Pátek 27. března 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, znovu prosím některé diskutující kolegy, kteří k nám občas obracejí svoji zadní část, aby tak nečinili. Pokračujte.

 

Poslanec Jozef Wagner: Děkuji. Francouzská republika má v Praze 15 pracovníků na obchodním oddělení, Česká republika má ve Francii dva. Malý český trh je pro Francii tak významný, že tady má 15 lidí, mimo sekretářky a obsluhujícího personálu. My máme dva a má to obsáhnout zemi tak velikou, jako je Francie, a všechny komodity.

Už při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu ve výboru i ve sněmovně jsme navrhli, aby se prostředky pro Ministerstvo zahraničí v této oblasti zvýšily. Pokud se tak nestane, budeme pokračovat v praxi, že se činí vždy druhý krok před prvním, a pak se shledáme jen s tím, že takováto praxe samozřejmě nemůže být úspěšná.

Domnívám se proto, že tato debata je debatou jen o části problémů, jen o něčem, co je výsečí problémů České republiky, a že této debatě musí předcházet jiná, debata o hospodářské politice státu a rozhodnutí o této politice, a teprve poté jako o součásti nezbytné, organické a podstatné může být pokračováno v podrobnostech proexportní politiky. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Chtěl bych vám oznámit, že pan poslanec Severa má náhradní kartu č. 7. Poprosím pana poslance Vymětala, aby měl soucit s parlamentním nábytkem a domáhal se slova jiným způsobem. Pane poslanče, máte slovo. A ještě předtím vidím pana poslance Grégra, kterému pan kolega Vymětal dává přednost.

 

Poslanec Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych pouze říci, že kdo chce hovořit o daňové politice ve vztahu k exportu, aby si prostudoval tento problém u expandujících ekonomik, aby sám nemlžil tento problém. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. V pořadí faktických poznámek nyní tedy vystoupí pan kolega Vymětal a potom znovu pan kolega Wagner.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych říci jenom faktickou poznámku k tomu, co zde říkal pan kolega Hrubý.

Souhlasím s tím, že je u nás nadbytek zemědělských produktů. To zde bylo řečeno. Ale vidím dvě základní příčiny, že jednak vinou ekonomické politiky tohoto státu kupní síla našich občanů je čím dál tím menší. A druhá věc je, že nadbytek je zejména zemědělských produktů, které do České republiky byly dovezeny. A z toho důvodu souhlasím s tím, že je nutno, aby zahraniční obchod zemědělských produktů byl regulován, ale oboustranně - dovoz i vývoz, jinak to nejde. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, slovo má s další faktickou poznámkou pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, omlouvám se, že reaguji na vystoupení pana poslance Grégra. Považuji však za důležité sdělit to základní, co je potřeba v hospodářské politice učinit: vytvořit prostředí, v němž by českých trh vytvořil daleko větší poptávku na domácím trhu. A když se budeme tvářit jen tak, že budeme za každou cenu reagovat jen na vnější poptávku a jen k tomu usměrňovat daňové výhody, pak je to špatně.

Můj názor byl tady zřetelně k daňové politice vysloven mnohokrát. Je potřeba dát zřetelně, jasně a jednoznačně najevo, že ti, co vyrábějí a poskytují služby, musí dostat v přímých daních stejné podmínky, ať jsou domácí, nebo zahraniční, a na účet těch, kteří spotřebovávají, tedy na účet daní nepřímých. Ty se musí zvýšit a daně přímé snížit. O tom je řeč, a všem stejně, jednoduše aby to bylo kontrolovatelné, aby můj předřečník nemohl vystoupit opět s tím, že daně se nedají vybírat. Ty se nedají vybírat pro složitosti, a ten pán by to měl vědět.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pane kolego Grégře, já jsme ublížil panu poslanci Vymětalovi, protože vidím, že do lavice mlátíte vy a ne on. I na vás se tedy samozřejmě výzva k šetrnému zacházení s parlamentním nábytkem vztahuje. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Grégr: Rád tady samozřejmě vyslechnu státotvornou diskusi. Chtěl bych jenom upozornit, že by bylo vhodné, když někdo vystoupí s určitou reakcí na můj referát, aby zaznamenal to, že jsem hovořil ve svém vystoupení o proexportní politice a samozřejmě začleněné do celkové hospodářské politiky a průmyslové a zemědělské politiky státu - jasně to tam zaznělo, lze si to ověřit ve stenozáznamu. A chtěl bych upozornit, že exportéři zejména do států na tzv. tvrdé trhy mají daleko obtížnější podmínky, než jsou mnohdy na domácím trhu, i když na domácím trhu tyto podmínky jsou také samozřejmě den ode dne těžší.

Prosím vás tedy, aby nebyly tyto věci zlehčovány, a nebyl bych rád poučován ve věcech, o kterých si myslím, že mám zrovna takovou představu jako předřečník.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlásí se opět s faktickou poznámkou pan poslanec Wagner, a doufám, že časem budu mít možnost i uzavřít rozpravu.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, nechci předřečníka poučovat a nechci zneužívat úspěchů či neúspěchů firem k tomu, abych zde argumentoval.

Nicméně považuji za důležité jediné: Mluvil jsem pouze v reakci na tu část vystoupení předřečníka, která se vztahovala k daním. A tam - opakuji - existuje jediné řešení, řešení daň z příjmů právnických osob dát na hranici, která otevře firmám prostor, a současně vyřešit to, co Engliš provedl v roce 1927 s odpisovými základnami, a vyřešit to moderněji, tak jak je to ve světě zvykem. Tím otevřeme prostor pro exportéry i pro domácí trh.

Ale v žádném případě nemůžeme hledat jednoduchá líbivá řešení, kterými někomu odpustíme pět procent daně. To mu neublíží ani nepomůže. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegové, tato diskuse je jistě nesmírně zajímavá, ale přesto mně dovolte vyslovit prosbu, abychom již k věci nevystupovali, protože nás čeká další náročný zákon, kde je přihlášeno ještě asi 20 lidí.

Vzhledem k tomu, že vidím, že se již nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu ukončuji a dávám, pokud si tak samozřejmě přejí učinit, slovo jednak novému zpravodaji, protože pan předseda Holub se dohodl s předchozím zpravodajem, a ještě před ním slovo navrhovateli nebo předkladateli, tedy panu ministru Kühnlovi. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, debatu, která se zde otevřela, bych se pokusil strukturovat a vybrat z ní jenom část. Tato debata byla do značné míry debatou mnohem širší, než je koncepce proexportní politiky jako taková. Byla to debata o řadě dalších problémů celé hospodářské politiky. A zdůrazňuji, že to považuji do určité míry i za legitimní. Řekl jsem, že koncepce proexportní politiky je součástí celkové hospodářské politiky, je jen jednou z jejích priorit.

Tato debata do značné míry byla samozřejmě také již předvolební kampaní, to je také legitimní.

A takto zeširoka to říkám proto, abyste mně odpustili, že se nevyjádřím ke všemu, co bylo řečeno. Právě všechny tyto části ponechám stranou a vyjádřím se jenom k tomu, o čem si myslím, že se skutečně týkalo koncepce proexportní politiky tou nebo onou cestou. Ono toho i tak je dost, udělal jsem si celou řadu poznámek, a i tak, když se soustředím pouze na tuto problematiku, budu muset udělat poměrně striktní selekci.

Začal bych tedy poznámkou k tomu, co tady padlo několikrát, vlastně skoro od všech řečníků. A to je řekl bych souvislost koncepce proexportní politiky a vývoje zahraničního obchodu.

Připomínám, že jsem zdůraznil, že v mém pojetí koncepce proexportní politiky je obecná priorita, obecná součást hospodářské politiky vlády, nikoliv reakce na aktuální vývoj v oblasti zahraničního obchodu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP