Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Kasal) 

Na návrh zpravodaje Jozefa Wagnera rozhodneme o tom, zda se rozprava k bodům po sobě jdoucím, které se týkají stejného tématu, tzn. zákona o politických stranách, spojí. Rozhodneme v hlasování poř. č. 178.

Ptám se: Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, protože se pro něj vyslovilo 96 poslanců, proti byli tři.

 

Prosím nyní zástupce navrhovatelů druhé předlohy pana poslance Janečka, aby se ujal slova.

 

22.
Návrh poslanců Josefa Janečka a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 424/1991 Sb.,
o sdružování v politických stranách a v politických hnutích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 406/ - prvé čtení

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy a pánové, já bych musel zčásti opakovat ty argumenty, které zde řekl kolega Krása. Jenom bych chtěl říci, že financování politických stran a jeho nejasnosti mají důsledky velmi vážné, a to v tom, že nabourávají důvěru mezi voliči a politickými stranami, nabourávají v dalším kroku nakonec i důvěru v demokratický systém, vyvolávají poptávku po extremistických silách atd. To všechno jsou důvody, kdy je nezbytné jednoznačně zprůhlednit financování politických stran, aby každý občan tohoto státu věděl, jakým způsobem, od koho a za jakých podmínek ta která politická strana byla financována.

My jsme přesvědčeni, že onen regulační mechanismus, onen moment, kdy dochází k zprůhledňování, je třeba nastavit již předtím, než politická strana obdrží svůj finanční příspěvek. Proto navrhujeme takovou právní úpravu, kdy by sponzoři prostřednictvím poukázek přes Českou národní banku mohli tu kterou politickou stranu sponzorovat. Byla by to věc naprosto průhledná, naprosto jasná. Kromě toho se zde zavádějí sankce, a to v takovém rozsahu, že za porušení povinností vyplývajících ze zákona ohledně financování politických stran je odvod do státního rozpočtu od politické strany, a to desetinásobek částky peněžitého plnění, které bylo poskytnuto jinak než formou oné darovací poukázky.

Já osobně předpokládám, že oba dva návrhy v sobě obsahují řadu velmi zajímavých myšlenek. Doufám, že dojde k dohodě takové, abychom vše pozitivní nějakým způsobem spojili a vytvořili normu, která výrazným způsobem podpoří důvěru v demokratické instituce tohoto státu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Otevírám rozpravu, pokud se ovšem nechce pan kolega Wagner ujmout slova zpravodaje k druhému návrhu.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, domnívám se, že by bylo užitečné, abychom jeden z návrhů vzali za základ. Nedomnívám se, že je důležité který, protože je důležité, že se to dostane na pořad, v rámci projednávání se předloží dohodnutá varianta. Zdá se mi být korektní požádat, aby byl za základ vzat návrh pana kolegy Krásy. S tím, že bych současně navrhl, aby se lhůta k projednávání zkrátila na 40 dnů.

Dovolil bych si požádat prostřednictvím pana předsedajícího pana kolegu Janečka jako dalšího navrhovatele, aby se vyslovil k návrhu, aby za základ jednání byl vzat návrh pana kolegy Krásy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Wagnerovi, nicméně bych chtěl připomenout, že v prvém čtení žádné pozměňovací, doplňující návrhy nezazní, a jak s tím naloží rozpočtový výbor, kterému věřím tuto předlohu přikážeme, je věcí rozpočtového výboru. Já bych to nechal na moudrosti předsedy rozpočtového výboru a členů rozpočtového výboru s vaším svolením. Takže v tuto chvíli otevírám rozpravu. Žádné přihlášky do rozpravy nemám. S výjimkou pana poslance Brožíka, který se hlásí zdvižením ruky. Dále pan poslanec Exner.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Předložené dva poslanecké návrhy pod tiskem 403 a 406, o financování politických stran, jsou věci, které v rámci politické diskuse i průhlednosti financování politických stran jsou nanejvýš nezbytné a je třeba, aby byly řešeny v České republice platným zákonem pro tyto otázky. V současné době sněmovna spěje k závěru svého funkčního období, jsou rozpracovávány podklady o financování politických stran za uplynulé období a jsem přesvědčen o tom, že tyto věci mohou platit vždy od 1. 1. následujícího kalendářního roku, neboť se jedná o účetní roky. Proto si dovolím v obecné rozpravě dát návrh na zamítnutí projednávání obou předloh, tzn. 403 a 406. A to z toho důvodu, že k projednávání takto důležité věci, jako je financování politických stran, tato sněmovna potřebuje širší diskusi. Potřebujeme znát i věci, které se týkají Ministerstva financí, tzn. otázka změny nebo novelizace zákona 586, o dani z příjmu. Mimo jiné mám i informace, že je připravována předloha o financování politických stran Ministerstvem vnitra. Tolik z tohoto místa krátké zdůvodnění a podle § 90 odst. 2 dávám návrh na zamítnutí obou předloh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Brožíkovi. Hovořit bude pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, dámy a pánové, na začátek musím prohlásit, že mám v KSČM jako místopředseda jejího ústředního výboru na starosti její hospodaření. Pokud jde o předložené návrhy, domnívám se, že směřují k tomu, aby v této oblasti byla dále utvrzena byrokratizace a aby dále bylo v zájmu jakési kontroly ztíženo fungování politických stran v ekonomické oblasti.

Musím říci, že některé z těchto návrhů se hodí pro strany, které mají několik set až několik tisíc členů, ale KSČM má stále nejméně 140 tisíc členů zhruba v 7 tisících základních organizací, z nichž v současné době každá musí vést pokladní deník ve všech 76 okresech a 10 obvodech Prahy. Zavádění některých těchto věcí se lhůtami, které vysoce zpřísňují vedení účetnictví a vykazování pro politické strany proti současnému zákonu o účetnictví, je takřka nemožné.

Také lhůta na přizpůsobení činnosti politických stran, případně i úpravu jejich stanov, protože až do této úrovně zasahují návrhy, ani v jednom ze zákonů není stanovena takovým způsobem, aby strany měly dost prostoru k tomu, aby mohly takovou záležitost provést.

Chci dále vyjádřit naše jednoznačné stanovisko ke sponzorským darům. KSČM je proti sponzorování ze zahraničí jakéhokoli typu a proti sponzorování všemi právnickými osobami bez výjimky.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP