Pátek 17. dubna 1998

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli (v 9.34 hodin) upozorňuji na to, že jsem obdržela žádost předsedy klubu sociální demokracie o prodloužení přestávky pro jednání klubu sociální demokracie ještě o 15 minut, to znamená, že budeme pokračovat v 9.52 hodin.

 

(Schůze opět zahájena v 9.54 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že doba určená pro jednání klubu sociální demokracie vypršela, prosím, abyste se dostavili do sněmovny, budeme pokračovat v přerušeném jednání.

V tuto chvíli prosím, aby se ke stolku zpravodajů dostavili pan ministr obrany Michal Lobkowicz a zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Petr Nečas.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, díky tomu, že byla delší přestávka, jsem vás všechny odhlásila a prosím vás o novou registraci.

Dále poprosím zpravodaje pana poslance Petra Nečase, aby přistoupil k řečništi a postupně přednášel návrhy, o kterých budeme hlasovat.

Ale ještě předtím vidím, že se hlásí předseda klubu sociální demokracie, kterému udělím slovo hned poté, co sdělím, že paní poslankyně Marcová má náhradní kartu č. 30 a pan ministr Lux náhradní kartu č. 4.

Slovo má pan poslanec Stanislav Gross.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych vás v tuto chvíli krátce informovat o závěrech jednání poslaneckého klubu sociální demokracie.

Jednali jsme v tuto chvíli s panem náměstkem ministra zahraničních věcí a myslím si, že by bylo užitečné pro celou sněmovnu, aby informace, které zazněly na našem jednání, měli k dispozici všichni poslanci při svém rozhodování.

Zazněly informace, které zde ve sněmovně nepadly ani od předkladatelů, ani od zastánců jednoznačného kladného stanoviska k vyslání této vojenské jednotky, a myslím si, že jsou důležité pro naše konečné rozhodnutí.

V tomto směru bych chtěl požádat některého z členů vlády, jestli by neotevřel svým vystoupením rozpravu, protože bych chtěl v této rozpravě předložit jeden návrh, který by podle našeho názoru dokázal bez nějakých velkých konfliktů a velkých problémů věcně tento problém znovu posoudit a potom v klidu bez nějakých velkých emocí a velkých problémů se k této záležitosti vrátit.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Grossovi a udílím slovo panu ministru Lobkowiczovi.

 

Ministr obrany ČR Michal Lobkowicz: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že argumenty, které mluví pro vyslání polní nemocnice do Kuvajtu, jsou přesvědčivé, a myslím si, že bychom mohli tento návrh odsouhlasit, nicméně rozumím tomu, že dochází k politické debatě mezi jednotlivými kluby a že by asi bylo vhodné, aby takovýto závažný zahraničněpolitický krok, který se týká bezpečnosti, byl učiněn v konsenzu politických stran. Žádám tedy o znovuotevření rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan ministr svým vystoupením rozpravu otevřel automaticky a udílím slovo poslanci Stanislavu Grossovi.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, chtěl bych nejprve poděkovat panu ministru obrany za vyjití vstříc žádosti našeho klubu v tom smyslu, že byla otevřena rozprava.

A nyní bych si v této rozpravě dovolil předložit návrh podle § 72 odst. 1 zákona o jednacím řádu na odročení této záležitosti do doby, nežli tuto žádost vlády projedná výbor pro obranu a bezpečnost a nově projedná výbor zahraniční Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nevidím nikoho dalšího přihlášeného do rozpravy, končím tedy rozpravu.

V tuto chvíli poprosím pana zpravodaje Petra Nečase, aby přednášel jednotlivé návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Petr Nečas: Paní předsedající, dámy a pánové, v rozpravě i znovuotevřené rozpravě padlo několik návrhů. Padl návrh na zamítnutí, návrh na přerušení projednávání tohoto bodu a nyní čerstvě návrh na odročení a vrácení výboru pro obranu a bezpečnost a zahraničnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Navrhuji tedy, abychom hlasovali v souladu s jednacím řádem o návrhu na odročení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vidím, že s procedurální připomínkou se hlásí pan poslanec Kužílek.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Paní předsedající, myslím si, že věci jenom prospěji, když budu citovat ustanovení jednacího řádu, o které se asi pan kolega Gross chce opřít, a ukáže se, že možná je potřeba tento návrh ještě drobně doplnit.

Má pravděpodobně na mysli ustanovení § 63 odst. 2, které říká: "Jestliže je v rozpravě přednesen návrh, může poslanec nebo navrhovatel navrhnout přerušení projednávané věci až do doby, kdy k přednesenému návrhu zaujme stanovisko výbor určený sněmovnou nebo poslanecké kluby. Současně může navrhnout, kdy má být projednávání přerušeno."

Předpokládám, že v návrhu bylo, že nyní má být přerušeno.

A dále toto ustanovení pokračuje: "O návrhu na přerušení rozhodne sněmovna a současně může určit lhůtu, do kdy jí určený výbor předloží stanovisko k předloženému návrhu."

A myslím si, že to by bylo rozumné ještě doplnit a navrhnout tento termín.

Řekl jsem to proto, abychom to nepletli ani se samotným přerušením, ale ani s odročením, ani s vrácením. Je to pouze přerušení podle § 63 odst. 2, nebo já se domnívám, že to tak bylo míněno. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP