Čtvrtek 2. dubna 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh na stažení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování č. 186 byl tento návrh přijat. 136 pro, nikdo proti, 153 přítomných. Další návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní můžeme začít hlasovat o pozměňovacích návrzích.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ne, ještě nemůžeme, ještě tam máme návrh paní poslankyně Röschové.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: To bylo zpřesnění, nikoli návrh na stažení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Omlouvám se, takže můžeme přejít k pozměňovacím návrhům.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Jako první je pozměňovací návrh, který jsem přednesl já. Je identický s usnesením rozpočtového výboru a v tisku 300/4 ho naleznete na stranách počínaje str. 2 a konče str. 23.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Tady už asi bude dobré, aby nám vždy navrhovatel a zpravodajové řekli svá stanoviska. U toho stažení jsem to nepovažoval za nutné. Takže jaká jsou stanoviska?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Zpravodaj doporučuje, předkladatelé doporučují.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Můžeme zahájit hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 187 byl tento návrh přijat většinou 136 ze 154 přítomných, nikdo nebyl proti. Prosím další návrhy.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dalším návrhem je návrh, který jsem předložil já. Je na str. 23 označený jako B.1 a po zpětvzetí jeho druhé a třetí části platí celý text počínaje slovy "k bodu 11 usnesení rozpočtového výboru" až na str. 24 na konec prvního odstavce ke slovům "v peněžním vyjádření". Navrhovatelé doporučují, zpravodaj rovněž.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 188 byl tento návrh přijat, když získal 138 ze 155 možných hlasů, nikdo nebyl proti. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Se souhlasem sněmovny byl můj druhý pozměňovací návrh stažen, takže budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu označeném na str. 24 jako trestní návrh. Předkladatelé i zpravodaj ho doporučují.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, nevidím žádný nesouhlas, takže můžeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování č. 189 tento návrh byl přijat. Pro 148, nikdo proti, 156 přítomných.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Následují dvě alternativy pozměňovacího návrhu označeného jako č. 4.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, velice prosím pana poslance Koláře, aby se trochu ztišil. Pokračuje, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Pod č. 4 na konci str. 24 jsou dvě alternativy mého pozměňovacího návrhu, který se týká určování odvodů na veřejně prospěšné účely. K tomuto tématu je ale předložen ještě třetí pozměňovací návrh, kterým je návrh označený G.3 pana kolegy Švrčka, a já bych proto v zájmu korektnosti doporučoval tři orientační hlasování mezi těmito třemi variantami.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. S tím, že pořadí u orientačního hlasování je naprosto irelevantní. Nejdříve budeme hlasovat o alternativě 1, potom o alternativě 2 a potom o pozměňovacím návrhu pana kolegy Švrčka a pak budeme hlasovat o návrhu, který získá nejvyšší počet kladných hlasů. Toto je návrh zpravodaje. Dobře, respektuji ho.

Nejdříve budeme hlasovat o alternativě 1, jen kladné hlasy.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? (Námitky ze sálu.) Dobře. Prohlašuji toto hlasování (č. 190) za zmatečné, protože navrhovatelé projevili přání se ještě vyjádřit.

 

Poslankyně Anna Röschová: Předkladatelé všech tří návrhů podporují alternativu č. 1 v pozměňovacím návrhu pana poslance Tlustého.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pan poslanec Hofman si přeje vyjádřit? Totéž, čili navrhovatelé podporují alternativu 1. Nepochybuji, že i pan poslanec Tlustý podporuje svoji vlastní alternativu, takže se ho ani neptám. S tímto upřesněním mohu zahájit nové hlasování.

Hlasujeme nejdříve orientačně o alternativě 1.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Ne, omlouvám se, nemusíme hlasovat, ale nechám doběhnout čas. To je zvyk, který je železná košile.

Takže tato alternativa dostala 120 hlasů. (Hlasování číslo 191.)

 

Nyní budeme hlasovat o alternativě 2.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro druhou alternativu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Zase to bude trvat trochu déle, protože musím nechat doběhnout celý čas, ale už máme jen dvě vteřiny.

Alternativa dvě získala 29 hlasů. (Hlasování číslo 192.)

 

A na které straně je návrh pana poslance Švrčka?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Je to návrh označený jako G.3 a je na straně 29 na konci.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní hlasuje o třetí alternativě, která je v textu označena jako G.3.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Konstatuji, že tato alternativa - zapisuji si - získala 23 hlasů. (Hlasování číslo 193.)

 

Takže v orientačním hlasováním jednoznačně zvítězila alternativa 1 se 120 hlasy. O ní nyní budeme jako o jediné hlasovat definitivně. Pouze v případě, kdyby náhodou neprošla, vrátíme se v pořadí kladných hlasů k těm dvěma alternativám. Je tady jasné, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 194 bylo pro 132, nikdo proti, 157 přítomných. Návrh, to je alternativa 1, byl přijat. Prosím pana zpravodaje o uvedení dalšího návrhu.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Přecházíme na str. 25, kde je uveden můj pátý pozměňovací návrh. I k tomuto tématu je celá řada dalších pozměňovacích návrhů, které se liší výší místních poplatků a já také doporučuji, aby proběhlo orientační hlasování mezi těmito třemi pozměňovacími návrhy.

Pozměňovací návrh označený jako B.5, který navrhuje místní poplatky 1000 až 5000 Kč za tři měsíce, jako druhá alternativa je pozměňovací návrh C.6 paní poslankyně Röschové, který ve variantě 1 místní poplatky zcela ruší a ve variantě 2 navrhuje rozpětí opět po tři měsíce od 0 do 4000 Kč.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, takže to jsou vlastně dvě samostatné alternativy paní poslankyně Röschové. Nemůžeme je sloučit do jedné. Rozumíme si.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP