Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Tošovský) 

Zároveň říkám, že pro budoucnost je to národohospodářsky naprosto nevyhnutelný krok. Jestliže budeme tento krok rozkládat např. na devětkrát a dělat devětkrát bolest našim rodinám, nebo jestli ho rozložíme méněkrát, ale s tím, aby to bylo schůdné, tak bych byl spíše pro variantu méněkrát bolestí pro naše obyvatelstvo, a udělat tuto nápravu co nejrychleji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády a táži se pana poslance Zajíce, zda si přeje položit doplňující otázku. Není tomu tak.

Uděluji slovo panu poslanci Kramperovi. Téma jeho interpelace je novela Občanského zákoníku, výpověď z bytu. Připraví se pan poslanec Maixner.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji. Pane předsedo vlády, bez přivolení soudu bude moci napříště dát majitel bytu výpověď svému nájemníkovi. Má mu to umožnit novela Občanského zákoníku, jejíž návrh vláda schválila. Až dosud se postupovalo tak, že pronajímatel bytu musí nejprve požádat soud o souhlas s výpovědí, přičemž soud posoudí, zda jsou splněny všechny zákonné podmínky pro výpověď. V případě schválení vládního návrhu bude moci pronajímatel dát výpověď nájemníkovi přímo. Ten, pokud nebude souhlasit s výpovědí, se sice může obrátit na soud, ale žalobu musí podat soudu do 60 dnů. Pokud tak neučiní, výpověď bude platná uplynutím termínu. Obdobné návrhy byly již podány v minulosti a vyvolaly negativní reakce u veřejnosti i odborníků. Upozorňuji, že se postavení nájemníků značně zhorší, protože se budou muset daleko složitěji domáhat ochrany soudu. Řada lidí k tomu nebude ani způsobilá a často pod nátlakem majitelů se vzdá možnosti uplatnit své nároky před soudem.

Vláda tvrdí, že tato změna je nezbytná. Proto se vás, pane premiére, ptám, zda si uvědomujete negativní následky, které postihnou tisíce nájemníků, které do dnešních dnů chránil soudní výrok před výpovědí. Dovedete si představit, jak budou někteří majitelé domů jednat? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kramperovi. Slovo má pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, vládní návrh zákona, kterým se mění Občanský zákoník, má více bodů, ale budu se držet pouze toho, co jste zmínil, to je možnosti vypovědět nájem bez přivolení soudu.

Já si myslím, že v nájemních vztazích je řada věcí, které je třeba postupně řešit tak, aby se zajistila řádná funkce nájemního poměru a zejména aby se potlačily projevy černého trhu s byty.

Mezi změnami je také možnost pronajímatele vypovědět nájem bytu, aniž by bylo třeba k výpovědi požadovat přivolení soudu, tzn., že je to institut mimosoudní výpovědi. Tato možnost není pro Českou republiku nová, takovéto možnosti jsou i v právních řádech jiných evropských států. Návrh má přispět zejména k urychlení celého procesu výpovědi nájmu bytu, ale zejména tam, kde nájemce důvod výpovědi sám uzná - to je to hlavní -, požaduje však zajištění odpovídajícího náhradního bytu a náhradu stěhovacích nákladů. Pak je zbytečné absolvovat celý proces soudního projednávání, čili jsou tam podmínky.

Znovu opakuji - nájemce uzná důvod výpovědi sám, požaduje zajištění odpovídajícího náhradního bytu a náhradu stěhovacích nákladů. Pak je možné to udělat bez soudu.

Jinými slovy - nájemci bytu se nijak neodnímá jeho ochrana, nijak to neohrozí nájemce a bude to znamenat snížení rozsahu někdy nadbytečné soudní agendy.

Pochopitelně, je to vládní návrh, ale o tom, zda toto ustanovení i jiná ustanovení budou přijata a schválena, rozhodnete vy, poslanci v Poslanecké sněmovně, čili je to ve vašich rukou.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Táži se pana poslance Krampery, zda si přeje položit doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedo vlády, my jsme si asi nerozuměli, nebo každý máme jiné předlohy a každý patrně máme úplně jiné návrhy zákonů, protože tady zcela jednoznačně jde o velké porušení této současné rovnováhy, protože teď dojde skutečně k tomu, že bude opačný směr než do dnešních dnů. Majitel bude moci bez přivolení soudu dát výpověď. Žádné ochranné mechanismy tam nejsou. Asi patrně máme zcela protichůdný materiál.

Dále jsem se vás ptal, jestli si dovedete představit, jak budou majitelé domů jednat. Vy jste mi neodpověděl. Majitelé domů se budou pochopitelně snažit stávající nájemníky pokud možno co nejrychleji z domů vystěhovat. Filozofie se naprosto rozchází.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, uplynul čas. Prosím pana předsedu vlády, zda si přeje reagovat.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, já si myslím, že věc je zcela jasná. Nájemce, který by s takto danou výpovědí nesouhlasil a výpovědní důvod popírá, má možnost se ve lhůtě 60 dnů od doručení výpovědi, o které jste se zmínil, obrátit na soud, aby rozhodl o její neplatnosti. V takovém případě bude o oprávněnosti výpovědi rozhodovat soud. Do té doby než soud rozhodne, nebude nájemce povinen byt vyklidit.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Jako předposlední je na řadě kolega Maixner. Téma jeho interpelace je legitimnost vlády a jako poslední se připraví pan poslanec Vrzáň.

 

Poslanec Pavel Maixner: Vážený pane předsedo, vážení hosté, vážený pane premiére, dovedu pochopit hodně argumentů, které byly ve hře při účelovém sestavení překlenovací či dočasné vlády. Bylo hodně spekulací ohledně jakéhosi klíče při sestavování vaší vlády a faktem je, že do dnešních dnů tento klíč nikdo neslyšel. Proto mi dovolte, abych vám řekl ten můj. Občanské strany ODS a ADA programově a věcně bez šance, přichází domluvená demise. Pan Havel, pan Lux, pan Klaus a pan Skalický. Plánované rozdělení ODS, zánik ODA, ale udržení všech voličů uměle vytvořeným subjektem se starou gardou. V tomto okamžiku se dostáváte i vy jako pověřený premiér do rozporu s proklamacemi o jmenování vlády. Jak je možné, že dnes ve vaší dočasné vládě má zastoupení z 50 % strana, kterou nikdo nevolil, nikdo právně nezastupuje, nikdo nechtěl, protože ti, co ji údajně ve vládě i v parlamentu zastupují, volili něco zcela jiného. Ano, vypuštěný džin z lahve se ujal, divadlo se daří, lid je opět obelháván ve jménu nového, správného, ale s těmi, co tu 8 let devastovali. Doufám jen v rozum našeho národa, že toto divadlo každý rozpozná včas.

Proto se vás ptám, pane premiére, proč jste neodvolal ministry Unie svobody z vaší vlády. Neměli být ve vaší překlenovací vládě spíše odborníci? Kolik ministrů se ještě překabátí do voleb? Jistě to víte, bylo to ve scénáři již v listopadu 1997. Děkuji za odpověď.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP