Pátek 27. března 1998

 

(pokračuje Bratinka) 

Musí se prostě starat o druhé a nezištně a pro společnost to má klíčový význam.

Pokud tento zákon přijmeme, obávám se, že oceníme výsadami určité jednání jenom proto, že je u daných jedinců v souladu s jim vrozenými způsoby nalézání osobního štěstí, aniž přitom toto jednání má pro společnost jakýkoliv klíčový a podstatný význam. A obávám se, že tím dáme společnosti dvojí ránu. Za prvé tím oslabíme statut rodiny, to, jak rodina je považována za jedinečnou instituci, a tuto věc dává společnost najevo právě tímto jejím jedinečným statutem. Jakékoliv další přidělování obdobného statutu - a nemusíme ani dojít k tomu, že by došlo k nekonečnému šíření tohoto přidělování - oslabí tento majestát rodiny, který již dnes je oslaben samozřejmě převládající moderní ideologií, která říká člověku: Starej se především o sebe, svoje osobní štěstí, svoje bezprostřední uspokojení - to je plný smysl života.

A tady začínám mluvit už o druhém neblahém signálu, který jde ještě za tu věc, že se zde oslabí statut manželství. Dáváme tím nebo dáme tím signál, že cestou k institucionalizovanému ocenění už napříště není pouze jednání, které přináší prokazatelnou a podstatnou užitečnost pro společnost nebo heroický sebezápor, to jest jednání, proti kterému se naše přirozenost bouří. Dáme signál, že pokud vrozené skony, nebo naopak jejich nedostatek, někomu komplikují život a činí obtížným dostát tomu modelu chování, který požívá toho vysokého ocenění, tak má toto považovat za diskriminaci a má právo žádat o narovnání.

A tím začnete, vážení, zvěstovat vskutku novou morálku, že vše, co vyhovuje vašim sklonům, lidé - budeme říkat - si zaslouží stejné ocenění či stejné usnadnění. Lidé, věřte, že žádné jednání nemá nárok na privilegované ocenění ze strany společnosti.

Toto je ale, myslím si, pro každou společnost sebevražedná doktrína, neboť každá společnost dlouhodobě přežívá jen díky tomu, že je v ní dost lidí, kteří uznávají hierarchii hodnot a morální nerovnost - slyšíte dobře, morální nerovnost - různých typů jednání. Jinými slovy, společnost přežívá jen proto, že je v ní dost lidí, kteří - ať z morálního vědomí povinnosti, či alespoň ze strachu před hanbou - potlačují svoje sklony daného okamžiku a odříkají se činů, které by naplnily jejich potřebu peněz, moci, slasti, pohodlí či odvrácení nějaké hrozby, ale za cenu podvodu, lži, nesplnění smlouvy, zrady nebo utrpení či záhuby druhých.

A jak jsem myslím ukázal, tento zákon právě směřuje proti těm odvěkým kritériím, která zakládají nerovnost mezi různými lidskými činy. A takováto nerovnost je základem civilizace. A proto si myslím, že by tento zákon měl být v této podobě zamítnut, i když se politicky hlásím k tomu, co zde řekl můj předřečník, že je potřeba tuto věc řešit, že jsou zde možnosti, které by stát měl využít.

Zároveň mi dovolte říci jako člověku, který měl tu výsadu za starého režimu, že si opatřoval i za starého režimu objektivní informace o světě, a měl jsem možnost sledovat vývoj této debaty, která probíhala již od šedesátých let v západní společnosti.

Jakmile se otevřou určité nové dveře, vyskytne se před nimi vždy nekonečný počet žadatelů. Prostě nejpozději za pět let zde budou žádosti, které budou tvrdit, že registrovaní partneři jsou těžce diskriminováni porušením základních lidských práv tím, že jim není dovoleno oproti normálnímu manželství adoptovat děti. Tento požadavek zde bude a my, pokud přijmeme tento zákon, si podkopeme přesně tu základnu, která by nám umožnila tomuto požadavku čelit. A prosím pěkně, myslím si, že všichni souhlasíte v této sněmovně, že se rodíme jako muži a ženy a že by děti měly být uváděny do této civilizace mužů a žen, a že adopce, která by byla potom nezadržitelná, by jejich uvádění do tohoto světa, který zakládá tu skutečnou pluralitu, tu skutečnou základní pluralitu, bylo ohroženo. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Bratinkovi a vzhledem k tomu, že je 11.55 hodin a vyjádřil jsem úmysl ve 12.00 hodin toto jednání přerušit, činím tak nyní, a vyhlašuji polední přestávku do 13.30 hodin. Přeji vám dobrou chuť.

 

(Schůze byla přerušena v 11.56 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP