Středa 1. dubna 1998

 

(pokračuje Payne) 

To jsou všechno problémy, které nejsou domyšleny v tomto návrhu. Vůbec není domyšleno, jaký dopad by to mělo na státní rozpočet. Musím konstatovat, že v této věci je návrh zpracován velmi nedokonale.

Dokonce, kdybych napůl použil žertu, tak musím říci, že srovnávám-li partnerství podle tohoto návrhu zákona se zákonem o rodině, tak nakonec vlastně rodina je ve srovnání s partnerstvím svým způsobem diskriminována. Je vlastně výhodnější uzavírat partnerství mezi osobami stejného pohlaví než vstupovat do manželství

Vzhledem k tomu, že poměrně velké množství dvojic u nás již díky krizi rodiny nevstupuje do manželství, ale pouze spolu žijí bez manželského svazku, dospěl jsem po prozkoumání našeho právního řádu k závěru, že vlastně už je výhodnější zakládat spíše než rodinu heterosexuální společnost s ručením omezeným. Jisté problémy může činit například, když na vizitce na dveřích bude uvedeno Novákovi, s.r.o., a jistou komplikací může být složení statisíce korun jako základního vkladu do společnosti s ručením omezeným. Je potřeba mít nějaké věno. Ale na druhé straně partneři s ručením omezeným mají už jen samé výhody. Za předmět činnosti doporučuji takovým dvojicím uvést: péče o děti, výchova, rekreace dětí apod. Myslím, že český člověk, který je zvyklý obcházet zákony, si už najde další aplikace této možnosti, např. vedení rodinného rozpočtu a dohled finančního úřadu nad rodinným rozpočtem může pro některé manžele znamenat značnou výhodu. Výhodné je, že nemusí platit také dědickou daň, výhodné je, že pro některé páry může být zákaz konkurence, která platí mezi různými společnostmi s ručením omezeným, také svým způsobem výhodou. Stát je povinen dohlížet, aby si společnosti s ručením omezeným navzájem nekonkurovaly nekalým způsobem, což by byla manželská nevěra.

V rodině s.r.o. se také hlasuje, rozhoduje podle našeho práva většina. V případě rovnosti rozhoduje hlas předsedajícího, což by mnozí možná uvítali. Obchodní zákoník zná i osoby ovládající a osoby ovládané v rámci obchodních společností. Přitom to má ještě jednu výhodu. Počet společníků v takové obchodní společnosti nemusí být omezen na jednoho muže a jednu ženu. Další výhodou je, že zrušení s.r.o. je mnohonásobně levnější než rozvod a je to také snazší, bezpodílové vlastnictví je ovšem stejné v případě s.r.o jako v případě rodiny. Mnohé z rodinných nákladů lze potom zahrnout do nákladů s.r.o, dokonce možná dovolená s dětmi u moře by se dala zahrnout do nákladů. Při troše píle by bylo možné dostat dokonce na rodinu s.r.o podporu v rámci malého a středního podnikání, anebo získat podporu od ministerstva školství.

Trochu přeháním, ale obávám se, že rodina se u nás dostává již do tak absurdního a diskriminovaného postavení, že přijetí tohoto zákona by bylo jen dalším krokem k tomu, abychom klasickou kategorii rodiny přivedli až téměř do absurdního postavení, že vstupovat do rodiny se v podstatě nevyplácí.

Vzhledem k řadě formálních legislativních nedostatků doporučuji vrátit návrh navrhovatelům k přepracování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. S faktickou poznámkou paní kolegyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, pane předsedající. Nechtěla bych zneužívat technické poznámky k nějakému právnímu nebo věcnému rozboru, ten bych si nechala až na závěrečné hodnocení rozpravy. Chtěla bych ale všechny řečníky požádat, aby se pokusili vyjadřovat svůj vlastní, ať už věcný, nebo právní názor, a nevyjadřovali se k tomu, co předkladatelé mysleli, co nedomysleli, případně kde pro myšlení nepoužívali hlavu. Mám na mysli zejména pana předřečníka, protože porovnával zákon o rodině, který má být aplikován na tento zákon, a vyjadřoval se k tomu, že se týká pouze vztahů mezi rodiči a dětmi při rozvodu.

Požádala bych vás, pane předsedající, abyste požádal pana předřečníka, aby se na tento zákon - tím spíš, že jej pozítří máme znovu projednávat - podíval.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Smetana s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jménem poslaneckého klubu republikánské strany žádám o přestávku na poradu klubu v délce 45 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, zbývaly dvě dámy, které měly vystoupit, abych mohl uzavřít rozpravu. Beru na vědomí žádost klubu SPR-RSČ na přestávku, aby bylo zabráněno tomu, aby byla dokončena rozprava, takže jí vyhovuji. Považuji to zkrátka za možnost poslaneckého klubu a nemám možnost tomu zabránit.

Sejdeme se zítra v 9 hodin k tomu, abychom pokračovali v rozpravě k tomuto bodu. Přerušuji tento bod i tuto schůzi do zítra 9 hodin. Děkuji vám a přeji dobrou noc. Současně konstatuji, že jménem předsedy Poslanecké sněmovny svolávám na 19.30 hodin jednání organizačního výboru této sněmovny. Děkuji.

 

(Schůze přerušena v 19.16 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP