Pátek 17. dubna 1998

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dámy a pánové, paní poslankyně, páni poslanci, myslím, že mi v tuto chvíli nic nebrání v tom, abych ukončila projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

106.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy tzv. olomoucké kauze

 

Ještě mi dovolte krátké odbočení. Vzhledem k tomu, že na moji adresu byla vznesena řada dotazů, jakým způsobem hodlám pokračovat v dnešních odpoledních hodinách v jednání Poslanecké sněmovny, sděluji, že po tomto bodu jsou na řadě dvě třetí čtení návrhů zákonů a že nehodlám v žádném případě ukončit jednání dnešního dne minimálně do té doby, než tato dvě třetí čtení budou pokračovat. Poté bychom jednali podle řádného programu, ale v tuto chvíli nejsem schopna říci, zda tyto body budou či nebudou projednány. Záleží to v zásadě na tom, zhruba v kolik hodin skončí třetí čtení návrhů zákonů a i jaký bude počet poslanců ve sněmovně.

Nyní prosím, aby se úvodního slova ujal místopředseda volební komise poslanec Eduard Zeman a seznámil nás s předloženými návrhy i s návrhem na další postup při projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Eduard Zeman: Paní předsedající, dámy a pánové, jedná se o volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze, a to o druhou volbu prvního kola.

Dne 2. dubna 1998 v první volbě bylo za členy této vyšetřovací komise zvoleno pouze 9 členů. Tři místa určená pro poslanecké kluby KSČM, ODS a US zůstala neobsazená. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise návrh kandidáta pouze od poslaneckého klubu KSČM. Poslanecké kluby ODS a US žádného kandidáta nenavrhly.

Volební komise navrhuje veřejnou volbu hlasovacím zařízením, jak jsme v těchto případech vždy postupovali.

Nyní vás seznámím s předloženým návrhem poslaneckého klubu KSČM, aby členem vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze se stal pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Po rozpravě, kterou se nyní chystám otevřít, budeme hlasovat o tom, zda pan poslanec Gongol se stane či nestane členem této vyšetřovací komise.

V tuto chvíli otevírám rozpravu k tomuto návrhu a ptám se, kdo se do ní hlásí.

Nikdo se nehlásí, končím tedy rozpravu a prosím pana místopředsedu volební komise, aby přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Eduard Zeman: Návrh usnesení by zněl:

"Poslanecká sněmovna volí za člena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze poslance Jaroslava Gongola."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za přednesení návrhu. V tuto chvíli vás všechny nejprve odhlašuji a prosím o novou registraci. Současně vyzývám všechny poslankyně a poslance, kteří se zdržují mimo jednací místnost a chtějí se zúčastnit tohoto hlasování, aby se dostavili do jednací síně.

Myslím, že v tuto chvíli můžeme říci, že ve 14.35 hodin budeme hlasovat o tomto návrhu.

Paní poslankyně, páni poslanci, v tuto chvíli rozhodneme hlasováním o volbě pana poslance Gongola za člena vyšetřovací komise, a to v hlasování pořadové číslo 500.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 500 a ptám se, kdo je pro tento návrh Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 500 tento návrh byl přijat, když pro něj z přítomných 106 hlasovalo 66, proti bylo 21. Pan poslanec Jaroslav Gongol byl zvolen.

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Udílím slovo předsedovi poslaneckého klubu Unie svobody.

 

Poslanec Pavel Pešek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl přehození bodu 63, což je vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 331, na pořad teď okamžitě, čili před bod 62 podle pořadu, tak jak byl schválen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. O tomto procedurálním návrhu rozhodneme ihned.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 501 a ptám se, kdo je pro návrh pana poslance Peška na předřazení třetího čtení návrhu zákona o investičních společnostech a investičních fondech? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 501 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 109 vyslovilo 71 a 9 bylo proti.

 

Podle tohoto schváleného návrhu tedy dalším bodem je bod

 

63.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 248/1992 Sb.,
o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 331/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů za navrhovatele zaujal pověřený člen vlády, což je v tomto případě ministr financí a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vlastimil Tlustý.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 331/2. Žádám proto zpravodaje pana poslance Vlastimila Tlustého, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou nyní otvírám a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Vidím přihlášeného pana poslance Tlustého, potom pana poslance Macháčka.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi zpřesnit pozměňovací návrh označený v tisku jako B2.

Tento pozměňovací návrh má správně znít: V návrhu novely v bodu 25 za slovy "odst. 3" se doplňuje slovo "a 6". Chyběl tam odkaz na bod 25, bez tohoto zpřesnění by tento návrh neměl smysl. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, slovo má pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl jménem mého kolegy Bohumila Sobotky jedno technicko-legislativní upřesnění. Jsem k tomu zmocněn a písemně to předám předkladateli a zpravodaji.

Je to upřesnění k písmenu E bod 1 vypustit slovo "vyhláškou". V textu je: ...a zvláštního účtu stanoví vyhláškou komise. Čili vypustit pouze slovo "vyhláškou". Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, prosím, můžete ještě jednou upřesnit, kde to je?

 

Poslanec Antonín Macháček: Písmeno E bod 1, čtvrtá věta, kde asi uprostřed je slovo "vyhláškou". Pan poslanec Sobotka navrhuje vypustit slovo "vyhláškou".

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP