Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Zeman M.) 

Nemá-li sněmovna námitek, tento přerušený bod, ke kterému se vrátíme, bude nyní nahrazen bodem č. 55, a pokud začneme o jednu minutu dříve, doufám, že mi to kolegové prominou.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

55.
Návrh poslanců Jiřího Hofmana a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb.
/sněmovní tisk 300/ - třetí čtení

 

Prosím pana poslance Jiřího Hofmana jako navrhovatele a pana poslance Vlastimila Tlustého jako zpravodaje rozpočtového výboru, aby zaujali místa u stolku zpravodajů. Konstatuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku č. 300/4. Prosím zpravodaje, aby mi pomohl se sledováním rozpravy ke třetímu čtení. Tuto rozpravu nyní otevírám. Písemné přihlášky nemám, ptám se proto, kdo se hlásí z místa. Hlásí se pan poslanec Sobotka, poté pan poslanec Tlustý, poté paní poslankyně Röschová.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych provedl legislativně technické upřesnění svého návrhu, který jsem přednesl ve druhém čtení. Jedná se o pozměňovací návrh, který najdete pod písmenem E2 na straně 28 souboru pozměňujících návrhů, které zazněly.

V § 16 odst. 1 navrhuji vypuštění slova "provozovaných", v odstavci 2 téhož paragrafu navrhuji za slovo "udělen" doplnit slova "povolujícím orgánem" a v § 16 odst. 4 místo slov "územně příslušnému orgánu" doplnit slovo "rovněž". To je vše.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Prosím o písemné předání jeho návrhu zpravodajům. Současně se omlouvám paní poslankyni Röschové, protože v prezidiálce jsem neměl, že je další zpravodajkou za jiný výbor, a proto jsem ji opomněl uvést. Nyní má slovo pan poslanec Tlustý, připraví se paní poslankyně Röschová.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych podle § 95 odstavec 2 přednesl legislativně technické úpravy. Nejprve bych chtěl přednést úpravu, která doplní článek 4 (blok přechodných ustanovení) novým bodem 3, který zní: "(3) Pokud se v jiných právních předpisech užívá pojmu hrací přístroj, rozumí se tím výherní hrací přístroj podle zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů."

Dále mi dovolte, abych požádal sněmovnu, aby mi umožnila stažení druhé a třetí části mého prvního pozměňovacího návrhu, označeného jako B1. Požádal bych sněmovnu o souhlas se stažením druhé a třetí části, tzn. textu, který začíná slovy "k bodu 11 usnesení rozpočtového výboru" a končí na konci pozměňujícího návrhu č.1.

Za třetí bych zcela analogicky chtěl požádat sněmovnu o souhlas se stažením svého druhého pozměňovacího návrhu, a to proto, že analogické pozměňovací návrhy v lepším znění předložili další poslanci.

Dále bych si dovolil - táži se, zda je to možné - jménem předkladatelky pozměňovacích návrhů paní Zachardové, která se obrátila na mne a na pana předsedu svým dopisem a je v tuto chvíli nepřítomna, přednést její legislativně technické zpřesnění jejích pozměňujících návrhů. Ptám se, pane předsedo, zda je to možné.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: V rámci tolerance, a pokud to bylo doloženo dopisem, doporučuji sněmovně, aby byla tolerantní, aby nebyla příliš puntičkářská a aby tyto návrhy byly předneseny na mikrofon.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Jménem předkladatelky paní poslankyně Jindřišky Zachardové, za prvé v § 4B odst.1 písmeno c) za slovo "her" se vkládá text "podle písmene b), e), j)".

Druhé zpřesnění se týká § 4 odst.2, kde došlo k chybě, kde místo písmene c) má být uvedeno v jejím pozměňujícím návrhu písmeno d).

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Jinak k vašemu návrhu na zpětvzetí některých pozměňujících návrhů - protože jste zpravodajem - doporučuji, abyste to předložil k hlasování třeba jako první body, budete-li si to přát, protože pořadí si zpravodaj určuje sám. Nyní má slovo paní poslankyně Röschová.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych požádala sněmovnu o stažení svého pozměňovacího návrhu na straně 26 materiálu, bod C4, a legislativně technické zpřesnění bodu 5, to je vypuštění slov "členského či obdobného". Ono je to totiž řešeno v Zákoníku práce, a tato dvě slova jsou nadbytečná, takže by zněl konec věty: "které jsou k němu ve vlastnickém a pracovním poměru."

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Röschové. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Není tomu tak, a proto rozpravu uzavírám.

Zvu nyní k řečništi pana poslance Tlustého jako zpravodaje, který nás seznámí s postupem projednávání pozměňujících návrhů. Chtěl bych mu navrhnout, abychom teď jako první body vyřídili stažení pozměňujících návrhů jednak jeho, jednak poslankyně Röschové.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Ano, pane předsedo, můžeme začít třemi hlasováními o třech návrzích na zpětvzetí.

Prvním z nich je můj návrh na zpětvzetí druhé a třetí části mého pozměňujícího návrhu, označeného B1. Ty části, které stahuji, začínají slovy "k bodu 11 usnesení rozpočtového výboru".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane zpravodaji, vzhledem k obsáhlosti textu bych jako obvykle prosil o uvedení čísla stránky.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Ano. Část, kterou navrhuji ke stažení, je na straně 24 odst. 2 shora a text začíná slovy "k bodu 11 usnesení rozpočtového výboru" a končí na konci tohoto pozměňovacího návrhu slovy "nebo odvod".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám. Přeje si před hlasováním někdo odhlásit? Ano. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami. Budeme nyní, jak uvedl pan poslanec Tlustý, hlasovat o prvním návrhu na stažení jeho vlastního pozměňovacího návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 184 byl tento návrh přijat 125 ze 145 přítomných, nikdo nebyl proti.

 

Prosím o další návrhy na stažení.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Druhým návrhem je návrh na stažení mého pozměňovacího návrhu, označeného jako B2. Najdete ho na straně 24 pod číslicí 2 a začíná slovy "k bodu 11 rozpočtového výboru" a končí slovem "účast".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 185 byl tento návrh rovněž přijat. Ze 150 přítomných bylo 133 pro, nikdo proti.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Třetím návrhem na stažení pozměňovacího návrhu je návrh označený jako C4. Naleznete ho na straně 26 pod číslovkou 4. Začíná slovy "k bodu 41 usnesení rozpočtového výboru" a končí slovy "vypouštějí".

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP