Pátek 17. dubna 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
17. dubna v 9.01 hodin
 

Přítomno: 165 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli budeme projednávat

 

76.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na vyslání polní nemocnice Armády České republiky na podporu mezinárodních sil
při případné donucovací akci proti Irácké republice
/sněmovní tisk 418/

 

Tento bod jsme včera přerušili po ukončení všeobecné rozpravy. V tuto chvíli upozorňuji všechny poslankyně a poslance, kteří se dosud nedostavili do sněmovny a kteří hodlají hlasovat o návrzích, které byly předneseny ve všeobecné rozpravě, aby se dostavili do sněmovny, protože v průběhu několika minut se o těchto návrzích bude hlasovat.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr obrany Michal Lobkowicz a zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost poslanec Petr Nečas.

Udílím slovo předsedovi poslaneckého klubu KSČM.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Paní předsedající, nejsem si jist, ale myslím, že jsme hlasováním rozhodli, že prvním bodem programu v pátek ráno bude jiný jednací bod, než je tento, který jsme včera přerušili. Nemyslím si, že vyplývá z jednacího řádu, že to, co jsme včera přerušili, dnes ráno pokračuje, protože to bychom se museli vrátit například k bodu, který jsme přerušili a stanovili na jiný den - otázka obsazení koordinační rady diskusního fóra Česko-německé deklarace. Myslím, že jsme na dnes na ráno rozhodli o jednání ve věci Fondu národního majetku. Musel bych si to ale ověřit ve stenozáznamu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane předsedo, musím upozornit na to, že pan místopředseda Zvěřina, který včera odpoledne řídil schůzi, končil včerejší jednání oznámením, že dnes ráno od 9 hodin budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. V tuto chvíli nemám právo změnit to, co bylo avizováno včera před ukončením schůze. Možná uklidní atmosféru v této věci oznámení, že co se týče bodu roční účetní uzávěrky a výroční zprávy Fondu národního majetku České republiky a návrhu usnesení Poslanecké sněmovny, byl přesunut na pátek z důvodu účasti ministra financí Ivana Pilipa. Podle informace, kterou jsem obdržela, se ministr financí dostaví do Poslanecké sněmovny až v 11 hodin.

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Nezpochybňuji včerejší ukončení pana místopředsedy Zvěřiny. Upozorňoval jsem jen na to, že stejně, jako to pan místopředseda Zvěřina rozhodl, platí i jiné usnesení sněmovny o zařazení jiného bodu na pátek ráno. Pokud se ale pan ministr financí dostaví v 11 hodin, nic jiného nám nezbývá.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že jsme se v tuto chvíli dostali do rozporu v tom smyslu, že něco jiného bylo odhlasováno a něco jiného oznámeno včera na konci schůze. Díky přítomnosti ministra financí, která bude od 11 hodin, pokud nebude námitek, bude nejrozumnější doprojednat přerušený bod a v bodu, který byl schválen na pátek ráno, pokračovat v 11 hodin za účasti ministra financí. V případě, že by tento bod, který je rozjednán, byl ukončen dříve než v 11 hodin, rozhodne sněmovna, jakým způsobem se bude do příchodu pana ministra financí pokračovat. Myslím, že tento postup je v tuto chvíli optimální, a doufám, že proti němu nebudou vzneseny žádné námitky.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že je 9.06 hodin, to znamená 6 minut po avizovaném zahájení schůze, před několika minutami jsem již avizovala, že budeme hlasovat o návrzích, které padly ve všeobecné rozpravě k rozjednanému bodu.

Poprosím nyní pana zpravodaje, aby se ujal slova, zopakoval, které návrhy byly předneseny, a potom o nich budeme hlasovat.

 

Poslanec Petr Nečas: Paní předsedající, dámy a pánové, ve všeobecné rozpravě vystoupilo 9 poslanců a padl zde návrh na zamítnutí ze strany pana poslance Vymětala. Jako zpravodaj nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Nyní se hlásí předseda klubu sociální demokracie, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Stanislav Gross: Paní předsedající, dámy a pánové, je mi líto, ale musím požádat o 30minutovou pauzu na poradu našeho klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vyhlašuji přestávku do 9.37 hodin. Chci upozornit všechny poslankyně a poslance, že v 9.37 hodin se začne hlasovat.

 

(Schůze přerušena v 9.07 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP