Pátek 3. dubna 1998

 

Poslanec Petr Koháček: Tím jsme se vyrovnali se zněním čl. 10, dostáváme se na str. 17, ke znění čl. 11. Zde vám doporučuji znění ústavně právního výboru. Pokud bude přijato, bude tím hlasování o tomto čl. ukončeno, nebude-li přijato a bude-li přijato znění zahraničního výboru, bude nutno hlasovat o návrhu pod písmenem E6 pana poslance Filipa. Nyní budeme hlasovat o znění článku 11 ve znění ústavně právního výboru. Jako zpravodaj doporučuji, pan ministr také doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Kdo podporuje znění článku 11 v dikci ústavně právního výboru, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh byl přijat, protože pro hlasovalo 135 a proti bylo 19 poslanců. (Hlasování č. 270.)

Můžeme přistoupit k dalšímu hlasování.

 

Poslanec Petr Koháček: Ano, tím jsme se vyrovnali s čl. 11 a na str. 18 se dostáváme ke znění čl. 12, kde budeme nejprve hlasovat o znění ústavně právního výboru. Bude-li přijato, tak pak budeme ještě hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Payna, uvedeném pod č. B11.

Takže nyní hlasujeme o čl. 12 ve znění ústavně právního výboru. Zpravodaj doporučuje, pan ministr také doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Kdo podporuje tento návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 271. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh byl přijat, když pro hlasovalo 141, proti nebyl nikdo z poslanců.

 

Poslanec Petr Koháček: Děkuji. Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Payna označeném B11. Jako zpravodaj nechávám na sněmovně, pan ministr nechává také na sněmovně.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Kdo podporuje návrh pana kolegy Payna pod bodem B11, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 272. Kdo je proti tomuto návrhu?

Vidíme, že návrh nebyl přijat, když pro hlasovalo 56 a proti 62 poslanců.

Dámy a pánové, prosím vás o klid.

 

Poslanec Petr Koháček: Dostáváme se k čl. 13, znění identické ve všech výborech, žádný pozměňující návrh, formálně budeme hlasovat ve znění ústavně právního výboru. Doporučuji, pan ministr také doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Hlasujeme o znění ústavně právního výboru čl. 13.

Kdo podporuje toto znění, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 273. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že návrh byl přijat, když pro hlasovalo 140 a proti bylo 19 poslanců.

 

Poslanec Petr Koháček: Nyní mi dovolte se velice omluvit, ale zřejmě nepřítomnost kolegy Filipa znemožnila námitku, že jsem nedal hlasovat na str. 3 o jeho návrhu, který doplňuje znění čl. 1 pod písmenem E1. Podle mého názoru, ač mi to kolega nemůže potvrdit, oba články spolu souvisí, je třeba hlasovat najednou. Vidím, že jeho kolegové s tím souhlasí. Hlasovali bychom o pozměňujícím návrhu na str. 3, E1, pan poslanec Filip - doplnění dalších článků 2 a 3. Jako zpravodaj nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Ano, takže víme, o čem budeme hlasovat.

Kdo podporuje hlasovací návrh pana kolegy Filipa, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 274. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, když pro bylo 46 a proti 115 poslanců.

 

Poslanec Petr Koháček: Tím jsme se vyrovnali se všemi návrhy. Můžeme hlasovat o celku. Jen mi dovolte, jednu malou poznámku. Tím, že jsme hlasovali ve většině případů ve stanoveném pořadí, tzn. ve znění ústavně právního výboru, zpravidla bylo totéž znění ve výboru pro obranu a bezpečnost a v zahraničním výboru. Považuji za velmi korektní na toto upozornit. Můžeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: O všech návrzích bylo tedy hlasováno. Dovolte, abychom přikročili k hlasování o celém návrhu zákona. Protože se jedná o ústavní zákon, je k jeho přijetí zapotřebí 3/5 většiny všech poslanců, žádám, aby bylo nastaveno nebo mohu nastavit sám? Takže kvorum máme nastaveno, můžeme přistoupit k hlasování.

Kdo podporuje přednesený a upravený návrh zákona tak jak jsme o něm hlasovali dosud, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 275. Kdo je proti tomuto návrhu zákona?

Konstatuji, že návrh zákona byl přijat, protože pro hlasovalo 140 a proti 42 poslanců.

(Potlesk v sále.)

 

Dovolte, abych ukončil projednávání tohoto bodu programu. Dámy a pánové, pan předseda Sládek, máte slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, jen stručný komentář k právě proběhlému hlasování, kde byl schválen katastrofální návrh zákona, který dává možnost výkonné moci omezovat demokratická práva, a poprvé, kdy tento zákon bude použit, bude právě tehdy, když se bude chtít vládnoucí garnitura udržet u moci a potlačovat demokratická práv občanů. Připomínám, že zvláště tato vina padá na hlavu sociální demokracie.

(Potlesk v části sálu.)

Dámy a pánové, na pořad této schůze byl zařazen bod "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády České republiky v česko-německých vztazích". Pane předsedající...

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Prosil bych o klid, dámy a pánové, pan předseda Sládek navrhuje zařazení nového bodu programu, procedurální návrh bychom měli vyslechnout, abychom věděli, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Mně to je celkem jedno, co poslanci dělají, ale aspoň ať v bezprostřední blízkosti neřvou.

Byl zařazen bod "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády České republiky v česko-německých vztazích v souvislosti s Česko-německou deklarací". Tento bod byl přerušen, a tehdy o to přerušení jsem požádal vlastně na přání jednak sociálních demokratů a jednak ministra zahraničních věcí pana Šedivého, kteří se přimlouvali, že potřebují přerušení k tomu, abychom mohli dojít k obecněji přijatému usnesení.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP