Čtvrtek 26. března 1998

 

(pokračuje Tošovský) 

Jsme v ostré konkurenci s dalšími zeměmi.

Nutnost silné, konkurenceschopné ekonomiky musí mít oporu všech politických stran. Blížící se volby nemohou být důvodem ke ztrácení drahocenného času při dokončování transformačních kroků. Již dost bylo zanedbáno v minulosti v makroekonomické politice, která nedovedla čelit růstu vnější nerovnováhy, nízké mzdové disciplíně, nedoceňování významu zahraničních investic, zejména přímých, regulaci kapitálového trhu apod.

Uskutečnění nepopulárních opatření - avšak zcela nezbytných reformních opatření - se nám nikdy nebude dělat lehko. Bez nich se nám ale nepodaří pozdvihnout konkurenční schopnost naší ekonomiky a pozvednout také prosperitu naší země.

Považoval jsem za nutné toto říci jako reakci na vaše poznámky týkající se toho, nedělat deregulace, zastavit privatizace, které bohužel slýchávám dnes z více stran.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane předsedo. Pan poslanec naznačil, že si bude přát položit doplňující otázku, proto ho prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Maixner: Vážený pane premiére, co se týče Evropské unie, republikánská strana nezastává tendenci vstupu do Evropské unie, to znamená, že ekonomickou přípravu bychom si měli hlídat ve vlastním státě.

Co se týče deregulací, jsem rád, že se podařilo republikánské straně prosadit v této sněmovně pozastavení některých limitů aspoň v oblasti zdravotnictví.

Vy jste mi stále neodpověděl, proč ve vaší vládě jsou lidé, kteří dnes jsou v Poslanecké sněmovně za Unii svobody, když jste byli koncipováni jako vláda překlenovací, vláda odborníků, vláda, která má víceméně připravit deregulační změny nebo kroky pro případnou příští vládu. Takže vy jste měli jen mapovat ekonomickou situaci, ne ty kroky dělat.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Přeje si pan předseda vlády reagovat? Ano.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Jenom velice stručně. Musím říci, že odkládat některé nepříznivé nebo bolestné kroky, které jsou ovšem do budoucnosti nutné, jenom z populistických předvolebních důvodů, je politika krátkodobá, která dlouhodobě se bohužel našim občanům nemůže vyplatit a dlouhodobě není dobrá.

Tato vláda má jednu výhodu, a to je, že část jejích členů nevstupuje do předvolební kampaně, proto se může plně soustředit na plnění svých exekutivních funkcí a na plnění slibů, které dala ve svém programovém prohlášení. Toto chce také důsledně plnit.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Dámy a pánové, protože čas určený na interpelace na předsedu vlády uplynul, končím tyto interpelace. Budeme pokračovat v 17.00 hodin interpelacemi na ministry vlády. Děkuji vám za účast.

 

(Schůze přerušena v 16.54 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP