Úterý 12. května 1998

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

12. května 1998 ve 14.02 hodin

 

Přítomno: 193 poslanců

 

(Schůze zahájena ve 14.02 hodin.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, dovolte mi, abych vás upřímně přivítal na 25. schůzi Poslanecké sněmovny. Není vyloučeno, že to bude poslední schůze této Poslanecké sněmovny, ale není také vyloučeno, že se sejdeme ještě jednou, pokud nám Senát vrátí některé ze zákonů, které jsme v tomto zasedání přijali. V takovém případě prosím, aby všichni poslanci počítali s tím, že definitivně poslední schůze naší sněmovny, tedy 26. schůze, se bude konat buď 17., nebo 18. června t.r., tedy ve dnech, kdy je zakázána volební agitace.

Dovolte mi, abych vám oznámil, že pan poslanec Přibáň má náhradní kartu č. 1 a pan poslanec Jičínský má náhradní kartu č. 2. Dále se hlásí pan poslanec Severa, který má náhradní kartu č. 3. Je-li přítomen někdo, kdo má náhradní kartu č. 4, nechť se přihlásí rovněž.

Dále mi dovolte, abych vás informoval o tom, že tuto schůzi jsem svolal a návrh pořadu jsem stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 30. dubna t.r. Věřím, že i páni poslanci Kopecký a Zachardová se mnou budou souhlasit, není-liž pravda, milí kolegové? Upřímně vám děkuji za vaše porozumění.

Pan poslanec Škromach mi oznamuje, že má náhradní kartu č. 15.

Nyní mi dovolte, abych vás poprosil o obvyklý úkon, tj. abyste se přihlásili hlasovacími kartami, čímž zjistíme, zda jsme usnášeníschopní.

Nyní bych vás měl jednak seznámit s omluvami a jednak bychom měli zvolit ověřovatele.

Pokud jde o omluvy, dostal jsem omluvu od těchto poslanců: paní poslankyně Vlasta Štěpová je na zasedání kulturního výboru Rady Evropy ve Stockholmu, pan poslanec Jiří Maštálka má pracovní pobyt v zahraničí, pan poslanec Ondřej Huml se věnuje zahraniční pracovní cestě a pan poslanec Miloš Melčák je na zasedání výboru Rady Evropy ve Francii.

Pokud jde o vládu - pan ministr Stropnický se od 15.00 hodin věnuje zahájení Pražského jara, pan ministr Šedivý přijímá ministra zahraničních věcí Polské republiky, paní ministryně Zuzana Roithová je na zasedání Světového zdravotního shromáždění v Ženevě a konečně pan ministr Petr Moos má jednání se železničáři severní Moravy. Tolik k omluvám, které jsem do této chvíle obdržel.

Ještě sděluji, že pan poslanec Jiří Novák má náhradní kartu č. 9 a pan poslanec Miroslav Grégr má náhradní kartu č. 6.

Kolegyně a kolegové, přistoupíme nyní k prvnímu bojovému hlasování, které se bude týkat ověřovatelů naší schůze. Navrhuji vám, abychom těmito ověřovateli určili pány poslance Jaroslava Melichara a Petra Šimůnka. Chtěl bych se vás zeptat, zda má někdo nějaký jiný návrh. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 se vyslovilo ze 165 přítomných poslanců 135 pro, nikdo nebyl proti.

 

Konstatuji tedy, že ověřovateli schůze byli určeni páni poslanci Jaroslav Melichar a Petr Šimůnek. Poprosím jmenované ověřovatele, aby laskavě zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a potom dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosováním pořadí budou rozdány do lavic.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu naší schůze. Kolegyně a kolegové, nejdříve si vám dovolím předložit jeden návrh. Paní ministryně zdravotnictví Roithová mě požádala, aby bod 3 návrhu pořadu byl přesunut tak, aby mohl být projednán až od 14. května, protože paní ministryně - jak jsem již uvedl - se účastní z pověření vlády jako vedoucí delegace zasedání Světového zdravotnického shromáždění v Ženevě. Jedná se o návrh zákona vrácený Senátem, a to o sněmovní tisk 315. Doporučuji vám, abychom této žádosti paní ministryně vyhověli, a navrhuji vám proto, abychom tento bod přeřadili za blok zákonů ve druhém čtení, to znamená za bod 24 návrhu pořadu.

Tolik pokud jde o můj - jak vidíte poměrně skromný a jediný - návrh.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP