Středa 15. dubna 1998

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, sice jsem nepochopil, proč pan poslanec Černý, tedy pan ministr Černý, návrh, který vznesl, nepředložil jako poslanec. Protože tak neučinil, tak tak činím.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Já ho předložím v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Dostál, připraví se pan kolega Brožík.

 

Poslanec Pavel Dostál: Pane místopředsedo, to vlastně bude pouze faktická poznámka.

Chtěl bych připomenout některým kolegům, kteří byli s námi ve Federálním shromáždění - vidím pana profesora Jičínského, pana Wagnera, chybí Michal Prokop - že v podstatě jsme na tento problém zadělali již ve Federálním shromáždění. Tehdy jsme rozhodli, že tyto prostředky na restituce budou vyčleněny. Proto bych se přimlouval, abychom zákon podpořili, neboť se dostáváme do situace, že existují ústavy sociální péče nebo zdravotní ústavy, konkrétně mám na mysli - promiňte, že jsem se takto zapletl - internátní školu pro hluchoněmé děti na Kopečku, kterým mají být postaveny nové budovy z těchto prostředků. Pan poslanec Wagner mi jistě potvrdí, že to souvisí s onou ochrannou lhůtou. Tyto ochranné lhůty v roce 2001 končí a nebylo by kam tyto ústavy přemístit.

Já se domnívám, že v této chvíli nesmí ideje zvítězit nad zdravým rozumem. Tu chybu jsme udělali prostě ve Federálním shromáždění tím, že jsme tyto restituce provedli. To je jedna věc. Druhá věc je tuto chybu napravit. A můžeme ji napravit jediným způsobem: že pustíme tento zákon dál. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové, tento zákon č. 500/1990 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu vlastnictví státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění pozdějších předpisů, byl skutečně podle předkladatele pana ministra Výborného několikrát za minulé období novelizován. Ano, byl novelizován, protože zákon jasně a taxativně hovoří o tom, jak se mohou použít prostředky získané z malé privatizace. Jsou to prostředky, které jsou dané tímto zákonem, a právě Poslanecká sněmovna v minulém období odsouhlasovala, ať už to byly tři miliardy na školství, ať už to bylo šest miliard na ekologii, ať už to bylo oněch zmíněných pět miliard loni na povodně, ovšem těchto 15 miliard, o které nás žádá Ministerstvo financí, jsou vlastně poslední částí z těchto prostředků a hospodářský výbor si vyžádal od předkladatele podrobný soupis budov, vlastníků, nájemců, výše nájemného atd. atd., který neobdržel. Obdržel materiál, který byl zpracován v roce 1995, a není pravda - já se omlouvám panu předsedovi Holubovi - že jsme obdrželi materiál, se kterým jsme mohli být seznámeni včas a mohli jsme tak seriózně na hospodářském výboru tento materiál projednat.

Proto se nesešel hospodářský výbor, protože my jsme nesouhlasili s tímto materiálem, který nám byl předložen. A jestliže nebude v současné době schválen návrh pana kolegy Vymětala, dávám procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než Ministerstvo financí a pan ministr Pilip splní usnesení hospodářského výboru, který na něm požadoval tyto podklady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Rozumím tomu návrhu - návrh na odročení. Je to tak? Ve druhém čtení jde pouze vrátit zákon výboru k novému projednání nebo zamítnutí návrhu.

 

Poslanec František Brožík: Přerušit projednávání.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Holub se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Josef Holub: Pane předsedající, prosím, abyste sdělil panu poslanci Brožíkovi, že je slušné, když mám výhrady k nějakému materiálu, tak se na jednání dostavit a výhrady tam sdělit, a neschovávat si polosmyslné řeči do sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan kolega Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Pane předsedající, já bych vás požádal, abyste sdělil mému kolegovi poslanci Holubovi, že i obstrukce je svým způsobem vyjádření nesouhlasu s určitým projednáváním materiálu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo požádal ministr životního prostředí pan Martin Bursík.

 

Ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych upřel vaši pozornost k pozměňovacímu návrhu, který zde naznačil můj kolega pan ministr Černý a který zde přednesl jménem vlády jako poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Jak tak sleduji tu debatu, mám obavy, aby z důvodů nepochybně odlišných nežli nízká vůle Poslanecké sněmovny uvolnit finanční prostředky na krytí a hrazení následků povodní na Moravě se náhodou nestalo, že negativní afinita skupiny poslanců k uvolnění částky 15 miliard zároveň znemožní vládě České republiky, aby realizovala své rozhodnutí, totiž uvolnit čtyři miliardy na Moravu. (Předsedající: Dámy a pánové, prosím o klid.)

Rád bych podtrhl, že vláda skutečně v tuto chvíli nemá jinou cestu než formou pozměňovacího návrhu k tomuto zákonu požádat sněmovnu, aby schválila a odsouhlasila částku uvolnění 4 miliard na Moravu. Mohu vás ubezpečit o tom, že jsem svolal povodňový výbor. Povodňový výbor zasedal na konci předminulého týdne a zde je již i návrh na rozdělení této částky. Při návrhu na rozdělování jsme dali přednost obcím a požadavku obcí, takže jejich nároky budou v plné míře kryty ve výši 1,27 miliardy korun.

Další prioritou povodňového výboru bylo přednostně řešit kritické otázky bydlení na Moravě. Zbytek bude rozdělen proporcionálně resortům s tím, že o konkrétním rozdělení bude na nejbližším zasedání jednat vláda České republiky. V tuto chvíli vám mohu naprosto otevřeně říci, že neznám jiný způsob, jak technicky uvolnit 4 miliardy korun na Moravu, kde je financování obnovy v tuto chvíli deficitní, a například můj kolega pan ministr a místopředseda vlády Lux žádá vládu o překlenutí kratšími penězi formou poskytnutí půjčky z Evropské investiční banky, aby mohly pokračovat práce na vodních tocích, které jsou nezbytné a které jsou činěny ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Prostě vláda nezná jiný způsob, jak uvolnit tyto prostředky, než formou pozměňovacího návrhu právě k tomuto zákonu, který nyní předkládáte.

Velmi bych nedoporučoval poslanecký návrh a dokonce bych rád navrhl panu poslanci Vymětalovi, protože v momentě, kdy přednášel svůj návrh, ještě neznal a nemohl znát návrh pana kolegy Černého, aby zvážil stažení pozměňovacího návrhu, protože v tom cítím jisté ohrožení jediné techniky, kterou vláda, zná k tomu, aby uvolnila 4 miliardy korun na Moravu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme paní kolegyně Kořínková, připraví se pan kolega Vymětal.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěla bych za prvé doplnit informaci, kterou zde říkal kolega Dostál a která se dotýkala ochranné lhůty 10 let vyplývající právě z tohoto zákona.

V této lhůtě se předpokládalo, že právě zařízení, která měla zaručena další možnost využívání těchto restituovaných prostor, ať jde o školství, nebo o zdravotnická a sociální zařízení, budou mít možnost si zajistit své nové možné působnosti. To znamená, že v průběhu deseti let buď si najdou nové nájmy, nebo jim budou postaveny nové prostory.

Ptám se tedy, co udělala vláda za těchto devět let pro to, aby zejména v období přebytkového rozpočtu zajistila náhradu za tyto prostory, které jsou v restituovaných budovách. Myslím si, že nemůžeme čekat až úplně na konec, čili ta informace by zde, na Poslanecké sněmovně, než o tom budeme vůbec hlasovat, měla zaznít.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP