Úterý 14. dubna 1998

(pokračuje Krejsa) 

Není ovšem vůbec marné, podíváme-li se i na ty, co chtějí za každou cenu naši zemi vehnat do náhubku NATO. Podle zprávy z denního tisku podporuje Federace židovských obcí v České republice vstup do NATO jednoznačně a bez výhrad. Uvedl to tajemník této federace Tomáš Kraus, který je také členem tzv. diskusního fóra, které má připravit půdu pro požadavky sudetských Němců. Nic proti jeho názoru. Tento člověk však dále uvedl slova, která si lze vyložit jako zpochybňování naší státní existence dnes i v minulosti. Jak jinak si lze vysvětlit jeho tvrzení, že "malé státy nebyly a nejsou s to obhájit svoji existenci"? Musím říci, že tato slova sice nejsou překvapivá vzhledem k tomu, kdo je vyslovil, přesto jsou přímo plivnutím do naší tváře, do tváře všech, kteří za naši svobodu položili své životy.

Dámy a pánové, pokud vstoupíme do NATO, nebude tu už nikdy jiná vláda než modifikace těch, které dovedly naši zem na okraj politické, společenské i sociální katastrofy. Kdybych pominul všechna politická proti, nemohu nikdy opomenout sociální dopad na střední a nejchudší vrstvy, které zaplatí nejen tu jednu večeři, jak o ní kdysi v Aréně hovořil pan ministr Výborný (to bude jen roční příspěvek do Bruselu), ale mám-li setrvat u přirovnání s večeří, pak půjde spíše o anglické večeře Viktora Koženého. Budeme budovat za peníze našich daňových poplatníků nová kasárna pro vojáky NATO, nové komunikace, nová letiště, nová sila pro jaderné zbraně, a to nemluvím o přezbrojování naší armády.

Vím, že o vstupu České republiky do NATO je dávno rozhodnuto. To rozhodli jiní a jinde. Proto navrhuji, aby vstup České republiky do NATO platili ze svých daní pouze ti občané, kteří se vstupem do NATO souhlasí.

Závěrem si dovoluji podpořit názor, který tu zazněl, a to velmi fundovaně, z úst kolegy Filipa, kterým zpochybnil legitimitu právě projednávaného bodu programu 24. schůze Poslanecké sněmovny, a připojuji se k návrhu na přerušení této schůze do vyřešení stížnosti Ústavnímu soudu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Jan Vik, připraví se pan poslanec Pavel Tollner.

 

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s názory SPR-RSČ na vstup do NATO. SPR-RSČ jasně deklaruje svůj nesouhlas se vstupem do NATO a zde je několik nejzásadnějších argumentů, proč nechceme do NATO.

Nechceme do NATO, protože nevíme, proč bychom do něj vstupovat měli. Zatím nikdo - kromě všeobecných frází a jednostranné reklamy - žádné pádné argumenty nepodal.

Nechceme do NATO, protože Česká republika nemá dnes ani s výhledem do budoucnosti žádného potenciálního vojenského nepřítele.

Nechceme do NATO, protože vstup bude znamenat omezení státní suverenity.

Nechceme do NATO, protože nechceme, aby v naší zemi byly rozmístěny jaderné zbraně.

Nechceme do NATO, protože odmítáme v naší zemi cizí vojenské jednotky. Buďme rádi, že jsme se zbavili Varšavské smlouvy a armády sovětské.

Nechceme do NATO, protože odmítáme, aby úředníci a vojáci z NATO rozhodovali o našich záležitostech podle osvědčeného "o nás bez nás".

Nechceme do NATO, protože z NATO nebudeme moci vystoupit.

Nechceme do NATO, protože stále nevíme, kolik nás vstup do NATO bude stát. Vláda Václava Klause ani Tošovského není schopna na tuto otázku odpovědět, a to ani hrubým odhadem. Teprve nedávno vyšla z Ministerstva zahraničí víceméně neoficiální zpráva, že se počítá s částkou 10 mld. Kč do roku 2000. Podle studie obranné politiky washingtonského ústavu CATO se však celková částka, kterou Česká republika zaplatí, bude pohybovat kolem 6 mld. dolarů.

Současná situace vypadá tak, že si na nákup nových zbraní vláda dokonce půjčuje v USA. Česká republika bude muset po vstupu do NATO investovat astronomické částky na kompletní přezbrojení, z čehož budou mít největší radost zahraniční koncerny. Podle našeho názoru Česká republika díky nedobré ekonomické politice vládní garnitury nemá žádné přebytečné finanční prostředky, a pakliže ano, považujeme za účelnější, ba přímo žádoucí, směrovat tyto finance na sociální politiku, školství či zdravotnictví, které potřebují každou korunu.

Dámy a pánové, položme si otázku, proč se zastánci NATO bojí referenda. Podle republikánů v otázce vstupu do NATO a Evropské unie musí rozhodnout jen a pouze občané v referendu. Výsledky referenda bude republikánská strana respektovat. Proč se ODS, Unie svobody, KDU-ČSL a ODA bojí referenda? Proč sociální demokracie vzdala v rozhodující chvíli svůj požadavek na vypsání referenda? Myslí si tyto strany, že jsou občané České republiky nesvéprávní, že nemohou rozhodovat o své budoucnosti?

Dámy a pánové, podle SPR-RSČ NATO není zárukou svobodné a bezpečné Evropy. Jakou bezpečnost nám má přinést NATO, když není schopno vyřešit desetiletí trvající konflikt mezi dvěma členskými státy NATO, mezi Řeckem a Tureckem, jež stojí takřka na prahu války?

My republikáni jsme toho názoru, že by náš národ měl být konečně sám sebou. Považujeme za nesprávnou jednostrannou orientaci nejprve na Východ a nyní na Západ. Republikánská strana prosazuje vyhlášení neutrality. Úlohu České republiky vidíme v budování mostu, který spojuje Západ s Východem, mostu, který spojuje Evropu, Evropu rovnoprávných a suverénních národních států, které vzájemně spolupracují pro blaho svých národů.

Dámy a pánové, republikáni chtějí, aby Česká republika byla silnou a suverénní zemí s malou, ale akceschopnou profesionální armádou. Ta pak bude hájit naše národní zájmy podstatně efektivněji než cizí vojska, která by byla umístěna ve vojenských základnách NATO na území České republiky. S cizí vojenskou přítomností v naší vlasti máme již své zkušenosti z dob komunistické totality a nacistické okupace, a proto nechceme, aby se opakovala obdobná situace, jako byl např. vstup vojsk Varšavské smlouvy na naše území roce 1968, nyní v režii např. armády německé.

V případě vstupu České republiky do NATO by byly na území České republiky umístěny dříve nebo později i atomové zbraně. Proti této variantě vývoje v naší bezpečnostní situaci republikáni ostře protestují.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP