Úterý 12. května 1998

 

(pokračuje Vik) 

Dámy a pánové, v této souvislosti stojí za zaznamenání výroky stínového ministra vnitra za sociální demokracii pana poslance Bašty. Jeho výrok, kterým cikánský útok komentoval, tedy že "kdo seje vítr, sklízí bouři", je natolik děsivý, že ač nejsem věřící, musím konstatovat: Ochraňuj nás pánbůh před takovým ministrem vnitra. Co má znamenat tento výrok bezpečnostního experta sociální demokracie? Má snad znamenat, že až bude Bašta ministrem a dojde např. k napadení a oloupení nějakého občana, že ministr Bašta zkonstatuje: "Co se divíte, ten člověk měl u sebe peníze a doslova si říkal o to, aby byl okraden?" To je, dámy a pánové, logika pana Bašty.

Pan Bašta se nechal slyšet v tom smyslu, že si za ten útok my - republikáni - můžeme sami, a to tím, že děláme volební kampaň, jejíž součástí je mj. heslo, že republikáni odmítají zvýhodňování cikánů. Bašta a bohužel i mnozí jiní v tom vidí rasismus.

Je opravdu velmi smutné, že v naší zemi je za souhlasu politické reprezentace dnes již i fyzicky likvidován ten, kdo žádá rovnost občanů, ten, kdo žádá to, že by např. k policii měli být přijímáni občané bez rozdílu barvy pleti na základě splnění kvalifikačních předpokladů a na základě bezúhonnosti a ne podle vládou určených tabulek, které zvýhodňují občany podle barvy pleti.

Dnes je za rasistu označován ten, který odmítá, aby o přijetí na studium či do zaměstnání rozhodovala barva pleti a ne vzdělání a schopnosti. Je fyzicky napadán ten, kdo nesouhlasí s tím, aby dostávaly přednostně státní zakázky tzv. cikánské firmy.

Je třeba si položit otázku: V jaké zemi to vlastně žijeme? Zřejmě již nestačí, aby byl předseda opoziční republikánské strany za své politické projevy zbaven poslanecké imunity, následně trestně stíhán a poté dokonce vězněn. Nyní je asi nutné, aby byl za pomoci cikánských bojůvek s tichým souhlasem či přímo přičiněním vládní garnitury doslova fyzicky likvidován, a to jen proto, že má jiný názor.

Zastavím se ještě u pozoruhodného televizního výroku jednoho cikánského aktivisty, který se vyslovil v tom smyslu, že by měl být pan poslanec Sládek rád, že to takhle dopadlo. Dovolím si položit otázku: Co se bude dít dále? Jakou šanci mají proti těmto brutálním teroristům necikánští občané? Mají být podle cikánské logiky rádi, že ještě žijí.

Dámy a pánové, v posledních týdnech nejsou brutální cikánské útoky, jako např. napadení policejní hlídky či obklíčení policejní stanice, žádnou výjimkou - a vláda mlčí a s tímto násilím evidentně asi souhlasí.

Dámy a pánové, uvědomte si, jak nebezpečné jsou souhlasné výroky pana Bašty, Langera, Dostála, Pehe a jiných.

V žádném případě nechci srovnávat, ale vzpomeňme na údajné přepadení poslance Dostála. Jak to, že Bašta a další tenkrát nevystoupili s tím, že "co se divíte, Dostál zasel vítr a sklidil bouři"? Jak to, že sdělovací prostředky a mediálně oblíbení politici nevystoupí se zásadním odsouzením cikánského násilí?

Dámy a pánové, SPR-RSČ je výrazně znepokojena krokem Václava Havla, který omilostnil cikánské útočníky, kteří napadli v sobotu 9. května předsedu republikánské strany a další členy republikánské strany, z nichž jeden je dosud v pracovní neschopnosti. Havlovo rozhodnutí potvrzuje názor republikánské strany, že sobotní útok byl předem připraven a organizován.

Havlovo rozhodnutí ve svém důsledku znamená, že násilné útoky páchané cikány mají posvěcení z nejvyšších míst, a je možné toto rozhodnutí vnímat jako pokyn cikánům, aby ve svých brutálních útocích na poslance dr. Miroslava Sládka a další občany beztrestně pokračovali. Havlovo rozhodnutí staví ČR hodně daleko, někam až na divoký východ.

Dámy a pánové, uvědomujete si vůbec, co znamená Havlova milost? Již nyní máme informace o tom, že se v Písku, kde má dnes republikánská strana předvolební mítink, potulují cikánské tlupy, které vyhrožují občanům, aby na mítink nechodili. Veškerá odpovědnost za následné události padá na hlavu Václava Havla a současného ministra vnitra.

Dámy a pánové, kdyby si republikáni dovolili jen setinu toho, co si dovolili cikáni v Novém Boru, již dnes by byli ve vazbě a byl dán návrh na zákaz republikánské strany, a to bez jakékoli diskuse, za nadšeného souhlasu ostatních politických stran, které by se tak zbavily politického konkurenta.

Dámy a pánové, co si myslet o zemi, ve které si tzv. první dáma, bývalá normalizační herečka, strká při volbě hlavy státu prsty do úst a píská jak na fotbale, a je za to ještě chválena a obdivována? Co si myslet o zemi, kde samozvaný cikánský aktivista Veselý v televizi vyhrožuje tím, že se cikáni ozbrojí a své problémy budou řešit zbraněmi, a nic se neděje? Co si myslet o zemi, kde Havel uděluje milosti svým kamarádům z Charty, otcovrahům či násilníkům z řad cikánů? Co si myslet o zemi, kde nejvyšší šéf policie trhá mikrofon ústavnímu činiteli? Tak bych mohl dlouze pokračovat.

Dámy a pánové, největší tragédií našeho národa je to, že skoro všichni víme, že král s královnou jsou nazí, ale většina se stále o tom bojí mluvit Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi. Uděluji slovo panu poslanci Vymětalovi. Připraví se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo, dámy a pánové, když jsem dostal tisk 447 a četl jsem ve veřejném tisku, že vláda hodlá předložit návrh změny rozpočtu Fondu národního majetku ČR na rok 1998, položil jsem si otázku: Co se změnilo, jaké jsou nové skutečnosti, které nebyly známy sněmovně v době schvalování rozpočtu Fondu národního majetku 17. dubna? Co vedlo vládu k tomu, které nové skutečnosti a poznání, aby 30. dubna zpracovala návrh změny? Ať jsem přemýšlel, jak jsem přemýšlel, žádný důvod jsem nenašel.

Z toho důvodu nevidím důvodné, proč by Poslanecká sněmovna se měla znovu zabývat rozpočtem Fondu národního majetku na rok 1998, a navrhuji bod 26 programu vyřadit.

Dále ve smyslu usnesení Poslanecké sněmovny navrhuji zařadit nový bod, který hospodářský výbor projednával, materiál vlády, a bod by se nazýval "Harmonogram transformačních kroků privatizace". Tento bod navrhuji zařadit jako bod 24. Dále ve stejném smyslu usnesení Poslanecké sněmovny navrhuji zařadit nový bod "Kvantifikovaná představa vlády o zvýšení regulovaných cen a o doprovodných sociálních opatřeních". Rovněž i tento nový bod navrhuji zařadit za bod 24.

Protože bod 64 souvisí s dvěma předchozími návrhy, navrhuji, aby bod 64 byl přeřazen rovněž za bod 24.

Předpokládám, pane předsedo, že za bodem 24 by jednotlivé body byly řazeny v tom pořadí, jak jsem je navrhl.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji pane poslanče. Pokud je to delší, prosím o dodání písemného textu, i když obsah jsem si zaznamenal, ale nejsem stenograf, tím méně komorní stenograf.

Nyní se hlásí pan poslanec Gross.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP