Čtvrtek 16. dubna 1998

 

(pokračuje Cyril Svoboda) 

Ale nyní obecněji k této problematice.

Myslím si, že bychom neměli, obzvlášť zde v Poslanecké sněmovně, dělit obyvatelstvo na domorodé obyvatelstvo a cikány. Myslím, že domorodým obyvatelem je každý, kdo se narodil v této zemi, kdo v této zemi žije, a je celkem nerozhodné, jakou má barvu pleti nebo jaký má původ. Myslím, že bychom měli být v tomto směru korektní vůči všem spoluobčanům, a proto myslím, že bychom neměli dělit obyvatele na domorodé a cikány.

Nicméně právě proto, že Policie ČR je tady samozřejmě povolána k tomu, aby plnila své úkoly a aby platilo "padni komu padni" a aby byla poskytnuta ochrana všem těm, kteří žijí na území České republiky nebo se zde vyskytují, je jasný pokyn, aby se nerozlišovalo, a také se v praxi policie nerozlišuje, jestliže se vyšetřuje věc a je tam rasový motiv, ať z té, či oné strany.

Myslím si, že toto je má odpověď na položenou otázku. Za policii prohlašuji, že policie postupuje objektivně v těchto kauzách, není tady žádná xenofobie nebo orientace policie proti té či oné skupině obyvatel. A myslím si, že jsme tady proto, abychom poskytovali ochranu všem domorodým obyvatelům, ať už mají jakýkoli původ.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přejete si položit doplňující otázku? Nepřejete.

Vzhledem k tomu, že čas určený pro interpelace vypršel, děkuji vám za účast, děkuji členům vlády za odpovědi.

Sejdeme se zítra v 9. 00 hodin, kdy budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu, který jsme nedokončili před interpelacemi.

(Schůze ukončena v 18.22 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP