Čtvrtek 26. března 1998

 

(pokračuje Tošovský) 

Zde bych chtěl říci, že proces privatizace, včetně privatizace zdravotnických "dopravních" zařízení, byl zahájen již vládním usnesením č. 502 z 8. září 1993, čili ta příprava je značně dlouhá a nemyslím si, že zde jde o rychlé řešení, a také si nemyslím, že by muselo jít v tomto případě o špatné řešení.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji panu předsedovi vlády. Přeje si paní poslankyně položit doplňující otázku? Ano. Prosím, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Pane předsedající, vážený pane premiére, chtěla bych jenom konstatovat, že samozřejmě je mi známo, že dopravní zdravotnictví jako takové už není v působnosti Ministerstva dopravy a spojů. Chtěla bych jenom zdůraznit skutečnost, že v rámci příslušných dopravních předpisů jsou různě stanoveny podmínky způsobilosti zdravotní, což znamená, že Ministerstvo dopravy v tomto směru vykládá, jakým způsobem je zapotřebí tyto služby organizovat a jaké nároky budou činěny v rámci platných předpisů a v rámci platných zákonů. Znamená to tedy, že je jistým způsobem vtaženo, a proto se domnívám, že by mělo být konzultováno při tomto řešení.

Na závěr bych chtěla jenom konstatovat, že i když je mi známo, že tento proces trvá již od roku 1993, tak nepřispěl ke zkvalitnění lékařské péče v této oblasti.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si pan předseda vlády reagovat? Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážená paní poslankyně, dovolte mi krátkou reakci. Já si teď netroufám hodnotit, zdali došlo ke zkvalitnění nebo nikoli, faktem ale je, že i ve stávajícím systému všeobecného zdravotnictví by bylo možné zajistit specifické podmínky pro jednotlivé profese v dopravě tak, aby nedocházelo k nějakým problémům, zejména k ohrožení na životech, které máte asi na mysli.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Nyní má slovo kolega Krampera Zdeněk, který chce interpelovat předsedu vlády ve věci privatizace strategických společností.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Dámy a pánové, pane předsedo vlády, vláda mohla během svého funkčního období zprivatizovat pět strategických společností, přestože jste vy osobně při nástupu do funkce slíbil, že o případné privatizaci rozhodne až příští vláda. V rozporu s tímto tvrzením však vláda schválila privatizaci České pojišťovny, PARAMO, Mostecké Uhelné a Severočeských dolů. U dalších firem hodlá vláda rozhodnout o metodě privatizace. V této skupině jsou Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Distribuční energetická a plynárenská společnost, Unipetrol, Ostravsko-karvinské doly, Budvar a České radiokomunikace.

Vzhledem k bolestné skutečnosti, kterou celá tzv. privatizace je a která přináší místo užitku a prospěchu České republice pouze velmi bolestné rány a úpadek, korupci a nejtěžší zločiny, vás musím zcela veřejně upozornit, že tímto dalším pokračováním likvidace strategických podniků se dopouštíte vy osobně a celá vláda ohrožení chodu celého národního hospodářství. Proto vás, pane předsedo vlády, veřejně žádám, aby vláda České republiky, které s omezeným mandátem předsedáte, okamžitě tyto kroky zastavila.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Nyní má slovo pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, dovolte mi nejprve trochu obecnou poznámku. Je vůbec otázka, co to jsou strategické společnosti. Jestliže budeme hovořit o privatizaci tzv. strategických společností, je účelné si na prvním místě vyjasnit, co tvoří specifika těchto společností, která tam vůbec zahrnovat a jak tato specifika ovlivňují privatizační úvahy.

O strategickém významu hovoříme v případech, kdy příslušná jednotka nebo podnik nějakým zásadním způsobem ovlivňuje celkový stav ekonomiky, a proto existuje silný zájem společnosti na jejím bezporuchovém fungování. Jestli si takto vymezíme strategické podniky, potom je zřejmé, že celá řada podniků, které jsou uváděny pod pojmem "strategické", ve skutečnosti strategické nejsou. Hovoříme spíš o velkých podnicích, ale samozřejmě také o velkých hodnotách, vysoké ceně a to zaslouží pochopitelně pozornost.

Chtěl bych říci, že dnes žijeme ve velmi provázaném, integrovaném světě, globalizovaném světě, kde uspějí pouze efektivně řízené, kapitálově silné a konkurenčně schopné společnosti. Privatizace, jak se ukazuje ve světě, je odzkoušenou cestou k těmto žádoucím vlastnostem. Relativně chudý stát obvykle není schopný poskytnout strategickým společnostem dostatek kapitálu k jejich dynamickému rozvoji a bez byrokratických přístupů provádět efektivní výkon vlastnických práv.

Pouhý fakt, že nějakou společnost nazýváme strategickou, nemůže přitom být apriorním důvodem pro odmítání privatizace takovéto společnosti. Může být pouze důvodem pro pečlivé zvažování metod privatizace. Je zřejmé, že zde nemůže být kritériem rychlost, ale jenom kvalita privatizace.

Nedílnou součástí této kvality je také zásada maximální transparentnosti, pečlivý výběr strategického partnera, smluvní zajištění dalšího rozvoje privatizované jednotky nebo podniku a v neposlední řadě, v případě zejména monopolních podniků, tzv. přirozených monopolů jde o vytvoření účinného regulatorního rámce. Toto jsou principy, které vláda plně respektuje, a nebrání se v tomto ohledu skládat účty před Poslaneckou sněmovnou.

Nyní mi dovolte pár poznámek k tomu, co vláda slíbila. Nejprve ocituji z programového prohlášení, kde na straně 5 je uvedeno: "Za základní podmínku zrychlení hospodářského růstu vláda považuje kontinuitu nezbytných reformních kroků, včetně pokračování privatizace. Bude klást důraz na její průhlednost a o svých privatizačních aktivitách je připravena průběžně informovat Poslaneckou sněmovnu i veřejnost." Tolik cituji z programového prohlášení vlády. Čili tam je uvedeno, že vláda bude pokračovat v privatizaci.

Za druhé existuje usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ze dne 28. ledna číslo 628, kde "Poslanecká sněmovna bere na vědomí, že se vláda České republiky zavazuje předložit do osmi týdnů Poslanecké sněmovně 1. harmonogram transformačních kroků privatizace a do té doby nepřijme rozhodnutí v oblasti privatizace strategických podniků a bank". Vláda včera předložila tento harmonogram a splnila přesně v termínu a do puntíku usnesení, které odsouhlasila Poslanecká sněmovna, včetně toho, že vláda nepřijala do těch osmi týdnů do tohoto usnesení žádné rozhodnutí v oblasti privatizace tzv. strategických podniků.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP