Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(Schůze opět zahájena ve 14.00 hodin.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, zahajuji odpolední jednání naší 23. schůze. Prosím, abyste se všichni jako obvykle přihlásili identifikačními kartami.

A nyní prosím pana předsedu volební komise pana poslance Roberta Koláře, aby nás seznámil s výsledkem volby předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro tzv. olomouckou kauzu.

Poprosím pány poslance, kteří stojíce diskutují, aby usedli, případně odešli. Poprosím i kolegu Janečka, pokud jsem schopen ho zezadu identifikovat. Ano, byl jsem schopen, děkuji, pane kolego.

Pan poslanec Kolář má slovo.

 

Poslanec Robert Kolář: Děkuji. Pane předsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem prvního kola první volby předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahu organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze. K volbě bylo vydáno 111 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 107 platných i neplatných hlasovacích lístků, 4 hlasovací lístky nebyly odevzdány.

Pro poslance Zdeňka Kramperu bylo odevzdáno 50 hlasů a v prvním kole nebyl zvolen. Jako jediný kandidující postupuje do druhého kola a volební komise doporučuje, aby se volba uskutečnila zítra jako první bod jednání. Děkuji. /Druhé kolo volby viz turn 298./

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Nyní můžeme pokračovat body 21 a 22, které jsme přerušili před polední přestávkou. Upozorňuji, že rozprava k těmto bodům byla ukončena, takže nyní nám v podstatě zbývá pouze hlasovat. Prosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jozefa Wagnera, aby se dostavil, což právě činí, ke stolku zpravodajů, nebo lépe rovnou za řečniště a seznámil nás s přednesenými návrhy. I když rozprava k těmto dvěma bodům byla společná, je každému křišťálově jasné, že hlasovat o těchto návrzích budeme k jednotlivým bodům samostatně.

Pane poslanče, máte slovo, a ostatní prosím, aby se uklidnili.

 

Poslanec Jozef Wagner: Byl předložen návrh na zamítnutí návrhu pana poslance Krásy. Nezaregistroval jsem, jestli byl předložen i návrh na zamítnutí návrhu pana poslance Janečka; domnívám se, že nikoliv. Takže musíme hlasovat o návrhu, který byl předložen, tj. o zamítnutí návrhu pana poslance Krásy, a poté nezbývá, než hlasovat o návrhu na přikázání rozpočtovému výboru toho, který předložil pan kolega Janeček. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pan kolega Brožík mne gestikulací upozorňuje, i když gestikulací je obtížné tuto myšlenku vyjádřit, že dával návrhy na zamítnutí obou dvou zákonů. Je to tak, pane poslanče? Takže upřesňuji slova zpravodaje. Nicméně v této fázi budeme hlasovat pouze o návrhu na zamítnutí tisku návrhu zákona pana poslance Krásy a Třebického. Je každému jasné, o čem se v tomto okamžiku hlasuje? Předpokládám, že ano, neboť sněmovna je nepochybně inteligentní.

Takže zahajuji hlasování: Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto návrhu zákona, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování, které má pořadové číslo 179, tento návrh nebyl přijat, když ze 144 přítomných bylo 57 pro, 66 proti a pro pořádek, i když to nemusím uvádět, 21 nehlasovalo.

Nyní bych se zeptal pana zpravodaje, zda padl i návrh na vrácení navrhovatelům k dopracování. Stále mluvíme jenom o návrhu pana poslance Krásy.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, nejsem si zcela jist, jak to bylo formulováno, ale jak já jsem to pochopil, tak jsem to vnímal, že je to návrh na zamítnutí pana kolegy Krásy, ale domnívám se, že v tuto chvíli je to už bezpředmětné, poněvadž se bude projednávat jeden z těch návrhů, ale nerad bych kohokoliv poškodil; ať se vyjádří navrhovatel.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano. Než dám slovo panu poslanci Exnerovi, který se hlásí, a poté panu poslanci Paynovi, který chce odhlásit - dobře, vyhovím vám před dalším hlasováním - chtěl bych upozornit pana poslance Wagnera, že jsme nehlasovali o návrhu na "zamítnutí pana poslance Krásy", ale o návrhu "na zamítnutí zákona pana poslance Krásy", což považuji za jemný rozdíl.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, omlouvám se za špatnou formulaci.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za pochopení a nyní uděluji slovo panu poslanci Exnerovi.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dokonce jsme hlasovali jenom o "návrhu zákona", ne o zákonu, ale chtěl jsem připomenout, že ve svém vystoupení jsem navrhl vrácení k přepracování u obou dvou tisků a podporoval jsem návrh pana kolegy Brožíka na zamítnutí, takže všechny možné návrhy byly předloženy.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže poprosím zpravodaje a ostatní prosím o klid, protože pana poslance Exnera, vzdor jemu zvučnému hlasu, jsem v tomto hluku téměř neslyšel.

 

Poslanec Jozef Wagner: Děkuji. Samozřejmě jsem nepředkládal všechny návrhy najednou, ale v pořadí, jak jest ve sněmovně zvykem a jak odpovídá zákonu o jednacím řádu, nejdřív návrh na zamítnutí. Nyní bychom tedy měli hlasovat o návrhu na vrácení, a to v pořadí nejdříve návrh pana poslance Krásy a potom návrh pana poslance Janečka.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Navrhoval bych postupovat tak, že nyní se bavíme pouze o návrhu pana poslance Krásy. Všechna další hlasování budou až posléze.

Takže jestliže jsem dobře rozuměl panu zpravodaji, nyní hlasujeme o návrhu na vrácení zákona pana poslance Krásy výborům k přikázání.

Respektuji, že pan poslanec Payne vyslovil přání na odhlášení. Přání samozřejmě vyhovuji a prosím, abyste se znovu laskavě zaregistrovali svými kartami.

Ještě před hlasováním se hlásí pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, já se omlouvám, ale tentokrát jsem porozuměl tomu tak, že to bylo faux pas z vaší strany, že musíme hlasovat teď o návrhu pana kolegy Exnera, a nikoliv o přikázání, ale nejdříve o vrácení, a pak až o přikázání, pokud nebude návrh pana kolegy Exnera přijat.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže asi se zeptám autora: To znamená, že pan poslanec Exner si nepřeje, aby se nyní hlasovalo o vrácení navrhovatelům k přepracování, ale přeje si, abychom hlasovali o přikázání. (Projevy nesouhlasu.)

Takže pan kolega Exner má samozřejmě slovo a objasní nám svůj návrh tak, aby i lidé s mdlou inteligencí, např. já, tento návrh konečně pochopili.

 

Poslanec Václav Exner: Děkuji, pane předsedo, asi někteří nejsme ve formě. Ještě jednou opakuji, že návrh na vrácení k přepracování byl předložen a je třeba o něm hlasovat.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže znovu bych poprosil zpravodaje, který mne mystifikoval, protože navrhoval jsem, abychom hlasovali nyní o vrácení navrhovatelům k dopracování. Pan poslanec Wagner jako zpravodaj mně sdělil, že si přeje, abychom hlasovali o návrhu na přikázání. Pane zpravodaji, jaké hlasování nyní navrhujete?

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP