD, IPB,

- proč nebyla banka dána podle zákona do likvidace, jestliže její údajné ztráty byly vyšší než 50 % základního jmění,

- proč bylo pro řešení této kauzy zvoleno nejnáročnější a nejnákladnější řešení.

Dámy a pánové, je to jen vzorek sporných otázek, které dokládají mnoho neznámých v tomto případu, na jehož konci jsou desetitisíce podvedených drobných akcionářů, právní závady a zcela zbytečně vynaložené miliardy daňových poplatníků. Z těchto důvodů se domnívám, že okolnosti pádu páté nejsilnější banky jsou natolik závažné a zejména zvolené řešení centrální banky ve smyslu prodeje části podniku natolik nejasné, že si zaslouží předložení kvalifikované zprávy daňovým poplatníkům prostřednictvím jejich volených zástupců.

Děkuji za vaši podporu. Tento bod navrhuji zařadit za stávající bod 60, tedy jako první bod bloku "jiné body" na sedmé straně stávajícího programu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vrzáňovi. K faktické poznámce se přihlásil pan místopředseda Ledvinka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane předsedo, dámy a pánové, vím, že se nevede rozprava k bodu, a nepovedu ji. Chci ale sněmovnu upozornit na jednu věc. Pan kolega Vrzáň je členem stálé komise pro bankovnictví této sněmovny a tuto zprávu podala Česká národní banka na jednání dne 5. května na řádně svolané komisi. Upozorňuji na to, že pan kolega Vrzáň se nedostavil.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu místopředsedovi Ledvinkovi. Slovo má pan poslanec Kočárník a jako poslední písemně přihlášený se připraví pan poslanec Pavel Dostál.

 

Poslanec Ivan Kočárník: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl jsem zdůraznit, že podporuji návrh na zařazení bodu problematiky záruk do bodu programu, a chtěl jsem v podstatě navrhnout jeho předřazení, aby nebyl až pod číslem 64, ale dříve, aby se tady před Poslaneckou sněmovnou celá kauza vyjasnila, protože je to i v mém zájmu. Vzhledem k tomu, že předseda klubu pan poslanec Gross navrhl urychlení, je můj návrh bezpředmětný.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kočárníkovi. Slovo má pan poslanec Dostál a ještě se přihlásil pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane předsedo, můj návrh je ryze technického charakteru. Na programu této schůze je několik bodů týkajících se Fondu dětí a mládeže. Jsou to body 66, 67, 69 a 88. Kvůli úspoře času navrhuji, abychom k těmto bodům vedli jednu společnou rozpravu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pane poslanče, mám-li vůbec o vašem návrhu nechat hlasovat, musím to chápat jako návrh na změnu pořadí těchto bodů, čili prosím, abyste tento návrh uvedl.

 

Poslanec Pavel Dostál: Ano, jistě. Bod 66 - rozpočet Fondu dětí a mládeže - zůstává, bod 67 zůstává, bod 68 je Statut Fondu dětí a mládeže a bod 69 je nynější bod 88 - účetní závěrka a výroční zpráva Fondu dětí a mládeže. Nynější bod 88 by se stal čtvrtým bodem v tomto pořadí, takže od bodu 66 by tyto čtyři body šly za sebou.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Na řadě je pan poslanec Janeček a připraví se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, navrhuji přeřadit bod č. 12, což je návrh poslankyně Orgoníkové a dalších, jako poslední bod druhých čtení, to je za bod 24.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Zbývá nám už jen poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Pane premiére, paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl přeřazení jednoho bodu, který tady máme cca od února letošního roku, a to je bod č. 65, "Návrh usnesení poslanecké sněmovny k postupu vlády České republiky v česko-německých vztazích v souvislosti s Česko-německou deklarací". Je to pokračování přerušeného jednání.

Tam došlo ještě k další věci. Zemřel jeden z těch, kteří byli jmenováni ministrem zahraničí Šedivým do české části, a já si myslím, že bychom o tom měli ještě diskutovat a rozhodnout. Navrhuji bod 65 zařadit za bod č. 6, tedy za ty věci, které se týkají těch jednání, která byla již rozjednána, nebo za ty věci, které se nám vrátily.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Než uzavřu rozpravu, ptám se, zda si ještě někdo přeje vystoupit. Vidím pana poslance Nečase.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřazení bodu 83 - "Koncepce a program protidrogové politiky vlády na období let 1998 až 2000 (sněmovní tisk 419)". Výbor pro obranu a bezpečnost se rozhodl tímto tiskem se nezabývat z toho důvodu, že by nebylo vhodné, abychom se tak závažnou tematikou zabývali v předvolebním období na posledním plénu, vzhledem k tomu, že z tohoto bodu se stalo velmi citlivé politické téma. Doporučuji, aby se tímto bodem a touto problematikou zabývala až nová Poslanecká sněmovna, která vzejde z voleb.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP