Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Kováčik) 

Odst. 4: Oprávněná osoba podle odst. 3, nebo osoba, na kterou byl oprávněnou osobou převeden nárok na vydání majetkového podílu, nebo osoba, na kterou tento nárok přešel (dále jen věřitel), a jehož nárok nebyl ke dni 31. července 1998 uspokojen, obdrží na vyrovnání svého nároku v hotovosti 10 % nevypořádaného majetkového podílu, nejvýše však částku 10 tisíc Kč z prostředků Pozemkového fondu ČR (dále jen Pozemkový fond).

Za stejných podmínek obdrží tuto částku i oprávněná osoba podle odst. 2.

Majetkový podíl příslušející oprávněné osobě podle odst. 2 nebo věřiteli se o částku uhrazenou Pozemkovým fondem snižuje.

Odst. 5: Nárok na úhradu částky podle odst. 4 se uplatňuje písemně u Pozemkového fondu. Žádost musí být potvrzena zemědělským družstvem nebo jeho právním nástupcem s uvedením výše nároku ke dni 31. července 1998 a ke dni vydání stanoviska. Toto potvrzení je zemědělské družstvo nebo jeho právní nástupce povinno vydat do 2 měsíců od vyžádání věřiteli nebo oprávněné osobě podle odst. 2. Není-li žádost takto potvrzena, Pozemkový fond neprovede úhradu podle odst. 4.

Odst. 6: Nárok podle odst. 4 zaniká, nebyl-li řádně uplatněn u Pozemkového fondu do 31. července 1999, anebo nebyla-li ve stejné lhůtě podána žaloba u soudu v případě nepotvrzení žádosti podle odst. 5.

Odstavce, které jsou dosud v § 13 tisku 214 označeny čísly 4 a 5, přečíslovat na odst. 7 a 8.

Paní a pánové, domnívám se, že v současné situaci, která zamítnutím vládního návrhu vznikla, tento můj úmysl pochopíte a ve třetím čtení návrh podpoříte. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Uděluji slovo panu poslanci Kynčlovi, připraví se pan poslanec František Novák. Vidím, že s faktickou poznámkou se ještě předtím hlásí pan poslanec Hofhanzl.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedající, dámy a pánové, mám faktickou poznámku k tomu, co zde uvedl předřečník, když žádal masovou podporu. Ujišťuji ho, že mou podporu nedostane.

Zároveň bych chtěl říci, že tím, jak byl shozen vládní návrh, tak pouze vláda sklidila to, co zde ministr Lux celé roky dělal, když nasazoval cizí koně za své zájmy.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Nyní pokračují poslanci řádně přihlášení, což je pan poslanec Kynčl. Připraví se pan poslanec František Novák.

 

Poslanec Milan Kynčl: Pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, mám jeden velmi krátký pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 214. Navrhuji do § 13b vložit nový odst. 2 a další odstavce potom přečíslovat.

Nový odst. 2 zní: Podílnické listy budou vytištěny na měkkém papíře a věřitelům budou dodávány v roličkách.

To je jediný možný způsob, jak alespoň částečně jim budou k užitku. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za zajímavý návrh panu poslanci Kynčlovi. Než udělím slovo panu poslanci Františku Novákovi, zřejmě se rozhodl odpovědět pan poslanec Kováčik faktickou poznámkou na předchozí faktickou poznámku. Je to tak?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji pane předsedo, je to přesně tak. Odmítnutí podpory panem poslancem Hofhanzlem mě právě ubezpečuje o tom, že můj návrh byl a je na místě a podal jsem ho správně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pokud tato výměna laskavostí skončí, mám právo předat slovo dalšímu z přihlášených, což je pan poslanec František Novák, připraví se pan poslanec Karel Machovec.

 

Poslanec František Novák: Pane předsedo, dámy a pánové, přestože jsme měli dva návrhy na novelizaci zákona 42/92, ani jeden z těchto návrhů neobsahoval řešení dvou problémů, které nejsou zákonem řešeny od začátku.

Tím prvním problémem je řešení tzv. restituční rezervy, která byla vytvořena na základě zákona 229/91 a dalších předpisů. Restituční rezerva byla z různých objektivních a subjektivních důvodů vytvořena vyšší, než zpravidla činil nárok oprávněných osob, a zbývá ji tedy rozpustit.

Druhým problémem je fakt, že těm oprávněným osobám, kterým se vydával majetek podle § 13 odst. 2, se tento majetek vydával zpravidla za vyšší ceny, než na které byl tento majetek oceněn při výpočtu čistého jmění. Tento rozdíl je v transformovaných družstvech evidován a není problém ho nějakým způsobem definovat. Myslím, že skutečné vyrovnání majetku není možné bez vyřešení těchto problémů.

Proto mi dovolte navrhnout následující návrh, který bych označil jako § 14 s tím, že další paragrafy budou přečíslovány.

Nové znění § 14 odst. 1: Dodatečné majetkové podíly jsou vypočteny z majetku, který je tvořen zůstatkem částky vyčleněné z čistého jmění podle § 7 odst. 2, na který nebyl uplatněn nárok podle zvláštních předpisů, a z částky, která je úhrnem rozdílu ceny majetku vydaného při vydávání majetkových podílů podle § 13 odst. 2, kterou byl tento majetek oceněn při výpočtu čistého jmění, a cenou, za kterou byl tento majetek vydán.

Odst. 2: Dodatečný majetkový podíl se stanoví všem oprávněným osobám dle § 15 (rozuměno stávající § 14).

Odst. 3: Dodatečný majetkový podíl bude stanoven k jednotlivým majetkovým podílům a jeho výše bude písemně oznámena oprávněným osobám do 31. 12. 1998.

Odst. 4: Oprávněná osoba, které byl majetkový podíl vydán podle § 13 odst. 2, má nárok na vydání dodatečného majetkového podílu do 90 dnů ode dne, kdy od jeho vydání písemně požádala.

Odst. 5: Oprávněné osobě, které bude vydán majetkový podíl podle § 13 odst. 3, bude dodatečný majetkový podíl vydán současně s majetkovým podílem.

To je znění mého doplňujícího návrhu.

Dámy a pánové, myslím, že je třeba, abychom vzali na vědomí skutečnost, že pan poslanec Kováčik zde podal návrh, který nebyl zemědělským výborem projednán. Myslím, že pan předseda řekl, že zemědělský výbor návrh, o kterém teď jednáme, projednal a dospěl k určité shodě. Vzhledem k tomu, že ten návrh nebyl projednán, podávám návrh, aby se tento tisk znovu vrátil do výboru k projednání. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP