Úterý 12. května 1998

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já se omlouvám, ale ještě bych chtěl ten svůj návrh upřesnit i po dohodě s panem exministrem Kočárníkem. Ten původní návrh, který jsem navrhoval zařadit jako nový bod č. 64, by mohl být projednáván dříve a navrhl bych projednávat ho v pátek jako první bod našeho jednání, aby bylo známo také pevné datum. To znamená, jednalo by se o bod "Stanovisko předsedy vlády ke garancím poskytnutým bývalým ministrem financí Ivanem Kočárníkem České pojišťovně a České spořitelně". A poté, jelikož zde zazněly dva návrhy, tuším od kolegy Vymětala, které byly totožné s těmi mými návrhy, jenom z hlediska jiného rozložení časového do programu schůze, tak bych chtěl ještě upřesnit ty návrhy z hlediska pořadí.

Myslím si, že to pořadí by mohlo zůstat tak, jak jsem jej navrhoval, to znamená, začalo by se novým bodem č. 64, který by zněl "Harmonogram transformačních kroků privatizace" a nový bod č. 65, který by na to hned navazoval, to by byla ta "Kvantifikovaná představa vlády o zvýšení regulovaných cen a o doprovodných sociálních opatřeních" a hned nato by navazoval ten bod, který tam zůstal, který je dnes pod číslem 64. Já jenom ta čísla uvádím kvůli tomu, aby potom nevznikl zmatek při hlasování. Myslím si, že by se mělo hlasovat o tomto návrhu, v případě, že nebude schválen, tak se bude hlasovat o návrhu kolegy Vymětala. A já to tedy předám v tuto chvíli písemně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, takže těším se, že oba dva v zásadě identické návrhy dostanu od jejich autorů písemně. Nyní uděluji slovo panu poslanci Exnerovi, připraví se pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mně, abych navrhl přesunutí dvou bodů týkající se vyšetřovacích komisí. Bod č. 71 - "Zpráva vyšetřovací komise PS pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno" - navrhuji projednat bezprostředně po skončení první části druhých čtení, tzn za bodem 24.

Zdůvodnění tohoto návrhu: Bod už přesouváme od únorové schůze. Jde o výsledek práce vyšetřovací komise, který nepochybně je také určitou známkou o práci Poslanecké sněmovny. Navrženého usnesení vyšetřovací komisí bylo dosaženo ve veliké shodě. A také když jsem nyní konzultoval s řadou členů vyšetřovací komise možnost přesunutí tohoto bodu, získalo to vesměs podporu s tím, že by bylo dobře, aby sněmovna skutečně potvrdila výsledek práce vyšetřovací komise.

Protože analogická situace se týká i druhé vyšetřovací komise, navrhuji také, aby současně bod č. 96, to je "Zpráva o výsledku šetření Vyšetřovací komise PS pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze", byl přeřazen bezprostředně za mnou navržený bod, tj. také za druhá čtení a za bod č. 24. Také zde jsem konzultoval s předsedou komise panem Kramperou možnost takového přesunu. Protože komise dospěla k závěrečnému usnesení a je připravena k možnému projednání tohoto bodu v tomto pořadí, je takový přesun možný.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Slovo má pan poslanec Matulka, připraví se pan poslanec Tomáš Páv.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já mám drobný návrh, který by nás neměl příliš obtěžovat, a prosím vás, abyste se pokusili mu vyhovět. Bod č. 61, to je návrh na pověření předsedy PS ke svolání schůze Poslanecké sněmovny k projednání návrhu zákonů, případně vrácených Senátem. To je bod, který se týká kalendářů nás všech, nebo možná se bude týkat kalendářů nás všech.

Chtěl bych navrhnout, abychom tento bod přeřadili pokud možno hodně dopředu. Za klub KSČM se na vás obracím s prosbou, abyste tomu návrhu vyhověli, neboť na datum, které hrozí, že by se mohla uskutečnit schůze Poslanecké sněmovny, nebo resp. na jedno z těch dat má klub KSČM jednu akci, která je spojena s předběžným objednáním, potvrzením atd. Chtěli bychom si prostě to datum upřesnit dostatečně dopředu. Doufám, že i vaším zájmem je vědět s dostatečným předstihem, jaký bude asi náš kalendář.

Čili já za klub KSČM navrhuji, aby bod 61, který nám jistě nezabere příliš času, je to spíše technický bod, aby byl přeřazen buď jako poslední bod dneska večer, nebo první bod zítra ráno. Z praktických důvodů raději první bod zítra ráno, čili přeřazení na zítřek na ráno, bod č. 61.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže nakonec jste se rozhodl, že navrhujete, aby to byl první bod zítra ráno, pokud jsem vás dobře pochopil. Děkuji, pane poslanče.

Slovo má pan poslanec Páv, připraví se paní poslankyně Röschová.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi předložit celkem tři návrhy. První návrh je zařazení nového bodu "Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu". Včerejšího dne předložil prezident NKÚ návrh na dovolbu člena NKÚ za ing. Bidla, který přestal být členem úřadu z důvodu překročení věkové hranice 65 let. Vzhledem k tomu, že ing. Bidlo měl v kompetenci zpracovávání stanovisek NKÚ ke státnímu rozpočtu...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, tentokrát pro změnu poprosím pana poslance Tyla a pana ministra Voláka, aby věnovali pozornost našemu jednání, nebo toto jednání opustili. Můžete si úplně svobodně vybrat, drazí kolegové. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Páv: Děkuji, pane předsedo. Vrátím se zpátky: Jelikož ing. Bidlo měl na starosti zpracovávání stanovisek NKÚ ke státnímu rozpočtu, je velice žádoucí, aby tato činnost, tolik potřebná pro PS, neztratila svoji kontinuitu. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen za dosavadní bod 63 s tím, že volba může být zahájena vzhledem k časovým lhůtám nejdříve 22. května.

Dále navrhuji změnu pořadí, aby bod 18, což je novela zákona o bankách ve druhém čtení, byl zařazen za bod 8 návrhu pořadu a stejný zákon ve třetím čtení, tedy bod 40, byl zařazen za bod 30 návrhu. Na základě závěrů jednání stálé komise pro bankovnictví PS je nutné, aby se k této tematice po ukončení druhého čtení ještě jednou sešel rozpočtový výbor a komise pro bankovnictví. Tento návrh má vytvořit k tomu dostatečný prostor.

A třetím návrhem, který předkládám vašemu laskavému zvážení, je přesunout dosavadní bod 76, což je "Zpráva rozpočtového výboru o kontrole výročních finančních zpráv politických stran a politických hnutí za rok 1997", za dosavadní bod 61. Je to z toho důvodu, abychom tento bod zcela určitě projednali, neboť na něm závisí státní příspěvek politickým stranám. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Nepochybuji, že zejména váš poslední návrh se setká s vlídným přijetím.

Nyní uděluji slovo paní poslankyni Röschové a připraví se pan poslanec Krampera.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, můj návrh se týká bodu 5 na straně 2 návrhu pořadu Zákony ve třetím čtení a týká se to mého návrhu na novelu zákona č. 202 z roku 1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Já se domnívám, že na minulé schůzi rozprava ve druhém čtení k tomuto návrhu nebyla ukončena, nicméně nechci toto tady dále rozebírat, proto navrhuji, aby tento návrh novely byl zařazen do druhého čtení jako první bod našeho pátečního jednání a třetí čtení by samozřejmě následovalo v zákonné lhůtě po ukončení druhého čtení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Rozumíme si, paní poslankyně, tak jako vždy, že pokud projde předchozí návrh, který se také týkal toho, aby nějaký bod byl zařazen jako první bod v pátek, tak to bude druhý nebo třetí bod, to už není tak podstatné. Děkuji za pochopení.

Slovo má pan poslanec Krampera, připraví se pan poslanec Vrzáň.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP