Pátek 17. dubna 1998

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážená paní předsedkyně, když jsme o tom poprvé jednali, dával jsem návrh na usnesení, že Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu o předložení návrhu na nucenou správu Fondu národního majetku atd. Jestliže toto bylo schváleno, návrh stahuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tomto případě budeme hlasovat o stažení tohoto návrhu vzhledem k tomu, že byla ukončena rozprava.

Dávám hlasovat. V hlasování pořadové číslo 499 rozhodneme o zpětvzetí návrhu usnesení pana poslance Hojdara.

 

Zahajuji hlasování 499. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 499 tento návrh byl přijat, když z přítomných 108 se pro něj vyslovilo 176, jeden byl proti. Tento návrh usnesení byl tedy vzat zpět.

Ke slovu se hlásí ministr financí.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Rád bych vystoupil k tomuto bodu závěrem. Dámy a pánové, dovolte mi, abych řekl několik slov k výsledku hlasování o tomto bodu.

Výsledek, který je, je velmi zvláštní ukázkou toho, jakým způsobem si některé strany představují to, jak deklarují, že se budou snažit o oddělování politické a ekonomické moci, protože celá kauza odvolání představenstva Fondu národního majetku začala právě ve chvíli, kdy tento fond zasáhl proti vedení jednoho z podniků, jehož členem představenstva je poslanec sociální demokracie. Považuji to za smutnou ukázku přístupu k řešení problému.

Zároveň musím říci, že i u toho bodu, který byl schválen v souvislosti s rozpočtem Fondu národního majetku, rozumím tomu, že ho navrhli a pro něj hlasovali poslanci komunistické strany. Stejně tak to chápu u poslanců republikánských. Rozumím tomu, že strategií těchto dvou stran je v zásadě to, že čím hůře, tím lépe.

Překvapuje mě z pohledu strany, která neustále deklaruje ochotu a připravenost převzít případně po volbách zodpovědnost za vládu v této zemi, že učiní takovýto krok. Jde o krok, který je pouze destruktivní, který neřeší nic zásadního, snížení rozpočtu Fondu národního majetku, který nezastaví proces privatizace těch věcí, o které šlo, a přitom zásadním způsobem bude destabilizovat, ne-li paralyzovat činnost Fondu národního majetku, ve kterém mohou začít nezvratné procesy vedoucí k zastavování práce. Přitom tuto instituci, ať už ve střednědobém výhledu s ní bude chtít naložit kdokoli jakkoli, bude minimálně v prvních měsících potřebovat ke své činnosti jakákoliv nová vláda. Považuji to za smutný signál ukázky strategie některých politických stran. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Je zde několik přihlášených. Konstatuji, že se v tuto chvíli nekoná rozprava. To znamená, že nemohu vyvolat k řečništi.

Pana poslance Grulicha, který se hlásil první, se táži, zda je pověřen zastupováním předsedy klubu sociální demokracie? Kývá, že tomu tak je, proto mu dávám slovo.

Pak je přihlášen předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Václav Grulich: Paní předsedající, dámy a pánové, myslím, že sněmovna rozhodla, a samozřejmě každé rozhodnutí sněmovny je relevantní, je platné. Poslouchat k tomu morální vzkazy od člověka, který nás o své morálce dosud nepřesvědčil, od člověka, jehož převlékání kabátu se stalo věhlasným, je v tuto chvíli zbytečné. Zbývá nám velice málo času pro dnešek. Snažme se projednat to, co projednat můžeme a co je projednat nutné. Vyvarujme se toho, že bychom tu vystupovali a kázali jeden o druhém, že jeho vlastní strana je ta nejstraničtější, a ta druhá je právě destrukce. Volby ještě nezačaly, schovejme si to. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Myslím, že vyjádření pana ministra financí nebylo vůbec na místě, jednak proto, že se tady pokusil změnit názor, který vyslovila sněmovna, a tímto názorem by se měl řídit. Pokud sám nebyl ochoten přispět k racionálnějšímu jednání o odvolání členů prezidia Fondu národního majetku, myslím, že by měl zpytovat svědomí, jestli nebylo možné na řádné schůzi sněmovny tento bod doprojednat, a dnes jsme místo odvolávání členů mohli volit jiné, která vláda mezi tím mohla navrhnout. My jsme ale nezablokovali doprojednání rozjednaného bodu odvolání členů prezidia Fondu národního majetku. Odkládalo se to nikoli na základě našich návrhů, ale vašich návrhů, pane ministře. (Potlesk.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP