Čtvrtek 16. dubna 1998

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené paní kolegyně, páni kolegové, dámy a pánové, na sklonku minulého roku zaznamenali plzeňští občané aktivity některých firem, které prodávaly kvitanční výnosové listiny První teploúsporné společnosti o jmenovité hodnotě 5 000 Kč s pochybnou zárukou 19% ročního zhodnocení. Nelegální firmy tedy takto skupují hlasovací práva energetických podniků od měst a obcí, které takto usilovaly o vyrovnanost svých rozpočtů.

Výše zmíněná První teploúsporná společnost se odvolává na "Program pro rekonstrukci panelových domů" zaštítěný Ministerstvem financí. Obligace, prostřednictvím nichž se financuje, však nejsou evidovány, přesto jsou prodávány rozsáhlou sítí překupníků a tento proces pokračuje. Samotný program rekonstrukce panelových domů dosud nebyl vůbec předložen vládě k projednání.

Pane ministře, ptám se vás, zda jste s tímto problémem obeznámen, a dále, jaké kroky vaše ministerstvo učinilo v zájmu objasnění tohoto podvodu a prevence tunelování energetických podniků. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Slovo má pan ministr Karel Kühnl.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych za Ministerstvo průmyslu a obchodu i za sebe osobně říci následující:

Ministerstvo průmyslu a obchodu neposkytlo zmíněné společnosti, o které zde byla řeč, nikdy žádné dotace, ani žádnou podporu pro její projekty jakkoliv nazvané, a to prostě a jednoduše z toho důvodu, že žádné projekty této společnosti nebyly na Ministerstvo průmyslu a obchodu ani na Českou energetickou agenturu nikdy předloženy.

Činnost této společnosti nám není žádným způsobem známa, ani její záměry nám nejsou známé. Nejsme totiž pro to příslušní, nejsme Policie České republiky, nejsme orgány činné v trestním řízení.

K této stručné informaci bych chtěl ještě dodat, že se v průběhu času všichni učíme. Jev, kdy některá společnosti nebo některý obchodník používá nebo - nebojím se říci - zneužívá názvů programů, které skutečně existují pod takovým názvem pod hlavičkou některých ministerstev, nebo dokonce zneužívá názvů ministerstev samotných, tento jev známe od samého začátku naší transformace. Myslím si, že tím, jak se všichni učíme, jsme se naučili zdravé skepsi - občané i jednotlivé obce. Zdravá skepse vede k tomu, že tam, kde alespoň podle merita věci, podle podstaty věci, tedy zde se společnost nazývá První teploúspornou společností - se příslušné obce alespoň pokoušejí informovat. Dávno už nenaletí, jako se nám to přiházívalo na začátku. Táží se přirozeně např. na Ministerstvu průmyslu a obchodu. My jim dáme automaticky informaci, že s touto společností nemáme nic společného, že tato společnost neprávem používá názvu programu, který státní úřady samy připravují nebo v jiných případech již provádějí. My tím přispíváme k tomu, že se stále zmenšuje počet těch, kteří naletí na takové praktiky. Nepravděpodobným slibům jsme se naučili -zaplať pánbůh - nedůvěřovat. Naučili jsme se být k nim výrazně skeptičtí. Tento jev nepravděpodobných slibů se samozřejmě v některých případech udržel do dneška. Někdo to zkouší tu v ekonomice, tu také v jiné sféře. Jsem si naprosto jistý, že doba, kdy tito lidé mohli počítat, že jim leckdo naletí, je dávno pryč.

Znovu na závěr zdůrazňuji, že Ministerstvo průmyslu a obchodu není příslušné pro to, kontrolovat poctivost nebo nepoctivost podnikání jakékoliv společnosti jako takové. Nevíme - znovu zdůrazňuji - o žádných projektech této společnosti, neboť žádné nám nebyly nikdy předloženy, a tudíž jsme na žádné nikdy žádnou podporu, ať už dotační, nebo jen jakousi psychologickou či morální, nedali a určitě také v budoucnosti nedáme.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane ministře.

Přeje si pan kolega položit doplňující otázku? Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, jsem doslova šokován vaší odpovědí, protože se nemohu jednoznačně smířit s tím, že řeknete, že nejste informováni o těchto projektech nebo nevíte snad o této záležitosti prakticky nic. Jsem informován o tom, že váš pracovník vašeho ministerstva pan Zunt se touto věcí zabýval.

Moje otázka zněla, co děláte v rámci prevence a informování našich občanů. Jestliže z tohoto místa uvedete, že prakticky nemáte podklady pro to, abyste se tímto zabývali, tak myslím, že tato odpověď vás plně charakterizuje. Domnívám se, že jste byl zvolen stejně jako já, abyste odvedl práci pro naše občany, a myslím si, že tito by si v této chvíli zasloužili, aby byla veškerá maximální pozornost věnována jejich informování. Vaše ministerstvo, váš resort, který se dověděl o této věci, by měl náležitě informovat naše občany.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Přeje si pan ministr reagovat? Přeje.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl: Vážený pane poslanče, musím se vám omluvit. Pravděpodobně jsem mluvil příliš potichu na to, abyste mě důkladně vnímal, takže zopakuji některé věci.

Neřekl jsem, že o tom nic nevíme. To jsem neřekl - a chci to tady zopakovat. Řekl jsem - a to je ta informace pro občany - že jsme nikdy nedostali žádnou žádost o podporu jakéhokoliv projektu této společnosti, tudíž jsme nikdy žádný takový projekt nepodporovali, tudíž s tím nemáme absolutně nic společného. Jinými slovy - myslím si, že každý občan, který uslyší takovou informaci, si ji umí přeložit do svého vlastního jednání vůči této společnosti. Zdůrazňuji tedy, že jsem neřekl to, z čeho jste mě obvinil.

Za druhé. Samozřejmě že jsme se tím problémem zabývali a také jsem nikterak nepopřel, že jsme se problémem, když jsme ho jako takový dostali, nezabývali. Ale řekl jsem, že není úkolem Ministerstva průmyslu a obchodu kontrolovat poctivost podnikání kdejaké společnosti, kterých máme v tomto státě několik set tisíc. To je věc, když se jedná o podezření z něčeho nekalého, Policie České republiky. Zmíněný kolega Zunt samozřejmě spolupracoval s Policií České republiky a dal jí k dispozici všechny naše podklady, ze kterých právě vyplývá, že tato firma zjevně neprávem používá určité názvy určitých programů a dokonce několika ministerstev. To je všechno. V tomto směru jsme se tím samozřejmě zabývali přesně v intencích kompetencí našeho úřadu. Prosím tedy, aby se mi nepodkládalo to, co jsem neřekl, a aby se také poslouchalo to, co jsem řekl.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Slovem pana ministra skončil bod číslo 14. U bodu číslo 15 platí, že paní ministryně Roithová je omluvena z tohoto jednání. Ptám se pana kolegy Vrchy, jestli si přeje přednést svoji interpelaci. Vidím, že přeje, takže má slovo k přednesení ústní interpelace. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Oldřich Vrcha: Paní ministryně, před zahájením této schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsem vás chtěl interpelovat ve věci likvidace čili zrušení nemocnice Tišnov a dalších. K vaší "Zprávě ministryně zdravotnictví o stavu transformace zdravotnictví", kterou se poslanci zabývali v průběhu své 23. schůze, podal kolega poslanec pan Jan Vik za Sdružení pro republiku - Republikánskou stranu Československa návrh usnesení, aby s vaší zprávou Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila nesouhlas. Dále požádal vládu České republiky, aby s ohledem na dočasný a omezený mandát Tošovského vlády pozastavila veškeré kroky vedoucí k rušení nemocnic.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP