Středa 15. dubna 1998

 

(pokračuje Výborný) 

Ve druhém odstavci téhož ustanovení pak taxativně vypočítává, na jaké účely lze prostředky z tohoto účtu použít. Jádrem navrhované novelizace zákona je rozšířit možnost použití těchto prostředků také na uvolnění zákonem stanovené částky 15 miliard korun, zkráceně řečeno na účely restituční, přesněji tedy k uvolnění na zvláštní účet státních finančních aktiv, a to ke krytí nezbytných výdajů, které jsou vyvolány zánikem věcných břemen, jež váznou na majetku vydaném oprávněným osobám. V tomto smyslu byl návrh zákona odůvodněn vládou jak v důvodové zprávě, tak v úvodním expozé ministra financí v prvém čtení. V tomto smyslu byla předkládaná úprava také odůvodňovaná ve výborech, které projednávaly návrh zákona.

Z pověření vlády bych vás žádal, abyste ve druhém čtení, a samozřejmě pak ve třetím čtení, uvedenou novelu zákona č. 500/1990 Sb. v platném znění podpořili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: I já děkuji.

Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, návrh iniciativně projednal také hospodářský výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 260/1 a 260/2.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jozef Wagner. (Nepřichází.) Ještě jednou bych poprosil pana kolegu Wagnera.

Myslím, že sněmovna nebude mít nic proti tomu, kdyby se zatím, než přijde kolega Wagner, slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan kolega Grůza a informoval nás o jednání hospodářského výboru. Není žádných připomínek? (Ne.) Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor projednal sněmovní tisk 260 na své 36. schůzi dne 25. března 1998 s tím, že přerušil projednávání tohoto tisku a požádal Ministerstvo financí, aby předložilo hospodářskému výboru podrobný materiál v souvislosti s novelou zákona č. 500/1990 Sb. tak, jak je v upřesnění předán v tisku 260/2. Toto upřesnění jsme od Ministerstva financí obdrželi minulý týden, kdy byl svolán hospodářský výbor, ale bohužel pro neusnášeníschopnost členů hospodářského výboru nemohl být tento sněmovní tisk dokončen ve svém projednání. Proto máte dnes k dispozici pouze sněmovní tisk 260/2, kterým se přerušilo jednání.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se nyní ujme zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jozef Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, rozpočtový výbor projednal předložený návrh. Máte k dispozici tisk 260/1, usnesení rozpočtového výboru č. 261 ze dne 21. ledna 1998.

Jsem zmocněn výborem doporučit Poslanecké sněmovně, aby předložený návrh schválila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil jako jediný pan kolega Vymětal. Prosím, aby se ujal slova. Jiné přihlášky nemám.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, předložená vládní novela zákona č. 500/1990 Sb., podle které má být uvolněno 15 miliard korun z výnosů malé privatizace na účet státních finančních aktiv, má vyřešit důsledky zániku břemen váznoucích na majetku vydaném oprávněným osobám.

Celý proces začal tím, že stát vrátil bezúplatně původním majitelům nemovitosti, ve kterých byla umístěna pro stát důležitá zařízení a noví vlastníci byli povinni s dosavadními uživateli uzavřít dohody o užívání bytů a nebytových prostor, a to na dobu deseti let. Musím konstatovat, že po celou tuto dobu stát platil všechny náklady spojené s užíváním těchto prostor v cenách obvyklých, a tak noví majitelé dostali do vínku to nejlepší, co mohli dostat: pevné smlouvy, vlastně státní zakázky, které byly také pravidelně a bez jakýchkoliv problémů placeny. Nyní máme odsouhlasit uvolnění 15 miliard korun na to, aby chudáci majitelé konečně po deseti letech mohli státní zařízení ze svých nemovitostí vyhodit a tato zařízení nezůstala na ulici. Je to opravdu skvělý návrh. Pouze nechápu, proč tyto nemovitosti se musely vracet a nemohly být vypořádány v zájmu státu jinak. Nebylo by potřeba teď 15 miliard a odškodnění by bylo jistě mnohem menší a ušetřil by se i nájem za deset let. Navíc nevěřím, že použitím 15 miliard korun bude zajištěn státní zájem.

Spíš vidím budoucnost tak, že s případným investováním 15 miliard korun budou v budoucnosti vytvořeny podmínky pro privatizaci těchto nových nemovitostí. A opět přijde vláda se žádostí na uvolnění nových miliard korun?

Z uvedených důvodů a eventuálního roztočení privatizačního kolotoče za státní peníze navrhuji předloženou novelu zamítnout. Pokud tento návrh nebude schválen, navrhuji na základě usnesení hospodářského výboru, který přerušil projednávání tohoto tisku do doby předložení řady podkladů - tyto podklady byly předloženy ale ne úplné, ne v souladu s usnesením hospodářského výboru -, aby sněmovna vrátila návrh zákona výboru k novému projednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jenom prosím - hospodářskému výboru, rozumím tomu správně? (Ano.)

Do rozpravy se hlásí pan kolega Holub.

 

Poslanec Josef Holub: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, chtěl bych vás poprosit, abyste nehlasovali pro zamítnutí nebo vrácení do výboru tohoto návrhu zákona. Výbor byl řádně svolán k této tematice a nesešel se z důvodů, které zde nechci komentovat. Chtěl bych vás proto poprosit, abyste zachovali zdravý rozum a nechali druhé čtení proběhnout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo požádal ministr Jan Černý.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, předpokládal jsem, že budu vystupovat až v podrobné rozpravě, ve které předložím určitý pozměňovací návrh, který by umožnil právě novelizací tohoto zákona uvolnit další finanční prostředky na řešení povodňových škod, které vznikly po povodňové katastrofě v loňském roce.

Vzhledem k návrhu pana poslance Vymětala musím vystoupit teď a požádat vás, abyste nehlasovali pro tento návrh, abyste umožnili přednést pozměňovací návrh, který by umožnil vyčlenění čtyř miliard korun na řešení právě povodňových škod. V opačném případě nebude mít vláda možnost, jak tyto prostředky uvolnit a využít k aktuálnímu řešení škod, na které obyvatelé v povodněmi postižených oblastech velmi čekají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo požádal zpravodaj pan kolega Wagner. Do rozpravy se dále přihlásil pan kolega Dostál a pan kolega Brožík.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP