Čtvrtek 16. dubna 1998

 

(pokračuje Lobkowicz) 

Myslím, že kritizovat jednotky za to, že mají pokřik, kterým provázejí např. přesun z jednoho místa na druhé, není správné.

Čili abych to shrnul - jsem přesvědčen, že zkvalitňování výcviku a s tím související přejímání i zkušeností z vyspělých západních zahraničních armád je dobré pro naši armádu, že je důležité, abychom přejali zkušenosti dobré. Samozřejmě je stejně důležité, abychom se vyvarovali zkušeností špatných. Je samozřejmé - a to myslím, že mohu pana poslance ujistit, že tomu tak bylo, je a bude - je samozřejmé, že naše armáda se řídí a bude řídit našimi zákony a našimi vnitřními ministerskými normami. Pochopitelně není možné, abychom dopustili výkyv kyvadla tak, aby naše armáda přejímala nekriticky všechno od armád západních.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si pan poslanec položit doplňující otázku? Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Novák: Jen pro upřesnění bych chtěl dodat, že tyto moje poznatky pocházejí z Vojenské školy ve Vyškově. Za druhé bych se chtěl pana ministra zeptat, od jaké hodnosti se bude vyžadovat znalost angličtiny v naší armádě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Pan ministr.

 

Ministr obrany ČR Michal Lobkowicz: Znova opakuji, že na těch poznámkách, které měl pan poslanec, neshledávám nic špatného v kontextu toho, co já říkám. To znamená, že samozřejmě naše armáda si musí držet svůj vlastní, řekl bych národní, styl, který je dán našimi zákony a vnitřními normami. Co se týče znalosti angličtiny, snahou armády a snahou Ministerstva obrany je rozšířit znalost cizích jazyků do co největšího počtu nebo v co největším počtu v armádě, protože považujeme znalost cizích jazyků za součást všeobecného vzdělání, která je poplatná nejen pro jejich další komunikaci s partnery uvnitř aliance, ale obecně pro další profesionální růst. V tomto směru cílem je, aby všichni důstojníci měli znalost angličtiny, která je dána normou NATO.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, na 27. místě je vylosována kolegyně Rujbrová, která se omlouvá z dnešního jednání, takže tato interpelace odpadá. Na 28. místě je vylosován pan Zdeněk Krampera, který interpeluje pana ministra Petra Moose, kterého jsem omluvil. Přeje-li si pan poslanec - přeje. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, vzhledem k závažnosti své interpelace a nepřítomnosti pana ministra bych tuto interpelaci přihlásil znovu na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Na 29. místě je vylosován pan kolega Petr Zajíc, který interpeluje pana ministra zemědělství Josefa Luxe ve věci odvetných kroků Evropské unie proti České republice - kvóty na jablka. Pan kolega Zajíc není, takže odpadá interpelace č. 29. Je tady kolega Šmucr Rudolf? To je interpelace č. 30. Interpeluje nepřítomného pana ministra zahraničí. Přejete si přednést interpelaci, pane kolego? Ano, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Šmucr: Pane předsedající, dámy a pánové, pane ministře. Po rozpadu Varšavské smlouvy NATO de facto nemá potenciálního nepřítele. Vzniká otázka, proč tento vojenský pakt ještě existuje. NATO se za celou dobu svého působení projevil jako ryze útočný vojenský blok západu, který si osobuje právo světového četníka. Již dnes je zřejmé, že vstup do NATO bude stát naše daňové poplatníky obrovské finanční prostředky, a ne - jak se snaží různí důvěryhodní lidé tvrdit - že částka, kterou zaplatí náš stát, bude tak malá, že nebudeme muset mít žádné obavy z toho, že by tento vývoj nějakým způsobem zatížil státní pokladnu. Opak je pravdou. Přezbrojení naší armády podle západních vzorů nás bude stát tolik finančních prostředků, že to postihne velice citelně občany České republiky. Již dnes jsou uveřejňované částky zhruba ve výši 30 mld. ročně. Jsem přesvědčen, že se zatím nenajde nikdo, kdo by mohl zodpovědně říci, jak velká bude celková suma výdajů ČR na přezbrojení naší armády.

Ptám se vás, pane ministře, proč musí náš stát vyhazovat ročně desítky miliard korun na přezbrojení armády, když se na druhé straně ekonomika a hospodářství naší země nachází v žalostném stavu? Nebylo by lepší postupovat obráceně?

Zastánci vstupu do NATO se ohánějí omšelými frázemi, že je třeba mít armádu přezbrojenou a připravenou proti nepříteli. Já se ptám: kdo je tím nepřítelem a proč je potřeba se pořád někoho bát? Vytváření podvědomého strachu z něčeho má za cíl odůvodnit hazardérské plýtvání penězi daňových poplatníků.

Tuto interpelaci přednáším proto, že jsem nebyl spokojen s výkladem pana ministra, týkajícím se této věci, která byla hlavním bodem na mimořádné schůzi sněmovny dne 14. 4. 1998. Děkuji za písemnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Pane poslanče, pan ministr vám jistě v souladu s jednacím řádem odpoví písemně. Nyní prosím 31. vylosovaného pana Jindřicha Neheru, který interpeluje pana ministra Cyrila Svobodu ve věci cikánského útoku ve Vrbně pod Pradědem na pana Skařupu. Máte slovo pane poslanče.

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane ministře, v poslední době se množí cikánské útoky na domorodé obyvatelstvo, a to i na samotné policisty. Moje interpelace se zaměřuje na konkrétní případ, kdy byl ve Vrbně pod Pradědem napaden pokojně jdoucí občan pan Skařupa. Zastavilo u něj osobní auto, ze kterého vyskočili tři cikáni a se slovy "Ty bílá svině" jej pěstmi srazili k zemi, kde ho nevybíravě zkopali. Způsobili mu tak četná poranění a otřes mozku. Postižený si stačil zapamatovat z poznávací značky auta OPA 12 a typ auta Žiguli. Tento případ není ojedinělý.

Ptám se vás, pane ministře, jak daleko pokročilo šetření v této věci a jaká opatření chystá Ministerstvo vnitra na ochranu domorodého obyvatelstva před cikánskými rasistickými a teroristickými útoky. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Slovo má pan ministr vnitra Cyril Svoboda.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Pane předsedající, páni poslanci, paní poslankyně, na tuto interpelaci již odpovídal pan předseda vlády Josef Tošovský, takže do jisté míry odkazuji na to, co již on řekl a doplním výsledky šetření, které nastaly od momentu, kdy byla podávána odpověď na interpelaci pana poslance předsedou vlády Josefem Tošovským.

Policie ČR několikrát vytěžila, tzn. vyslechla poškozeného pana Josefa Skařupu a provedla veškerá možná šetření. Bohužel se nepodařilo zajistit pachatele a věc byla odložena. To neznamená, že tím končí řízení v této věci, to jen znamená, že jestliže nastanou skutečnosti, které mohou znamenat jakýkoliv zvrat v tomto řízení, tak že se v tomto řízení bude pokračovat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP