Čtvrtek 2. dubna 1998

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, já jsem vám navrhoval pravý opak. (Smích.) Ale nemusíme se dohadovat. Dejte prosím hlasovat o návrhu pana kolegy Exnera na vrácení k přepracování návrhu novely zákona o politických stranách, předloženém panem kolegou Krásou.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: O to jsem usiloval již před dvěma minutami. Hlásí se pan místopředseda Vlach.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já myslím, že bychom to měli ukončit a konečně předložit správný návrh k hlasování. Protože ten návrh ve druhém čtení není ani možno vrátit k přepracování, ale pouze výboru k novému projednání. Takže toto je už konečně ten návrh, o kterém máme hlasovat. (Vřava v sále. Posměšný smích. Hlasy: Jde o první čtení.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Přejete si snad po tomto úspěchu pokračovat, pane místopředsedo?

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Po mém příspěvku do toho karnevalu už si snad všichni ujasnili, kterého zákona se to týká. Dokonce jsem to pochopil i já a prosím dát hlasovat o návrhu na vrácení k přepracování. (Smích.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za tvůrčí vystoupení kolegu Vlachovi. A nyní již definitivně nechám hlasovat o původním návrhu, tak jak ho přednesl zpravodaj, neboť je rolí zpravodaje, aby nás provázel houštinou těchto návrhů.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na vrácení navrhovatelům k dopracování, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 180 tento návrh byl přijat, když se pro něj vyslovilo 82 ze 157 přítomných a proti bylo 57.

Z toho celkem logicky vyplývá, že nemá smysl hlasovat o přikázání výborům a přecházíme nyní - pokud zpravodaj souhlasí - k hlasování o návrhu poslance Josefa Janečka a dalších. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl návrhy na hlasování.

 

Poslanec Jozef Wagner: První návrh je na zamítnutí. Prosím, můžeme hlasovat.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Takže budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto druhého návrhu zákona.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zamítnutí, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 181, tento návrh nebyl přijat, když pro ze 155 přítomných bylo 77, proti 52, zbytek nehlasoval.

 

Zeptám se opět, zda je tady návrh na vrácení.

 

Poslanec Jozef Wagner: Ano, je tady návrh na vrácení a můžeme o něm hlasovat.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane zpravodaji. Hlasujeme nyní o návrhu na vrácení navrhovatelům k dopracování.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování, které mělo pořadové číslo 182, byl tento návrh přijat, když ze 159 přítomných bylo 96 pro a 55 proti.

 

Konstatuji, že bez ohledu na to, kdo je a není ve formě, jsme prokazatelně ukončili projednávání těchto dvou sněmovních tisků. Děkuji panu zpravodaji. Děkuji oběma navrhovatelům. Přecházíme nyní k dalšímu bodu, to je pořadové číslo

 

23.
Návrh poslanců Karla Machovce a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů
a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 214/ - druhé čtení

 

Dovolte mi, abych poprosil pana poslance Karla Machovce o úvodní slovo. Všechny ostatní prosím o klid a ty, které tato problematika nezajímá, např. pana poslance Prokopa nebo pana poslance Karase, prosím, aby svoje diskuse ukončili nebo v nich pokračovali v kuloárech. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedo, děkuji. Dámy a pánové, nebudu zatěžovat v dnešní odpolední atmosféru, již tak dost hektickou, dlouhými slovy. Myslím si, že meritorní úvod k tomuto zákonu byl učiněn. V prvním čtení byla vedena poměrně rozsáhlá rozprava. Zákon byl projednán v zemědělském výboru v podstatě s konsenzuálním výsledkem. Proto se domnívám, že druhé čtení může proběhnout bez jakýchkoliv problémů. Já sám si dovolím pana předsedajícího požádat o to, aby mě přihlásil potom do podrobné rozpravy, kde vznesu několik legislativně-technických návrhů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci. Právě si vás píšu do podrobné rozpravy. Ještě než zahájím obecnou rozpravu, poprosím zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Karla Macha, aby se ujal slova. S tím, že usnesení zemědělského výboru jsme dostali jako sněmovní tisk 214/2.

 

Poslanec Karel Mach: Vážený pane předsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás jako zpravodaj zemědělského výboru seznámil s usnesením číslo 75 zemědělského výboru ze dne 4. března 1998 k návrhu poslanců Karla Machovce a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 42/92 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění pozdějších předpisů. A také zákon číslo 586/92 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 214. Zemědělský výbor po úvodním slově předkladatele pana Machovce a mé zpravodajské zprávě doporučuje sněmovně návrh schválit, a to ve znění pozměňovacch návrhů, které byly přijaty na jednání zemědělského výboru, které jsem citoval, tak jak to máte v tisku č. 214.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu zpravodaji poslanci Karlu Machovi. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že písemné přihlášky mám pouze do podrobné rozpravy. Nicméně se táži, kdo si přeje projevit se v obecné rozpravě k tomuto závěrečnému tématu. Nikoho nevidím, a proto obecnou rozpravu ukončuji. Nyní otevírám podrobnou rozpravu, do níž se jako první přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik. Připraví se pan poslanec Milan Kynčl. (K poslanci Kováčikovi, který je připraven u řečniště, ale nehovoří:) Pane poslanče máte slovo, nemusíte se na mě tázavě dívat. Ujměte se slova. Urvěte se slova.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Pane předsedo, paní a pánové, minulý týden jsme v této sněmovně zamítli vládní návrh novely zákona 42/92. I my jsme hlasovali pro zamítnutí, a to z důvodů, které byly při prvním čtení objasněny. Současně si však velice dobře uvědomujeme určité pozitivní stránky, které tento vládní návrh novely měl. Jsme přesvědčeni, že by bylo dobré, kdyby se pozitivní a vyvažující myšlenka úplně neztratila. Dovoluji si proto v tomto okamžiku požádat ctěnou sněmovnu o masovou podporu návrhu, který teď přednesu.

 

Navrhuji do § 13 návrhu poslanců Karla Machovce a dalších, sněmovní tisk 214, doplnit nové odstavce 4, 5 a 6 následujícího znění.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP