Čtvrtek 2. dubna 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní uděluji slovo panu poslanci Neherovi. Téma jeho interpelace je "Cikánský útok ve Vrbně pod Pradědem na Skeřupu". Četl jsem tak, jak mám v seznamu. Připraví se pan poslanec Petr Zajíc.

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane premiére, naši veřejnost stále více zneklidňuje, že se neustále množí cikánské rasistické útoky proti domorodým obyvatelům. Jako jeden z posledních případů uvádím fyzické napadení pana Josefa Skeřupy ve Vrbně pod Pradědem. Tři cikáni nevybíravými způsoby napadli již jmenovaného pana Skeřupu, který pokojně šel po chodníku domů. Náhle u něho zastavilo auto s opavskou poznávací značkou, vyskočili z něj tři cikáni a se slovy "ty bílá svině" jej pěstmi srazili na zem, kde do něj kopali, čímž mu způsobili četné pohmožděniny a otřes mozku.

Vás se, pane premiére, ptám, jaká opatření chystá vláda, aby ochránila své občany před cikánskými teroristickými útoky. Dále se vás ptám, pane premiére, zda i do Vrbna za panem Skeřupou pošlete ministry Mlynáře s 20 tisíci korunami jako odškodněním za rasistický útok na jeho osobu. Děkuji za odpověď. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Neherovi. Uděluji slovo panu premiérovi Tošovskému.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, nejprve bych vám chtěl říci, že jsem si vyžádal zprávu od policejního prezidenta týkající se záležitosti, kterou jste uvedl a která mě rozhodně netěší. Pokud byste event. měl zájem, mohu zprávu, která je zhruba jednostránková, i přečíst. Ale jestli to není nutné, protože je psána trochu policejním jazykem, řekl bych, že pan Skeřupa po svém napadení a oznámení věci dvakrát s odstupem několika dní upřesňoval svoji výpověď.

Musím ovšem říci, že policejními orgány je prováděno šetření k zjištění pachatelů, ale do současné doby nemám informaci, že by se podařilo zjistit konkrétní osoby, které napadly pana Josefa Skeřupu.

Záležitost je dále šetřena jako přestupek proti občanskému soužití. O případné změně právní kvalifikace z přestupku na trestný čin ublížení na zdraví podle trestního zákona by měly rozhodnout policejní orgány teprve po doplnění lékařské zprávy týkající se rozsahu zranění poškozeného. Mohu to tedy přečíst event. celé, pokud budete mít zájem.

Pokud jde o záležitosti vztahu romských a neromských občanů České republiky, v posledních letech se situace zhoršuje. Já bych si přál, aby se zlepšovala, ale není to jenom otázka bezpečnosti, policejních orgánů. Je to někde už založeno - ve výchově, ve školách apod. Je třeba se tímto problémem zabývat komplexně. Vláda, jak víte, určité informace a materiály do Poslanecké sněmovny v tomto směru předkládá.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády. Táži se, zda si pan poslanec Nehera přeje přednést doplňující otázku. Není tomu tak.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Petrovi Zajícovi ve věci deregulace cen elektrické energie, plynu a nájemného. Připraví se pan poslanec Krampera.

 

Poslanec Petr Zajíc: Pane premiére, vláda České republiky schválila výrazné zvýšení cen elektrické energie, plynu a nájemného s účinností od 1. července 1998. Ve všech vystoupeních měl rozhodující slovo vždy ministr Pilip, který vyhrožuje až 70 % navýšením.

Pane premiére, proč nebrala vláda téměř vůbec v úvahu sociální situaci většiny národa? Určité finanční vyrovnání je naprosto nedostatečné.

Pane premiére, výši nájemného přehrála vláda na magistráty a městské a místní úřady. Jak máme zkušenosti, pan Koukal doporučí pro Prahu nejvyšší zvýšení, tj. 41 %.

Pane premiére, poraďte, prosím, obyčejné rodině s dětmi - a nemusí být přímo z Prahy - jak mají zaplatit zdražení a přitom žít důstojně. Nemyslíte si, že všechna zdražení - a připravují se další - nejsou jen dalším vylákáním peněz od občanů, aby bylo např. na provoz Senátu či na zaplacení našeho vstupu do NATO? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Zajícovi. Prosím pana předsedu vlády.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, protože jsem odpovídal na obdobnou interpelaci pana poslance Wagnera, budu velmi stručný.

Zmínil bych se pouze o tom, že vláda předložila na základě usnesení Poslanecké sněmovny do Poslanecké sněmovny informaci o tom, jak vláda chce řešit otázku nájemného, elektrické energie a plynu. Tam je kompletně a detailně záležitost vysvětlena a popsána.

Pokud jde o vámi zmíněnou otázku výše nájemného, vláda rozhodla tak, jak bylo zvykem v minulosti, jak to bylo založeno předchozími vládami, což znamená, že zvýšení nájemného se skládá ze tří koeficientů - chcete-li, komponentů - přičemž jeden zahrnuje míru inflace. Tam vláda rozhodla o zvýšení 8,5 %, které platí plošně pro všechny byty ve státním a obecním majetku.

Pokud jde o druhý komponent, to je komponent, u kterého vláda může svým rozhodnutím udělat navýšení cen nájemného, vláda rozhodla nula od 1. 7. Čili vláda nezvýšila tento koeficient a nezvýšila svým rozhodnutím nájemné.

Třetí koeficient je maximálně možné zvýšení, a to odstupňované podle velikosti obcí a měst, o kterých mohou rozhodnout zastupitelstva obcí a měst. Jestli toto využijí do maxima, nebo nikoliv, v současné době nejsem schopen říci.

Pokud jde celkově o sociální dopady, je evidentní, že vláda se pokusila u příjmově nejslabších skupin obyvatelstva sociálními podporami, valorizacemi důchodů, životního minima tuto situaci řešit. Pochopitelně rodiny, které jsou nad těmito nízkými příjmy, budou v určité míře tímto zasaženy. Znovu jsem řekl, že je to bolestný krok.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP