Úterý 14. dubna 1998

(pokračuje Vik) 

Přítomnost raketových systémů vybavených jadernými hlavicemi na našem území, které by mířily na Rusko, by totiž mohla lehce vyvolat válečný konflikt mezi Ruskem a zeměmi sdruženými v NATO, na který by zákonitě nejvíce doplatila právě Česká republika. Nechceme, aby se naše vlast stala pokusnou jadernou střelnicí pro americké a německé vojáky.

Dalším nezanedbatelným hlediskem, které také hovoří proti vstupu České republiky do NATO, je i velmi vysoká finanční nákladnost této operace, a jak jsem uvedl, do roku 2000 by členství v NATO stálo Českou republiku více než 10 miliard korun.

Znovu opakuji: finanční prostředky, které by byly v rozpočtu České republiky ušetřeny v případě odmítnutí vstupu do NATO, by mohly být daleko efektivněji využity ve sféře sociální, zdravotní či na vzdělávání. Přezbrojení naší armády bude stát těžké miliardy a navíc nové členské státy dají své území jako základny, zřejmě zdarma, k dispozici Spojeným státům americkým. Podotýkám, že kdysi Spojené státy za vojenské základny platily.

Dámy a pánové, NATO potřebuje další země, které by finančně přispívaly po svém vstupu do NATO. Jde o země, které nikdo z jeho sousedů neohrožuje. Jako zdroj financí a lidského materiálu pro případné vojenské zásahy i mimo Evropu jsou vyhlídnuty nejen postkomunistické země, ale i dosud neutrální Rakousko.

Dámy a pánové, nyní mi dovolte zmínit se o postoji České strany sociálně demokratické. Tento postoj zásadním způsobem ovlivní vstoupení nebo nevstoupení do Severoatlantické aliance. Náměstek ministra zahraničí Kovanda se kdysi vyjádřil, že členství České republiky v NATO je hotovou věcí. Kovanda také oznámil, že počítá s podporou ČSSD při schvalování vstupu do NATO v parlamentu. ČSSD má ohledně členství České republiky v NATO dvojaké postoje. Na straně jedné předseda Zeman stojí za státním prezidentem Havlem při jeho projevu o NATO a na straně druhé mluví ČSSD o referendu. Toto je typický dvojaký přístup sociální demokracie ke státně důležitým otázkám.

SPR-RSČ vstup do NATO odmítá a jasně deklaruje argumenty hovořící proti. To, že ze strany ČSSD je jejich podmiňování vstupu do NATO referendem jen domluvené tzv. škorpení s koalicí, dokazuje Kovandovo výše zmíněné prohlášení. V něm se vyjadřuje, že případná změna vlády, rozuměj nástup ČSSD, nebude mít na integraci do aliance žádný vliv. A není to jediná shoda mezi tzv. opoziční sociální demokracií a koaličními stranami. Koneckonců dnes již sociální demokracie ani referendum neprosazuje, a dokonce bude hlasovat pro vstup do NATO.

Dámy a pánové, dovolte mi nyní se v krátkosti zmínit o posledních vojenských aktivitách NATO. V Bosně bylo nasazeno speciální komando NATO skládající se z ozbrojených sil Velké Británie, Francie a Spojených států amerických. Přece proto, aby provedlo mj. odchyt Americe nepohodlných bosenskosrbských činitelů. NATO, ve skutečnosti záruka mocenských zájmů Spojených států a Spolkové republiky Německo, mělo být podle našeho názoru zrušeno společně s Varšavskou smlouvou, dnes ukazuje znovu svou pravou tvář.

Zde je i odpověď na to, proč se nás současná vládnoucí garnitura snaží co nejrychleji dostat pod ochranný deštník tohoto válečného paktu. Nespokojenost občanů totiž začíná, a to dokonce i podle některých výzkumů veřejného mínění, nabývat na intenzitě, což znejisťuje vládnoucí garnituru, která se u moci již zřejmě dlouho neudrží. Avšak pod vztyčenými prapory NATO a EU bude možno nepohodlnou opozici a nespokojené občany paralyzovat. Za tento luxus si my, občané, budeme platit z našich daní, a to nemalé částky. Že to nebude ve prospěch občanů, je více než jasné.

Jak se nedávno vyjádřil předseda KDU-ČSL Lux, asi nechtěně, že až budeme v NATO, bude jedno, kdo bude v této zemi vládnout. Proto jsme v současné době svědky neustálého zdražování a snižování životní úrovně. Vláda totiž musí někde získat peníze pro vstup do NATO.

Dále není samozřejmě vyloučeno, že se po vstupu do tohoto paktu bude naše armáda muset zúčastnit obdobných akcí, jaké se připravují a připravovaly v bývalé Jugoslávii. A nejenom to, možná i proti vlastním lidem.

Dámy a pánové, co se týče České republiky, tak ta postojem Václava Havla učinila ve vztahu k NATO zajímavý obrat. Po převratu, po sametové revoluci, se Havel vyjadřoval v tom smyslu, že je nutné zrušit všechna vojenská uskupení. A nyní hovoří o velkém okamžiku pro zemi, kdy by byla přijata do aliance. Všechny vládní strany a tzv. státotvorná opozice - ČSSD - horovaly pro vstup do NATO a velice nevybíravě útočily na ty, kteří si uvědomovali, jaké nebezpečí pro národní suverenitu znamená vstup do tohoto spolku. Česká republika bude přijata do NATO ne kvůli kvalitě armády, tj. přínosu do aliance, ale z politických hledisek, protože šéfové NATO vědí, že vstupem České republiky získají věrného vykonavatele rozkazů nerozpakujícího se učinit vše, co NATO nakáže.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, ale znovu apeluji na ty, kdo stojí a diskutují, aby nás nerušili v práci a odešli do kuloárů. Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, zajímalo by mne, kdy někdo konečně seriózně vyčíslí náklady, které budeme muset vynaložit na rekonstrukci armády, a že budeme nuceni kupovat výzbroj členských států NATO proto, protože i to je důvod našeho přijetí do NATO. Je přece nutné dát vydělat západním zbrojovkám, které očekávají tučný zisk a vehementně se ucházejí o možnost dodávat vše potřebné na přezbrojení.

Naše vládní garnitura se vehementně snažila vetřít do NATO a nevynechala jedinou příležitost hnát naše vojáky do pochybných dobrodružství pod patronací Spojených států na upevňování jejich mocenských pozic. Takže se pan Havel mohl při různých příležitostech chlubit, že jsme celé dva autobusy vojáků poslali do zálivu, Bosny atd.

Ale byl bych nerad, abychom vstup do NATO nějakým způsobem zlehčovali. Je nutné si uvědomit, že přijetím do NATO vstupujeme na pole multinárodních zájmů a stáváme se bezmocnými pěšáky ve hře globálních geopolitických zájmů. Nyní jsme se zřekli nároku zásadně určovat svou politiku vůči zahraničí, protože od nynějška jsou pro nás určující zájmy těch, kteří rozhodují o pravidlech této hry. Jestli si někdo myslí, že vstupem do NATO byla možnost opakování Mnichova či Jalty zažehnána, moc se mýlí. Zájmy mocenských struktur budou vždy nadřazené zájmům ostatních. Ještě je možnost toto změnit. Vymoci si referendum a

tam říci jasné NE vstupu do NATO. SPR-RSČ udělá vše pro to, abychom v budoucích letech mohli žít jako svébytný a nezávislý stát. A proto dávám návrh na zamítnutí vládního návrhu uvedeného v tisku 384.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi. Jako všechny navrhovatele i jeho samozřejmě prosím, aby svůj návrh předal písemně zpravodaji.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Tollnerovi, připraví se pan poslanec Smetana.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP