Úterý 12. května 1998

 

(pokračuje M. Zeman) 

Nyní otevírám rozpravu. Do rozpravy se s jistým předstihem, tj. již před dvěma dny, přihlásil pan poslanec Stanislav Gross, kterému proto uděluji slovo. Ostatní poslanci jsou zde uvedeni v seznamu. Prosím tedy pana poslance Grosse.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, jménem poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické bych navrhl několik bodů do programu 25. schůze Poslanecké sněmovny.

Jako první bod, který žádá náš poslanecký klub nově zařadit, je bod, který by se nazýval takto: "Stanovisko předsedy vlády ke garancím poskytnutým bývalým ministrem financí Ivanem Kočárníkem České pojišťovně a České spořitelně". Tento bod bychom chtěli zařadit jako nový bod 64, tedy bod za stávající bod 63.

Domníváme se, že informace, které zazněly ve sdělovacích prostředcích a které již předtím byly do určité míry známé, jsou informace, které nemohou nechat poslance tohoto parlamentu klidnými, a musíme umět se zabývat i věcmi, které zcela evidentně mohou vést k poškození zájmů České republiky. A zájmem České republiky je i ochrana majetku, který spravuje vláda, a Poslanecká sněmovna podle Ústavy ČR a podle zákona o jednacím řádu by měla činnost vlády kontrolovat, resp. vláda se ze své činnosti Poslanecké sněmovně zodpovídá. Proto si myslíme, že by se tento bod na program této schůze dostat měl.

Potom žádáme o zařazení nového bodu, který by zněl takto: "Zpráva vlády ČR o připravovaných privatizačních krocích, které vláda hodlá ještě realizovat do konce svého funkčního období."

 

Předseda PSP Miloš Zeman: (zvoní): Promiňte, pane poslanče, ale já velice poprosím kolegy, kteří si přejí diskutovat a nevěnují pozornost řečníkovi, aby laskavě opustili zasedací síň sněmovny. Pokud chtějí diskutovat a nechtějí nás rušit, mohou tak učinit v kuloárech. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Gross: Pane předsedo, návrhy vám dám písemně, takže poté zazní ještě jednou, aby kolegové poslanci věděli, o čem přesně budou hlasovat, pokud ruch ve sněmovně byl tak vydatný, že můj návrh nebyl slyšen.

Jedná se o bod, který chceme zařadit především z toho důvodu, že příslušný materiál byl Poslanecké sněmovně dán k dispozici, a my si myslíme, že by Poslanecká sněmovna měla tento materiál projednat, přestože při jednání v hospodářském výboru tento orgán Poslanecké sněmovny dospěl k jinému závěru.

Další bod, který bychom navrhovali zařadit, je bod, který by zněl: "Zpráva vlády o připravovaných cenových deregulacích a sociálních kompenzacích v této souvislosti připravovaných." Je to návrh, který bychom požadovali, aby byl novým bodem č. 66, předchozí by měl být novým bodem č. 65. Tyto návrhy předám ještě písemně. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, promiňte, ale vzhledem k hluku jsem ne zcela přesně zaregistroval čísla bodů, názvy si pamatuji, ale čísla bodů ne. Zprávu vlády o připravovaných privatizačních krocích navrhujete jako který bod?

 

Poslanec Stanislav Gross: Jako nový bod č. 65.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Čili za bod 64.

 

Poslanec Stanislav Gross: Ano, ale zároveň jsem navrhl nový bod č. 64. Proto jsem to takto uváděl.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, mám to poznamenáno a doufám, že to od vás obdržím i písemně. Velice vám děkuji, pane poslanče.

Teď jsou na řadě dva přihlášení, kteří mají právo přednosti, jednak pan místopředseda Kasal a připraví se pan poslanec Vik, který bude mluvit jménem klubu SPR-RSČ.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, vážená vládo, na pozvánce na 25. schůzi, jsou i dva body, které se týkají Fondu národního majetku. Jsou to body č. 26 a č. 63. Bod č. 63 se týká návrhu na volbu místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku, bod č. 26 se týká návrhu změny rozpočtu Fondu národního majetku ČR pro rok 1998.

Vzhledem k tomu, že panuje určitá nejistota, kdože vlastně může předkládat návrh změny rozpočtu Fondu národního majetku, dovoluji si navrhnout, abychom nejprve zvolili místopředsedu a členy prezidia Fondu národního majetku ČR a až poté, co by nově zvolené prezidium mělo šanci projednat rozpočet, se věnovali návrhu změny rozpočtu Fondu národního majetku ČR na rok 1998.

Konkrétně můj návrh zní takto: Bod, který je v tuto chvíli označen č. 63, navrhuji zařadit jako poslední bod zítřejšího dopoledního jednání, tedy stávající bod č. 63 by měl být posledním bodem zítra před polední přestávkou, a bod nyní označený číslicí 26 navrhuji zařadit na pátek druhého jednacího týdne jako první bod hned ráno.

Důvody jsou zřejmé, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji vám pane místopředsedo.

Dalším přihlášeným je pan poslanec Jan Vik, připraví se pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, pane předsedo, dovoluji si jménem poslaneckého klubu Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa navrhnout zařazení nového bodu s názvem "Zpráva ministra vnitra o napadení poslance Miroslava Sládka v Novém Boru". Tento bod navrhujeme jako první ve čtvrtek dopoledne po tzv. písemných interpelacích.

Dámy a pánové, dovolte mi krátké odůvodnění.

V sobotu 9. května 1998 došlo při předvolebním shromáždění SPR-RSČ v Novém Boru k útoku více jak stovky cikánů, z nichž někteří byli ozbrojeni střelnými zbraněmi, na předsedu republikánské strany poslance dr. Miroslava Sládka a pořadatele z řad republikánské strany. Útok cikánských rasistů musela zastavit až policie za použití varovných výstřelů do vzduchu. Vzhledem k tomu, že došlo k řadě zranění, musel dr. Miroslav Sládek a další členové republikánské strany vyhledat lékařské ošetření. Brutální a zběsilý cikánský útok v Novém Boru vyvolává dojem, že akce byla předem připravena a organizována.

Přítomná poslankyně SPR-RSČ paní Vlasta Hrůzová podala na místním oddělení Policie na útočníky trestní oznámení.

Jsme velmi zvědavi, jak bude tento cikánský útok hodnotit vláda, která má plná ústa lživých frází o údajném rasismu a xenofobii necikánských občanů vůči cikánům. SPR-RSČ hodnotí cikánské řádění v Novém Boru jako vyvrcholení dosavadní hradní a vládní politiky nekritické podpory cikánských rasistů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP