Čtvrtek 2. dubna 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
2. dubna v 9.02 hodin
 

Přítomno: 184 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.02 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je devět hodin, mám milou povinnost vás všechny srdečně přivítat na dalším pokračování 23. schůze. Věřím, že jste načerpali dostatek energie, takže projednávání nám půjde hladce. Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo má náhradní identifikační kartu.

Dámy a pánové, byť nás není ještě příliš mnoho, přesto mi dovolte, abych již nyní vám sdělil, že bohužel usnesení, které jsme před časem přijali a které se týká zákazu používání mobilních telefonů, řada z vás nedodržuje. Já bych chtěl připomenout, že to usnesení není nějaká svévole, ale že to vychází mimo jiné také ze skutečnosti, že i zapnutý mobilní telefon ruší nahrávky, které jsou nezbytné a ze zákona o jednacím řádu vyplývají. A proto vám chci říci, že pokud někteří z nás přistupovali k používání mobilů poměrně benevolentně v uplynulých hodinách, tak s tím je prostě konec. Já si myslím, že je nezbytné, abychom naplnili zákon. Jak chce sněmovna, která neplní svá vlastní usnesení, přijímat zákony, od kterých se očekává, že je budou plnit všichni občané tohoto státu? Velmi důrazně, velmi důrazně apeluji na všechny z vás, kteří nemohou bez mobilního telefonu být, aby si ho vzali s sebou, kamkoli se jim zlíbí, zapnutý - ovšem mimo zdi sněmovní síně. Děkuji vám za pochopení. (Potlesk v části sálu.)

Pan poslanec Gross má náhradní kartu č. 9. Omluveni jsou páni poslanci Maňásek, Borák, Kapoun, Plachý, Žižka a Kočárník. Z vlády se omluvil pan ministr Karel Kühnl, který je na konferenci Power 98 v Miláně.

Dámy a pánové, nacházíme se v situaci, kdy jsme před časem schválili, že prvním bodem dnešního jednání bude bod č. 78, tedy návrh na volbu členů vyšetřovací komise. Včera večer jsme však přerušili projednávání bodu č. 10. Já doporučuji, abychom skončili rozpravu k tomuto bodu a dokončili projednávání tohoto bodu a pak se věnovali bodu č. 78, pokud nejsou námitky. Zdá se, že nejsou, takže budeme pokračovat v projednávání bodu

 

10.
Návrh poslanců Zuzky Rujbrové, Jany Gavlasové a Jaroslava Zvěřiny
na vydání zákona o registrovaném partnerství osob téhož pohlaví
/sněmovní tisk 359/ - prvé čtení

 

Prosím, aby paní poslankyně Rujbrová a paní poslankyně Orgoníková se opět ujaly svých povinností. Jedna jako zástupce navrhovatelů, druhá jakožto zpravodajka pro prvé čtení. Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Mám jednu písemnou přihlášku, a to od paní poslankyně Bartoškové. Takže prosím, aby jako první v dnešní části obecné rozpravy vystoupila paní poslankyně Bartošková.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi jenom velice krátce několik slov na podporu právě projednávaného zákona o registrovaném partnerství. Přestože patřím k heterosexuálně orientované většině lidí, mám pochopení pro odlišnosti. (Smích v sále. Potlesk v části sálu. Výkřik: Výborně!) Přestože patřím - opakuji - k heterosexuálně orientované většině lidí, mám pochopení pro odlišnosti. (Smích.) Jestliže se někdo řízením osudu, bez jakéhokoli vlastního zavinění narodí s homosexuální či lesbickou orientací, má opravdu těžký život. A zvláště u nás, kde tolerance k menšinám jakéhokoli druhu je tradičně nízká. Právě proto je naší povinností takovýmto lidem jejich těžký život ulehčit.

Navíc přijetím tohoto zákona dáváme ostatním spoluobčanům důležitý signál, resp. mravní apel. Leckdo úzkoprsý si pomyslí: Jestliže státní moc se zabývá ochranou homosexuálů a lesbiček, tak to asi nebudou škodliví a nenormální lidé. A to je právě druhý důležitý smysl tohoto zákona, nejen ulehčit život menšině, ale vychovávat lidi k porozumění a pochopení pro druhé, kteří jsou také našimi bližními.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Bartoškové. Bude hovořit pan poslanec Nehera. Konstatuji, že pan poslanec Výborný má náhradní kartu č. 11.

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane předsedající, dámy a pánové, jsem si vědom, jak důležitý zákon právě projednáváme, a tak mi dovolte, abych se k tomuto návrhu rovněž krátce vyjádřil.

Pan kolega Krampera nám včera přiblížil, jak se s touto problematikou vypořádávají některé jiné země. Myslím si však, že tento výčet byl velice stručný, a tak si dovolím tyto informace, což si myslím, přispěje ke konečnému rozhodování této vážené Poslanecké sněmovny, jak naloží s tímto návrhem zákona o registrovaném partnerství osob téhož pohlaví.

Dámy a pánové, začnu tím, jak se s tímto problémem vypořádávají v daleké Brazílii. Návrh zákona č. 1151/95, o civilní unii osob stejného pohlaví, který byl předložen v říjnu 1995, řeší otázku partnerských práv registrovaných homosexuálních párů v oblastech, jako je dědictví, sociální zabezpečení, penze a přistěhovalectví.

Po studiu návrhu zákona parlamentní komisí, zabývající se otázkami sociálního zabezpečení a rodiny, o návrhu zákona o registraci partnerství stejnopohlavních párů diskutuje zvláštní komise v parlamentu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP