Čtvrtek 26. března 1998

 

(pokračuje Roithová) 

Pokud tento pojištěnec je zaměstnancem nějakého podniku, potom je pouze na něm, kterou pojišťovnu oznámí svému zaměstnavateli jako tu pravou. Dále záleží na tom, jaká opatření vyvodí podnik, který je po kontrole penalizován za to, že nezaplatil správně pojistné vůči zaměstnancům. Tento problém jsem dlouho řešila jako zaměstnavatel. Není to jednoduché a lehké. Chci říci, že je cesta na úrovni určitých organizačních opatření a povinností naložených na zaměstnance i jejich určitý finanční postih, který - je-li dobře zakotven do pracovních smluv, do povinností zaměstnance a do povinností těch, kteří jsou za tuto věc zodpovědni na úrovni managementu nemocnice - lze zajistit snížení rizika nesprávného placení pojistného za své zaměstnance.

Chtěla bych upozornit na to, že dluh, který je v současné době vyúčtován jako nedovýběr pojistného ve výši 5 mld. a něco navíc, je v podstatě přibližně ve stejné výši, jako jsou dluhy zdravotnických zařízení k 31.12., které jsme ověřili na základě zjištění v účetních závěrech zdravotnických zařízení, která zřizuje okresní úřad nebo jsou zřizovatelem obce, anebo jejich zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví.

Jsem přesvědčena, paní poslankyně, že jsem řekla dost, abychom mohli dále pokračovat v diskusích, které budou asi v příštích týdnech a měsících o tom, jak tento systém vylepšit.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji paní ministryni a prosím paní poslankyni, přeje-li si položit doplňující otázku. Nepřeje. Odpověď byla vyčerpávající.

Druhý bod byl kolega Nehera. Pan ministr Cyril Svoboda se omlouvá a odpoví na tuto interpelaci písemně. Přeje si pan poslanec číst interpelaci?

 

Poslanec Jindřich Nehera: Ano, přečtu ji. Spokojím se s písemnou odpovědí.

Pane ministře, již delší dobu máme možnost sledovat vyšetřování ohledně sponzorství ODS. Podle různých informací však vyšetřování není vedeno dost důsledně. Společnost Ruchstav se sídlem v Bruntále patřila donedávna mezi nejvýznamnější sponzory ODS. V hotelu Anděl v Andělské hoře, který patří této společnosti, se podle získaných informací scházeli jednotliví ministři vlády a v přítomnosti dívek z vykřičeného domu Kleopatra v Olomouci si zde sjednávali lukrativní státní zakázky. Mezi časté návštěvníky podle mých zdrojů patřil exministr zdravotnictví Rubáš, exministr Dyba či nedávný poradce expremiéra Klause Martin Kocourek a další. Všichni tito lidé měli údajně vždy v hotelu Anděl otevřený účet na částku nejméně 50 tis. korun. Informační zdroj uvádí doslova. Cituji: "To, co se tam tehdy dělo, se dá přirovnat pouze snad k radovánkám senátorů ve starobylém Římě." Konec citátu.

Dnes se společnost Ruchstav řadí mezi nezanedbatelné dlužníky státu. Přestože tato společnost podle dostupných informací dluží státu desítky milionů korun, dostala zcela nedávno další státní zakázku v souvislosti s činností firmy na Slezské Hartě. Tuto výhodnou zakázku získala sesterská společnost Ruchstavu Ingstav Opava. Podle získaných informací majitelé Ruchstavu jsou stejní lidé jako majitelé Ingstavu. Pánové Pavlík a Kozáček.

Ptám se vás, pane ministře, jakým způsobem je prováděno šetření sponzorství ODS a zda se Ministerstvo vnitra bude zabývat i takovými podivnými případy, jako je tento.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji vám, pane poslanče. Další vylosovanou je paní kolegyně Vlasta Štěpová. Interpeluje pana ministra Jana Černého ve věci zákona o cestovním ruchu. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Vlasta Štěpová: Děkuji, vážený pane předsedající. Pane ministře, mám dvě velice prosté otázky. První, kde je dlouho vámi i vašimi oběma předchůdci slibovaný zákon o službách v cestovním ruchu.

Otázka druhá, co uděláte pro to, aby se zvrátil nepříznivý vývoj cestovního ruchu v posledních letech, to znamená, aby se obnovil zlatovod tvrdé měny proudící do republiky vlastně jenom za krásy naší vlasti a kvalifikaci pracovníků pracujících v cestovním ruchu.

K drobnému upřesnění. Po pádu cca 25 cestovních kanceláří v loňské letní sezóně přijala tato sněmovna v červenci usnesení, kterým žádá vládu o urychlení legislativy v cestovním ruchu do konce září loňského roku. Žádostí vámi řízeného ministerstva byla lhůta prodloužena do konce prosince. Zákon jsme dosud neviděli.

K otázce druhé. Propad příjmu cestovního ruchu v roce 1997 proti roku předchozímu je cca 10 % a vše nasvědčuje tomu, že se trend obrátil velice nepříznivě pro nás.

Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Pane předsedající, paní poslankyně, dámy a pánové, skutečně musím potvrdit, že sněmovna uložila Ministerstvu pro místní rozvoj předložit zákon, který by eliminoval důsledky krachu cestovních kanceláří v loňském roce do konce září 1997. Nicméně práce probíhající na tomto zákonu se ukázaly jako velmi složité a z toho důvodu nebyl dodržen pro tento legislativní proces šibeniční termín. V současné době mohu prohlásit, že došlo ke shodě a zákon o poskytování služeb v cestovním ruchu, resp. jeho část, která se týká určité ochrany spotřebitele při výjezdové turistice, která by měla zabránit škodám způsobeným klientům při jejich dovolených, je připravena a bude v nejbližších dnech předložena vládě ke schválení.

Je však potřebné říci, že se schválením tohoto zákona se počítá ve druhé polovině tohoto roku a měl by platit až od příští sezóny, to znamená, že se nebude vztahovat na tuto turistickou sezónu. Je to proto, že není možné momentálně zahrnout cenu pojistného do ceny produktu, který je prodáván klientům.

Chci říci, že v průběhu projednávání tohoto zákona byla několikrát z legislativního hlediska změněna i koncepce. Začínalo se u garančního fondu, poté byla preferována zejména cestovními kancelářemi, ale samozřejmě i asociací pojišťoven tzv. kauce, to znamená kauční pojištění ve výši 2 % z celkového obratu. Nakonec zvítězila varianta prostého pojištění, kde došlo ke shodě mezi všemi zainteresovanými stranami, jak Ministerstvem pro místní rozvoj, Ministerstvem financí, Českou asociací pojišťoven a Sdružením cestovních kanceláří s tím - jak už jsem řekl - že v nejbližších dnech bude tento materiál postoupen ke schválení vládě.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP